Prima pagină » Local » A.B.A. Prut-Barlad: Mortalitate piscicola in acumulare Tansa-Belcesti din Judetul Iasi
A.B.A. Prut-Barlad: Mortalitate piscicola in acumulare Tansa-Belcesti din Judetul Iasi

A.B.A. Prut-Barlad: Mortalitate piscicola in acumulare Tansa-Belcesti din Judetul Iasi

01 mai 2019, 16:26,
Echipa BZI.ro, în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:692123;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Administratia Bazinala de Apa Prut – Barlad (ABA) l-a informat, marti 30.04.2019, pe directorul general al A.N. „Apele Romane”, Victor Sandu, ca in acumularea Tansa-Belcesti, jud. Iasi s-a inregistrat mortalitate piscicola. Avand in vedere importanta acestei acumulari, constituind sursa de apa utilizata pentru obtinerea apei potabile destinate consumului uman, s-a impus stare de urgenta, fiind intreprinse actiuni de stopare a fenomenului si de identificare a cauzelor mortalitatii piscicole.

A.B.A. Prut-Barlad precizeaza faptul ca, avand in vedere cele aratate mai sus, personalul specializat pentru monitorizarea resurselor de apa, inspectorii de gospodarire a apelor si personalul Laboratorului de Calitate a Apelor s-au deplasat imediat la fata locului, au efectuat verificarea locala si au prelevat probe de apa pentru efectuarea unor analize fizico-chimice. In urma deplasarii in teren s-a constatat prezenta fenomenului de mortalitate piscicola, aceasta fiind cauzata de variatiile de temperatura inregistrate intr-un interval scurt de timp, acestea osciland de la 7 grade C la 21 de grade, dar si posibilitatea unei viroze aparute la anumite specii de pesti. Aceste oscilatii de temperatura au determinat si descompunerea namolului organic si a amoniului organic de pe fundul raului provenit anterior de la deversarile de ape uzate din amonte. Mentionam ca si pe acumularile Plopi si Cicadaia de pe raza comunei Belcesti, jud. Iasi, au fost observati pesti morti plutind la suprafata apei. Pentru colectarea materialului piscicol afectat a fost prezent la fata locului personal de interventie. De asemenea, au fost derulate in cursul zilelor de 30 aprilie si 1 mai 2019 proceduri specifice de monitorizare a zonei (lac si amonte) si de identificare a potentialelor cauze favorizante.
In aceasta dimineata, rezultatele analizelor fizico-chimice pe probele de ape prezinta depasirea indicatorului CCOCr, ceea ce indica gradul de oxidare a materiei organice din aport extern.
Echipele de interventie ale Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad si Sistemului de Gospodarire a Apelor Iasi actioneaza in continuare si monitorizeaza in permanenta acumularea Tansa-Belcesti, dar si celelalte acumulari din zona.
Pentru indepartarea efectelor produse de mortalitatea piscicola reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad, impreuna cu Sistemul de Gospodarire a Apelor Iasi au mai facut urmatoarele demersuri:  

  • S-a intrunit Gurpul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situatiilor de Urgenta Generate de Inundatii, Fenomene Meteorologice Periculoase, Accidente la Constructiile Hidrotehnice si Poluari Accidentale.
  • A fost instiintata societatea ACVACOM S.R.L. cu privire la necesitatea colectarii si neutralizarii (prin unitati specializate) a fondului piscicol afectat, urmand a ne fi transmise cauzele producerii mortalitatii piscicole. Societatea mentionata a intervenit imediat conformandu-se solicitarilor;
  • La ora pranzului – in data de 01.05.2019, fondul piscicol afectat a fost indepartat in totalitate de pe lacul de acumulare Tansa, fenomenul inregistrat fiind inca sub observare.
  • La data prezentei personalul de specialitate A.B.A. Prut-Barlad si S.G.A. Iasi  continua verificarile in teren in vederea identificarii cauzelor mortalitatii piscicole din acumularea Tansa – Belcesti.
  • A fost instiintata societatea APAVITAL pentru a actiona in conformitate cu prevederile legale, iar in cazul prelevarii de apa bruta din priza de apa – ac. Tansa-Belcesti, a se lua masurile ce se impun in astfel de situatii, in vederea asigurarii calitatii apei potabile distribuite, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
  • A fost instiintata Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Iasi de situatia de la acumularea Tansa-Belcesti, iar personalul abilitat a preluat probe de pesti care au fost transportate la DSV in vederea efectuarii analizelor specifice.

Conform estimarilor au fost colectate in jur de 800 de kg de material piscicol.
Pe aceasta cale, rugam populatia ca in cazul in care, vor mai observa pesti morti pe suprafata acumularii sa nu ii colecteze in vederea consumului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *