Prima pagină » Local » Aberant! Cum se mai împart amenzi la Iași! Un jandarm l-a sancționat pe un cetățean pentru că ar fi mâncat un măr pe stradă fără masca pe protecție la gură! (Exclusiv)
Aberant! Cum se mai împart amenzi la Iași! Un jandarm l-a sancționat pe un cetățean pentru că ar fi mâncat un măr pe stradă fără masca pe protecție la gură! (Exclusiv)

Aberant! Cum se mai împart amenzi la Iași! Un jandarm l-a sancționat pe un cetățean pentru că ar fi mâncat un măr pe stradă fără masca pe protecție la gură! (Exclusiv)

06 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Inspectoratul de Jandarmi Județean a fost dat în judecată de un ieșean. Bărbatul le-a cerut magistraților să anuleze amenda primită de la jandarmii din Iași, pe motiv că nu purta masca de protecție. Liviu Grigore Ciortescu a susținut că mânca un măr și nu avea cum să poarte masca. Mai mult, acesta a afirmat că are unele afecțiuni și nu putea respira. Chiar și așa, judecătorii ieșeni au respins plângerea formulată de bărbat

Un bărbat din Iași a fost sancționat pentru că mânca un măr pe stradă fără a avea mască de protecție! Ieșeanul a rămas trăsnit când a văzut că jandarmii îl sancționează oricum!

„Domnule, sunt și bolnav și nu am cum să respir!”, le-ar fi spus ieșeanul jandarmilor.
Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins plângerea făcută de Liviu Grigore Ciortescu.

„Instanța respinge acțiunea având ca obiect plângere contravențională, formulată de petentul Liviu Grigore Ciortescu împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției din data de 19 februarie 2021, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, ca neîntemeiată”, au menționat judecătorii ieșeni. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Liviu Grigore Ciortescu a dat în judecată Jandarmeria

Procesul dintre Liviu Grigore Ciortescu și Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași a început pe 31 martie 2021. Prin acțiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, bărbatul a cerut anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor din data de 19 februarie 2021 și restituirea sumei achitate.

„Pe 19 februarie 2021, mă deplasam de la locuința mea către cabinetul medical din zona Gării Nicolina și am fost oprit de un echipaj de jandarmi, fiind întrebat de ce nu port mască. I-am explicat jandarmului că mâncam un măr, că mă grăbeam și că am probleme de sănătate care mă împiedică să respir normal. În plus, sunt șofer de autobuz transport persoane și trebuie să port masca 10-12 ore pe zi, am sinuzită acută și deviație de sept”, a spus ieșeanul în fața judecătorilor.

„Lăsați-mă în pace, că nu am timp de prostiile voastre!”

De cealaltă parte, reprezentanții IJJ Iași au formulat o întâmpinare, prin care au solicitat respingerea plângerii contravenționale și menținerea procesului-verbal de constatare a contravenției și, implicit, a sancțiunilor aplicate.

„Pe data de 19 februarie 2021, la ora 10:30, un echipaj de jandarmi ce acționa în municipiul Iași a observat un bărbat care nu purta mască facială și care i-a spus unui agent:

«Lăsați-mă în pace, că nu am timp de prostiile voastre! Mă grăbesc! Voi nici nu cunoașteți legea!». Astfel, petentul a avut un comportament necooperant, arogant și a susținut că nu mai sunt obligatorii măștile. De asemenea, petentul nu a precizat că suferă de afecțiuni respiratorii pentru care nu se recomandă purtarea măștii, ceea ce probabil l-ar fi împiedicat să își exercite și profesia de șofer de autobuz transport persoane. De asemenea, la momentul opririi, el nu consuma alimente sau lichide și nici nu fuma”, au declarat în instanță reprezentanții IJJ Iași.

La ce concluzie au ajuns judecătorii ieșeni

Magistrații ieșeni au constatat că Liviu Grigore Ciortescu a fost amendat cu suma de 800 de lei, pentru nepurtarea măștii de protecție. De asemenea, judecătorii au susținut că ieșeanul nu a adus probe care să confirme cele spuse de el.

„În speță, este rezonabilă prezumția că cele consemnate în procesul-verbal corespund realității, întrucât agentul constatator a fost prezent la săvârșirea contravenției și a consemnat ceea ce a observat. Instanța reține că petentului i-a fost oferit cadrul necesar pentru a-și expune cauza în condiții de egalitate cu partea adversă, căzând exclusiv în sarcina petentului responsabilitatea modalității efective în care a înțeles să uzeze de drepturile sale procedurale. Cu toate acestea, petentul a înțeles să nu propună alte probe în afara înscrisurilor depuse la dosar. Referitor la actele medicale depuse de petent, instanța constată că, printre acestea, nu se numără o adeverință eliberată de un medic în care să existe o recomandare oficială care să îl scutească de la portul măștii de protecție împotriva COVID-19. Astfel, doar o persoană ce are competențe medicale poate constata, raportat la diagnosticul petentului, dacă se impune o astfel de exceptare”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *