Angajații firmei de construcții Alpenside SRL au făcut noi dezvăluiri despre calitatea proastă a lucrărilor de pe drumurile incluse în axa Iași – Suceava. Au fost concediați fără să primească o explicație din partea angajatorilor. Un mecanic acuză că era obligat să lucreze în zilele de sâmbătă și duminică
Angajații firmei de construcții Alpenside SRL, care se ocupă de reabilitarea drumurilor de pe axa Iași – Suceava, rup tăcerea. După ce ar fi descoperit că s-au petrecut mai multe nereguli pe șantierele din județul Iași, recent, mai mulți angajați s-au trezit că au fost concediați din senin, fără o explicație din partea angajatorilor. Mihai Ponor, în vârstă de 51 de ani, a povestit că lucrează de mai mult timp la firma de construcții, în calitate de mecanic utilaj.
„Bănuiesc că m-au concediat pentru că știam prea multe. Știam golăniile pe care le făceau. Ei nu respectau la partea de terasament. Spre exemplu, piatra concasată se amestecă cu un fel de lut, dar ei au aruncat cu pământ galben. Drumurile nu aveau grad de compactare, nu au trecut cu compactorul. Eu am lucrat ca mecanic utilaj, pe o volă, cu încărcător frontal. Eram arondat pe comuna Coarnele Caprei. Acolo am avut probleme și cu orele de lucru.
Spre exemplu, se asfalta în zilele de sâmbătă și duminică, pentru că atunci nu se făceau controale. Dar nu eram plătit dublu, cum se spune în lege. Eram plătit cu 3.000 de lei pe lună. Am fost pur și simplu dat afară, fără preaviz. Am fost anunțat să nu mai vin. În locul meu a venit un muncitor necalificat, care a lucrat pe motostivuitor. Cred că m-au dat afară pentru că știam cum lucrau”, a precizat bărbatul.
Alpenside transmite că postul bărbatului a fost desființat
Reporterii „BZI” au solicitat un punct de vedere din partea firmei de construcții. Aceștia au transmis că postul lui Mihai Ponor a fost desființat.
„Postul pe care l-a ocupat domnul Mihai Ponor a fost desființat începând cu data de 22.03.2021, în temeiul articolului 65(1) din Codul Muncii. Pe aceeași dată, domnul Ponor a fost notificat și a luat la cunoștință despre acest fapt. Contractul individual de muncă a încetat pe data de 16 aprilie, astfel încât perioada de preaviz a fost de 20 de zile lucrătoare. Domnul Ponor a fost informat că în cadrul societății nu sunt disponibile alte locuri de muncă la un nivel similar de pregătire profesională. Celelalte afirmații ale domnului Ponor sunt, de asemenea, dezinformări”, transmite departamentul de comunicare Alpenside.
În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat și cazul unui muncitor de la societatea Conest SA, care a decedat după ce a căzut de pe schelele montate pe șantierul organizat în incinta mănăstirii Frumoasa, din Iași.
Un agent de pază a fost concediat, dar nu mai poate primi șomaj
Un alt angajat concediat este Ștefan Țibucanu, din comuna Coarnele Caprei, județul Iași, în vârstă de 45 de ani. Bărbatul lucra ca agent de pază pentru societatea Special Bad Boys Security, din București, la depozitul Alpenside din comună. Firma de construcții a încheiat un contract cu firma de pază pe perioada lucrărilor de execuție.
„Tot așa am fost și eu concediat. În contract eram trecut cu 160 de ore și primeam 1.400 de lei. În schimb, erau prestate mai multe. Eu nu am văzut niciun stat de plată, niciun fluturaș. În locul meu a băgat un bătrân cu diabet. Nimeni nu cere niciun cazier, se promite că fac rost imediat și de atestate. Am lucrat pentru ei timp de 1 an și 6 luni. În ultima lună am fost trecut pe altă firmă și am fost concediat. Acum, nici șomaj nu mai pot lua”, a povestit angajatul concediat.
Inițial, Ștefan Țibucanu apărea în evidențele societății First R.A.L. Security SRL.
Patronul firmei de pază: „Nu i-a plăcut genul de pază mai militarizată”
Contactat telefonic, Liviu Truță, unul dintre asociații firmei Special Bad Boys Security SRL, a oferit altă versiune în legătură cu incidentul.
„Domnul Țibucanu a avut un comportament neadecvat. La orice ordin pe care îl primea, nu-i convenea și spunea că pleacă. I s-a atras atenția că nu poate avea această atitudine. I-a cerut dispeceratului să nu-l mai deranjeze în timpul serviciului. S-a întocmit un raport de indisciplină. Noi am preluat contractul, iar domnul Țibucanu se afla în perioada de probă. Nu i-a convenit genul de pază mai militarizată”, a precizat reprezentantul societății.
Alpenside SRL urmează să primească 21,8 milioane de euro
Contractul de reabilitare a primelor două loturi din axa rutieră Iași – Suceava a fost atribuit firmei Alpenside SRL, cu o valoare de 21,8 milioane de euro, fără TVA, în urma unei licitații organizate de Consiliul Județean Iași. Este vorba despre lotul 1 pe DJ 282 limita Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281), în lungime de 22,001 km.
În 2020 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. În acest moment, licitația pentru al treilea lot de drumuri se află în desfășurare. Contractul are o valoare de aproape 20 de milioane de euro. Modernizarea drumurilor din județul Iași face parte dintr-un proiect mai amplu, în colaborare cu județul Suceava. Susținut cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului este de 327.030.642 lei. Societatea Alpenside SRL este controlată de afaceristul Vlad Ionel Vameșu. În 2019, cifra de afaceri a companiei a fost de 181,6 milioane lei, profit de 14 milioane lei, datorii de 79 milioane lei, cu un număr de 228 de angajați.