Prima pagină » Stiri si curiozitati » „ Abia sau abea”? Cum se scrie corect gramatical?

„ Abia sau abea”? Cum se scrie corect gramatical?

15 apr. 2024, 12:20,
în Stiri si curiozitati

Întâlnim adesea pe internet sau în mesajele de pe social media „variante” ale unor cuvinte cum ar fi „abia” sau „abea”, care de multe ori ne fac să ne întrebăm care este de fapt versiunea corectă a lor, mai ales pentru că le știam sub o singură formă.

Atât în scris cât și în vorbire există greșeli frecvente. De multe ori, factorii regionali pot determina modul în care folosim anumite cuvinte, ele suferind de asemenea modificări în pronunție ca mai apoi să se transpună și în scris. Este cazul și cuvântului „abia” care de multe ori este scris greșit „abea”. Iată cum se scrie corect gramatical: abia sau abea.

Abia sau abea

Indiferent din ce regiune suntem și cum pronunțăm aceste cuvinte, este important să reținem care este varianta corectă. Când vine vorba de abia sau abea, corect gramatical se scrie „abia”.

Conform DOOM 3, singura variantă existentă este aceea cu un singur „i”, și anume abia, varianta „abea” sau „abiia” este astfel o invenție, neexistând în limba română.

Câteva exemple în care acest adverb este folosit corect sunt:

– Abia am ajuns la facultate.

– Abia am urcat în autobuz.

– Abia am mers până la piață.

De asemenea, conform DEX-ului, singura variantă recunoscută este tot abia.

Abia (adverb):

  1. (Modal) Cu greu, cu greutate.
  2. (Cantitativ, intensiv) Foarte puțin, aproape deloc.
  3. (Temporal) De foarte puțină vreme; chiar atunci.
  4. Cel puțin.

Abea însă poate fi scris doar dacă este scris în două cuvinte, fiind vorba despre verbul: A bea.

Importanța gramaticii

Chiar dacă pentru cei tineri gramatica ocupă un loc secund, la urma urmei cine are timp să-și facă griji cu privire la greșelile de scriere când există atât de multe emoji-uri? Totuși, ar trebui să înțelegem că gramatica este importantă nu pentru a putea să ne dăm mai deștepți unii față de alții, ci să putem transmite un mesaj clar și concis de acea, este important să eliminăm erorile gramaticale din scriere și vorbire.

Cu toate acestea, în lumea profesională, cunoașterea gramaticii corectă este încă o abilitate extrem de importantă de stăpânit, atât pentru a nu ne afla în situația penibilă de a transmite un mesaj eronat, dar și pentru că arată o dovadă de neprofesionalism și lene.

Este adevărat, că este acceptabil să trimiți mesaje cu o gramatică slabă mai ales atunci când suntem pe fugă sau nu putem oferi o atenție prea mare mesajului, cu toate acestea în unele contexte este important să scriem corect. Mai ales atunci când scrieți o prezentare sau o scrisoare de intenție pentru un interviu de angajare. De asemenea, dacă doriți să fiți un bun lider, este important să aveți bune abilități de comunicare și prin urmare o bună gramatică sunt atuuri de promovat. La fel și în mediul academic unde gramatica este de multe ori mai importantă ca mesajul, este necesar să ne familiarizăm și să cunoaștem gramatica limbii române.

Abia sau abea? Forma corectă a acestui adverb este abia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *