Un bărbat a câștigat procesul pe care l-a intentat fostei fabrici Delphi Diesel Systems. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis acțiunea formulată de Ionel Dura împotriva SC Delphi Diesel Systems România SRL. Magistrații au obligat firma să îl reangajeze pe ieșean, să îi plătească salariile din urmă, dar și daune morale în valoare de 5.000 de lei
Fosta firmă Delphi Iași a fost obligată să îl reangajeze pe un tehnician din cadrul companiei! Acesta a obținut în instanță și plata salariilor din urmă, precum și daune morale! El a susținut că șefii firmei au profitat de pandemia cu COVID-19 pentru a concedia din personal!
Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent, în parte, acțiunea formulată de Ionel Dura, în contradictoriu cu Delphi Diesel Systems România SRL.
„Instanța admite în parte contestația formulată de Ionel Dura în contradictoriu cu intimata SC Delphi Diesel Systems România SRL. Anulează decizia de concediere din 14 iulie 2020, emisă de intimată. Obligă intimata să reintegreze contestatorul în funcția deținută anterior emiterii deciziei și să îi achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii (12 august 2020) și până la data reintegrării în muncă. Obligă intimata la plata sumei de 5.000 de lei către contestator, cu titlu de daune morale”, au afirmat magistrații ieșeni.
Ionel Dura a dat în judecată fosta firmă Delphi Iași
Procesul intentat de Ionel Dura firmei Delphi Systems a început pe 14 august 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, bărbatul a contestat decizia de concediere. Acesta a cerut și plata salariilor din urmă, dar și daune morale de 25.000 de lei, justificate din prisma lipsei unui loc de muncă în plină pandemie de COVID-19.
„Am ocupat funcția de tehnician mecanic, în baza contractului individual de muncă din 6 septembrie 2010. M-am implicat în procesul de producție și mi-am exercitat cu responsabilitate atribuțiile de serviciu, fapt demonstrat fără echivoc de evaluările efectuate de angajator pe parcursul celor 10 ani de contract, în urma cărora mi-au fost recunoscute meritele, prin măriri salariale datorate unor calificative foarte bune la evaluări. Astfel, în contextul dat la selectarea angajaților care urmau să fie afectați de măsura concedierii colective, angajatorul avea obligația să coroboreze toate criteriile de selecție enunțate în decizia de încetare, respectiv cel prioritar, de desființare a unui post, cu individualizarea postului și a salariatului care ocupa acea funcție.
Deci, așa cum enunța angajatorul în decizia de concediere, pe lângă măsura desființării postului – acesta a avut în vedere evaluările mele, care nu au fost negative, aspect demonstrat de faptul că, anual, am fost evaluat și am primit o mărire salarială. În condițiile în care parametrii de evaluare ar fi fost negativi, iar rezultatul – unul nesatisfăcător, nu aș fi primit măririle de salariu obținute, deci, în mod clar, angajatorul nu a ținut cont de acest aspect”, a afirmat Ionel Dura în instanță.
Ieșeanul spune că a fost concediat pe nedrept
Ionel Dura a adăugat că cei de la Delphi, în decizia de încetare a contractului individual de muncă, indică și criterii terțiare, respectiv abateri disciplinare.
„Nu a fost cazul de abateri disciplinare în ceea ce mă privește, precum și criterii sociale – respectiv faptul că, dacă în cadrul societății sunt angajați ambii soți, disponibilizat va fi acel soț care are salariul mai mic, criteriu care nu a fost luat în calcul, chiar dacă angajatorul motivează faptul că postul ocupat de soția lui nu era vizat. Reducerea de personal, așa cum este menționat în decizia de încetare a contractului individual de muncă, a avut și un criteriu economic și tehnic, deci o scădere a producției, iar angajatorul ar fi trebuit să aibă în vedere și reduceri la acest nivel.
Mai mult, la selecția personalului afectat de desființarea postului, angajatorul ar fi trebuit să coroboreze toate criteriile enunțate în decizia de concediere și să efectueze o selecție corectă, aspect care, de altfel, nu s-a întâmplat, întrucât, în cadrul firmei, au fost păstrate pe funcții și posturi similare celui pe care l-am avut, persoane pentru care impactul concedierii nu ar fi avut aceleași repercusiuni, așa cum este cazul meu, care mă aflu la o vârstă la care este foarte dificilă încadrarea în muncă”, a mai afirmat ieșeanul.
În plus, acesta a susținut că, până în momentul la care a primit preavizul de concediere, a efectuat ore suplimentare, deci angajatorul nu se afla si nici nu se află într-o situație de declin, așa cum enunța în preambulul deciziei de concediere.
„Consider că angajatorul intimat s-a folosit de situația pandemiei de COVID-19 pentru a reduce personalul, însă fără a avea un fundament real financiar și tehnic”, a încheiat Ionel Dura.
Ce au spus cei de la Delphi Diesel Systems România referitor la concedierile făcute
De cealaltă parte, reprezentanții Delphi Diesel Systems România au cerut respingerea acțiunii ca fiind neîntemeiată și nefondată.
„Decizia de concediere contestată întrunește condițiile de legalitate și temeinicie prevăzute de lege. Am emis decizia de concediere a reclamantului, angajat pe funcția de tehnician mecanic, ca urmare a faptului că ne-am confruntat și ne confruntăm cu dificultăți majore în exploatare și mari dezechilibre financiare care ne afectează stabilitatea, iar, cu escaladarea pandemiei de COVID-19 în Europa și SUA, clienții din sectorul OEM (piața producătorilor de autovehicule / piese pentru autovehicule) al companiei au implementat măsuri de distanțare socială și au întrerupt activitățile de producție în fabricile lor. Ca urmare a acestor decizii, volumele de vânzări ale Delphi România au scăzut începând din luna martie 2020. Neexistând premize pentru creșterea veniturilor la un nivel la care să putem susține structura Delphi România din momentul respectiv, societatea trebuia să ia măsuri urgente pentru dimensionarea tuturor cheltuielilor, inclusiv prin redimensionarea forței de muncă, raportat la nivelul scăzut al veniturilor și al comenzilor.
Decizia de concediere a fost, așadar, parte din procesul de concedieri colective ce a avut loc în cadrul unității începând cu luna iunie 2020 și a fost emisă în temeiul dispozițiilor legale. Concedierile colective au fost derulate în baza Notificării privind consultările prealabile cu privire la intenția aplicării măsurii de concediere colectivă, emisă de Angajator și transmisă membrilor CRS (Consiliul Reprezentanților Salariaților) și spre știința ITM Iași și AJOFM Iași, dar și a notificării privind decizia aplicării măsurii de concediere colectivă, emisă de Angajator și transmisă ITM Iași și AJOFM Iași și spre știința membrilor CRS pe 11 iunie 2020”, au afirmat cei de la Delphi.
Totuși, judecătorii au considerat că ieșeanul Iulian Dura are dreptate și au admis în parte acțiunea acestuia.
Amintim că, în urmă cu câteva luni, compania BorgWarner a cumparat compania Delphi Technologies, care deținea în România un centru IT la București și fabrica din Iași.