Prima pagină » Economic Local » ABA Prut-Bârlad pregătește consolidarea malurilor râului Prut! Se va interveni la digul din comuna Golăiești
ABA Prut-Bârlad pregătește consolidarea malurilor râului Prut! Se va interveni la digul din comuna Golăiești

ABA Prut-Bârlad pregătește consolidarea malurilor râului Prut! Se va interveni la digul din comuna Golăiești

14 oct. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Malurile râului Prut vor fi consolidate. ABA Prut-Bârlad organizează o licitație pentru actualizarea studiului de fezabilitate aferent investiției. Proiectanții vor primi pentru documentații maximum 151.260 lei, fără TVA. Albia râului Prut a suferit modificări încă din anul 2008

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, cu sediul în municipiul Iași, intenționează să investească în consolidări. Pe data de 28.10.2020 este programată licitația pentru actualizarera unui studiu de fezabilitate necesar pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Prut în zona localității Petrești, din comuna Golăiești, județul Iași. Prevederea bugetară pentru realizarea documentației este de 151.260 lei, fără TVA. Actualizarea este necesară și în urma modificărilor legislative privind salariul minim în domeniul construcțiilor. Proiectul presupune o serie de investiții: supraînălțare dig – 1.10 kilometri, supraînălțare dig – 29.10 kilometri, consolidare de mal – 0.30 kilometri și reabilitarea unei construcții.

Problemele cu malurile Prutului datează încă de acum 12 ani

Intervențiile sunt necesare pentru preîntâmpinarea catastrofelor cauzate de fenomenele meteorologice.

„În perioada 2008-2011 s-au produs schimbări majore în morfologia albiei minore a râului Prut (eroziuni ale malului), care au condus la afectarea consolidării de mal Petrești II, ulterior fiind casată. În prezent, sunt supuse riscului afectării apărarea de mal executată pe o lungime de 300 de metri și îndiguirea Sculeni-Țuțora (zona localității Petrești). Lucrările proiectate/executate sunt amplasate în bazinul hidrografic Prut, în albia minoră (consolidarea de mal) și albia majoră (supraînălțare dig râu Prut), mal drept râu Prut în sectorul Sculeni – Țuțora, pe teritoriul comunei Golăiești, Ungheni și Țuțora, județul Iași, precum și în intravilanul localității Ungheni”, se arată în caietul de sarcini.

Investiția va fi asigurată prin intermediul fondurilor europene. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai scăzut.

Compania Națională de Investiții reface drumurile din județul Iași afectate de calamități

Recent, Compania Națională de Investiții (CNI) SA a finalizat licitația pentru modernizarea drumurilor din comuna Ciortești, județul Iași. Valoarea finală a contractului este de 8.730.106 lei, fără TVA, aproximativ 1,8 milioane de euro. Oferta câștigătoare aparține societății Conest SA.

„În urma fenomenelor meteorologice periculoase din perioadele: 28 – 30.06.2018, pe teritoriul administrativ al Comunei Ciortești, Județul Iași, s-au produs pagube însemnate din cauza faptului că drumurile și podețele existente nu asigură scurgerea apelor. Pe teritoriul comunei Ciortești, inundațiile au constituit un fenomen deosebit, producerea acestora datorându-se atât revărsării unor cursuri de apă, cât și scurgerilor de torenți de pe versanți. Drumurile comunale din localitățile Rotaria și Coropceni trebuie reabilitate și modernizate deoarece există riscul ca la următoarele precipitații abundente să ducă la ruperea acestora în totalitate și întreruperea circulației, acestea fiind drumuri de o importanță deosebită”, se arată în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *