Prima pagină » Local » ABA Prut-Bârlad face lucrări de decolmatare pe albiile râurilor din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați

ABA Prut-Bârlad face lucrări de decolmatare pe albiile râurilor din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați

20 oct. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

La nivelul râurilor din județele Moldovei se realizează lucrări de decolmatare a albiilor râurilor, specialiștii ABA Prut-Bârlad urmărind reducerea riscurilor la inundații în zonele respective

De ieri au început lucrările de decolmatare pe albiile râurilor din zona Moldovei. Astfel, echipele din cadrul ABA Prut-Bârlad realizează lucrările de decolmatare pe cursul de apă Lozova, având ca obiectiv „Asigurarea capacității de transport a albiei minore a cursului de apă Lozova, intravilan localitate Schela”. Lucrările demarate de personalul din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad se vor realiza pe o lungime de 640 de metri și în extravilanul localității Schela pe o lungime de 1.540 metri.
De asemenea, Sistemul de Gospodărire al Apelor Botoșani a finalizat execuția lucrărilor de decolmatare pe cursul de apă Miletin pe sector aval pod Ștefan cel Mare până la confluența cu râul Horoghiuca.
La nivelul comitetelor locale și al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași este verificată existența stocurilor de apărare împotriva inundațiilor.

Construcțiile hidrotehnice din județul Iași sunt verificate de specialiștii ABA Prut- Bârlad

De precizat și faptul că zilele acestea are loc în județul Iași acțiunea anuală de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor. Comisia de verificare din cadrul ABA Prut-Bârlad urmărește starea tehnică și funcțională a digurilor longitudinale, de compartimentare și de remuu: asigurarea continuității liniei de apărare, modul de întreținere al coronamentelor, taluzelor, rampelor de acces și a zonelor de dig-mal.

Barajele din zona Moldovei sunt verificate

„Comisia de verificare va urmări starea tehnică și funcțională a barajelor și digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C și D) a căror avariere poate pune în pericol localități, precum și a acumulărilor nepermanente care au rol de atenuare a viiturilor. Lucrările de regularizare a cursurilor de apă cu evidențierea punctelor critice, inclusiv cele semnalate de autoritățile locale: eroziuni de mal, cursuri de apă colmatate etc”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.
În perioada 12-14 octombrie 2020 au avut loc și în județul Botoșani aceste verificări anuale, iar în județele Vaslui și Galați acțiunea anuală de verificare va avea loc în perioada 26-30 octombrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *