Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Abdomen umflat sau dureros: 6 vinovați
Abdomen umflat sau dureros: 6 vinovați

Abdomen umflat sau dureros: 6 vinovați

13 dec. 2020, 20:30,
în Sanatate

Prea umflata, prea dura, dureroasa. Intestinele reprezinta o zona sensibila. Alcătuita din milioane de neuroni, acestea reprezinta al doilea creier al nostru. O descoperire recentă care explică de ce dau greș sub stres și emoții. Iata 6 cauze ale balonarilor!

Balonarea, durerea, tulburările de tranzit sunt, din păcate, des intalnire, în special in randul celor care suferă de colopatie funcțională. Intestinul găzduiește, de asemenea, 100.000 de miliarde de bacterii cu care celulele intestinale sunt în dialog constant. Aflați ce factori pot stresa stomacul!

Stresul

Stresul determină producția de acetilcolină, un neurotransmițător. Acest semnal, emis în creier, trece prin nervul vag și stimulează neuronii intestinali. Acestia instruiesc apoi intestinul să se contracte, ceea ce accelerează tranzitul. Acesta este motivul pentru care frica scenică, înainte de un eveniment important, ne face să fugim la baie. Sub stres, durerile sunt activate, scaunele devin mai frecvente și prea apoase, fără a avea de-a face cu mâncarea și nici cu o boală intestinală. De asemenea, explică de ce unii oameni răspund bine la relaxare și hipnoză.

Modificări legate de vacanță

Schimbările de locație, ritm, dietă, sărbătorile pot cauza probleme de tranzit. In plus, vara mâncăm mai multe fructe crude și salate decât de obicei, iar acest lucru poate duce la balonare și, în unele cazuri, la diaree.

În plus, mâncarea la momente diferite nu este o problemă, principalul lucru este să mănânci când ți-e foame, încet și să mesteci bine.

Saliva conține enzime care ajută digestia, iar problemele stomacului sunt mai frecvente la cei care mănâncă repede. Există momente în care există o mișcare intestinală, un reflex gastrocolic stimulează colonul. Nerespectarea acestei fiziologii poate induce constipație.

Cauza a balonarilor: antibioticele

Administrarea de antibiotice perturbă flora intestinală și poate duce la apariția bacteriilor patogene, inclusiv Clostridium difficile, cauzând colită și diaree. Și asta nu este tot. Știm că, pentru a va proteja împotriva bolilor intestinale sau metabolice, cum ar fi obezitatea, este mai bine să aveți o floră intestinală diversă.

Riscul de boli inflamatorii ale tractului digestiv poate fi legat de consumul de antibiotice. Iar terapia cu antibiotice din primele luni de viață duce la supraponderalitate. Specialiștii recomandă evitarea prescripției de antibiotice înainte de vârsta de doi sau trei ani, deoarece flora intestinală se formează în primii ani de viață.

Stai asezat prea mult timp

Constipația este în mod clar asociată cu o lipsă de activitate fizică. Cu alte cuvinte, cu cât te miști mai puțin, cu atât riști să fii mai constipat.

Fumatul

Nicotina are un efect laxativ deoarece stimulează mușchii intestinului, ajutându-i să se contracte și să elimine scaunul. De asemenea, cei care renunță la fumat pot prezenta episoade de constipație.

Relația dintre tutun și intestine este mai complexă la persoanele cu boală inflamatorie cronică a intestinului: dacă tutunul promovează și agravează boala Crohn, acesta protejează și îmbunătățește evoluția colitei ulcerative, probabil prin influențarea răspunsurilor imune.

Cauza a balonarilor: prea multă gumă de mestecat fără zahăr

În aceste produse, zahărul este adesea înlocuit cu sorbitolul, un compus din familia poliolilor. Acestea pot provoca, în colon, fermentație generând balonare, durere, mai rar, diaree.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Vrăjitoarea” care a stăpânit banii. A transformat zgârcenia într-o artă
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025