Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a transmit duminică, 2 august 2020, faptul că lucrătorii de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași verifică situația semnalată pe râurile Bahlui și Jijia privind mortalitatea piscicolă.
Mortalitate piscicolă pe râurile Bahlui și Jijia
Prefectul Marian Grigoraș au prelevate și ieri și astăzi probe, în vederea efectuării de analize de laborator pentru a verifica cauza mortalității piscicole de pe râurile Bahlui și Jijia.
În același timp, s-a acționat pentru îndepărtarea peștilor morți. Rezultatele verificărilor efectuate vor fi comunicate în următoarea perioadă.
„Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi a intervenit în cursul zilelor de 31 Iulie și 1 August 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești.
În urma deplasării pe teren a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au fost identificate exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație specifică de pe malurile acestuia, din loc în loc, pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – confluența râu Jijia.
Au fost prelevate probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din Rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen. Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zileide 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduseale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalitații piscicole,
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firma specializată.”, se arată în comunicatul ABA Prut-Bârlad.
Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător
Malul Bahluiului este plin de pești morți, gunoaie și alte „lucruri inca neidentificate”. De asemenea acesta a menționat că apa are o culoare care indică gradul de poluare ridicat. Un alt aspect alarmant este acela că, în ciudat nivelului ridicat de risc în zonă, foarte multe persoane adună peștii mai mari care au murit. Aceștia cel mai probabil recurg la acest lucru pentru consum propriu.
„Apa e neagra. Malurile sunt albe cu pesti morti. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase si poarta mai la vale, spre Jijia, pestii morti, gunoaie, lucruri inca neidentificate. Apoi se varsa in Jijia. Dupa ce se amesteca, alti pesti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg pestii mai mari in numerosi saci.
Peisajul alaturat care te mihneste a inceput in toata splendoarea de ieri de la ora 6 dimineata. Primii cazuti au fost pestii mari de peste 3 kg. Erau ametiti, se zvircoleau si incepeau sa fie colectati de localnici. Si au curs apoi in valuri. Astazi, malurile sunt pline pline de pesti mai mici. Stau ciorchine, stau lipiti, sunt peisaje pe care trebuie sa nu le mai vad. Pescarii din zona acuzau mirosuri specifice si poluare majora.
Nu trebuie sa spui nimic decit sa privesti zona de amestec a Jijiei cu Bahluiul. Jijia nu pare poluata. In in schimb, greu de spus ce se intimpla dupa ce primeste «apa proaspata de Bahlui».Chem autoritatile sa ia masurile ce se impun. Inteleg ca anul trecut, s-ar fi intimplat ceva asemanator.
Nu am sa fac un circ din faptul ca am fost si amenintat cu o bucata lunga de lemn, ca investigam apa. Un om in virsta, ceva mai violent, a fost oprit cu greu de alti muncitori (care recuperau pestii) sa nu ma loveasca. Eu m-am prezentat, nu i-am filmat, nu ma interesa nimic altceva. Ar trebui niste scuze de la cei care fac asa fapte de vitejie. Dar sunt obisnuit deja dupa atitea aventuri pe cimpurile patriei”, se arată în postarea prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Silviu Gurlui, fenomen îngrijorător: „Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfârșitul la mal”
Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Mai mulți pești de peste patru kilograme au fost găsiți morți pe malul lacului Ezăreni din județul Iași. Acesta a menționat că nu cunoaște momentan cauzele care au produs la moartea atâtor pești însă mizeria pe care a găsit-o în proximitatea lacului este de-a dreptul revoltătoare.
„M-au chemat pescarii sa vad grozavia. Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfirsitul la mal. Asta a inceput sa apara de joi. Primii pesti inca vii aveau ochii neobisnuit de mariti. Nu stiu daca e de la poluarea aerului, a apei, daca e oxigenul lipsa, daca e temperatura sau multe altele ce pot fi invocate. Cert e ca șalăul asa mare cum il vedeti nu a mai rezistat. Iar acolo pe apa pareau mai multi care luceau in larg. E clar ca este un factor de stres important. Ce e inca mai clar e mizeria de peste tot. Imaginile nu mai trebuie traduse. Locul: Lacul Ezareni, spre baraj”, a declarat Silviu Gurlui.