Prima pagină » Titlurile zilei » Aberația de lângă Maternitatea „Cuza Vodă”! Bloc cu 4 etaje pe 265 de metri pătrați. Un fost politician face un cartier alături de un afacerist străin – FOTO

Aberația de lângă Maternitatea „Cuza Vodă”! Bloc cu 4 etaje pe 265 de metri pătrați. Un fost politician face un cartier alături de un afacerist străin – FOTO

20 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Pe o suprafață minusculă din centrul Iașului, un afacerist a primit autorizație pentru maximum 4 etaje. Vecinii au cerut anularea autorizației, dar s-au răzgândit brusc la începutul anului trecut. Se dorește o clădire-plombă, dar care nu prea are legătură cu ce se întâmplă pe strada Cuza Vodă, unde traficul este îngreunat de tramvaie și mașinile conduse spre accesul de la maternitate. Fostul deputat Traian Dobre a venit cu un mega-proiect pe actualul amplasament de la Comat. Spune că va lucra cu investitor străin, potent financiar, dar fără să-i dezvăluie numele

Tot mai multe proiecte imobiliare sfidează bunul-simț, neexistând un interes real pentru modul în care vor fi afectate zonele în care vor fi edificate. Un astfel de caz este întâlnit pe strada Cuza Vodă, nr. 44. Luna trecută, municipalitatea ieșeană a reautorizat un imobil de locuințe colective cu regimul de înălțime P+2+M/4E.

Conform autorizației, urmează să fie amenajate 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Bizar este modul în care a fost eliberată autorizația. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri pătrați, iar soluțiile de parcare vin cu un sistem multipark, idee neagreată în trecut de către membrii Comisiei de Urbanism. Chiar și așa, proiectul a fost aprobat. Fericitul beneficiar al acestei investiții este Ioan Hatmanu, prin societatea Marluc – H SRL, unde are calitatea de unic acționar. Societatea funcționează cu doi angajați, iar în 2018 au fost declarate pierderi de 247.735 lei. În 2019, vecinii au încercat să anuleze în instanță autorizația de construire, dar au renunțat subit la judecată în luna februarie a anului trecut. Hatmanu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Fost politician, construiește un mega-cartier

Deocamdată, la stadiul de consultare publică se află un proiect important ce aparține fostului deputat Traian Dobre. În incinta actualului Comat de pe strada Sergent Grigore Ioan, nr.7, Dobre vrea să construiască un cartier rezidențial pe o suprafață de teren de 22.626 metri pătrați. În total, urmează să fie construite 11 clădiri cu locuințe colective, ce vor avea 6 și 10 etaje. O singură clădire va avea un regim de înălțime de P+M+18E. Parcările ar urma să fie amenajate pe teren proprietate privată.

„Se recomandă ca pe suprafețele neocupate cu clădiri sau rezervate pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică să se asigure: plantarea cel puțin a unui arbore la fiecare 200 mp de teren în zonele de protecție și amenajarea de spații verzi plantate pe circa 40 la sută din suprafața de aliniament și clădiri, plantarea cel puțin a unui arbore la fiecare 100 mp în zona rezidențială și de dotări, cu excepția zonelor cu destinație specială. Dezvoltarea suprafețelor plantate va cuprinde toate nivelurile urbane (parc, grădini) și funcționale (agrement, sport – turism, aliniament, scuaruri, protecție)”, se arată în proiectul de hotărâre.

Dobre: „Voi lucra împreună cu doi, trei colaboratori”

Contactat telefonic, Traian Dobre a precizat că nu poate lansa o sumă necesară pentru realizarea investiției. În schimb, a anunțat că se va asocia cu un afacerist străin, care poate susține un astfel de proiect. Deocamdată, nu a furnizat numele investitorului.

„Este un proiect frumos, voi lucra împreună cu doi, trei colaboratori. Nu am făcut un calcul, dar vom ști la cât se ridică investiția după aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Nu voi lucra cu dezvoltatori locali. Am ales să lucrez cu un investitor străin, care are experiență. Pe terenul meu se află depozite și hale, pentru care plătesc taxe și impozite. Voi introduce terenul în circuit, ca să producă. Proiectul va ridica cu siguranță zona”, a precizat Dobre.

Blocuri îngrămădite lângă „Elytis”

Afaceristul Dumitru Constantinescu, patronul spitalului „Elytis”, a primit tot luna trecută autorizație pentru construirea unor locuințe colective, pe strada Perju, nr. 2, chiar în apropierea unității medicale de pe strada Săulescu. A fost aprobat un regim de înălțime de D+P+3E+Eth, pe o suprafață de teren de 463 metri pătrați. În total, vor fi amenajate 12 apartamente, 4 cu o cameră și 8 cu două camere. Beneficiarul a propus un număr de 12 locuri de parcare. Constantinescu derulează acest proiect prin societatea Public Construct SRL, cu sediul în Suceava, unde afaceristul este unic asociat prin societatea Elytis Hospital Hope SRL. În trecut, terenul aparținea societății KPD Comercial SRL, controlată de afaceriști italieni. Conform ultimelor date financiare, Spitalul Elytis a realizat servicii de 15 milioane lei, aproape 3 milioane de euro. Profitul a fost de 85.479 lei, datorii de 12 milioane lei, cu un număr de 95 de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *