Prima pagină » Eveniment-Social » ABA Prut – Bârlad continuă monitorizarea cursurilor de apă Bahlui și Jijia – FOTO/ VIDEO

ABA Prut – Bârlad continuă monitorizarea cursurilor de apă Bahlui și Jijia – FOTO/ VIDEO

06 aug. 2020, 14:37,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, alături de Inspecției Bazinale de Apă și a Laboratorului de Calitate a Apei, continuă verificarea cursurilor de apă pe râurile Bahlui şi Jijia, pe sectoarele pe care săptămânii trecute a fost înregistrată mortalitatea piscicolă.

Monitorizarea cursurilor de apă continuă pe râurile Bahlui și Jijia

În cursul dimineţii, 6 august 2020, două echipaje s-au deplasat pe teren, fiind efectuate noi prelevări de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice specifice. De asemenea, au fost făcute verificări pentru starea corpurilor de apă, atât pe sectorul inferior al râului Bahlui – aval de municipiul Iaşi, cât şi pe cursul de apă Jijia, pe sectorul cuprins intre confluenţa cu rârul Bahlui – nod Hidrotehnic Chiperești – confluenţa cu râul Prut.

Potrivit reprezentanților ABA Prut – Bârlad, în timpul deplasării nu a mai fost identificată nicio zonă în care să se înregistreze mortalitate piscicolă.

De-a lungul acestei săptămâni au fost prelevate o serie de probe de apă din cursurile de apă monitorizate, rezultatele analizelor de laborator indicând o ușoară îmbunătățire a oxigenului dizolvat, care totuși a ajuns la un nivel critic.

„Având în vedere prognoza meteo pentru perioada imediat următoare ( vreme caniculară, lipsită de precipitații) Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a decis creșterea aportului de apă pe râul Bahlui, prin mărirea debitului evacuat din acumulările situate în amonte, cu scopul creșterii vitezei de curgere, a oxigenării apei și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru fauna specifică.

Acţiunile de monitorizare a râul Jijia şi r. Bahui vor continua şi în perioada următoare.

Specialiștii ABA Prut-Bârlad, mortalitatea piscicolă este din cauza lipsei de oxigen și a caniculei

Un semnal de alarmă a fost tras la sfârșitul săptămânii trecute după ce pe râurile Bahlui și Jijia a fost sesizată mortalitate piscicolă. Numeroși pești morți de mici dimensiuni au fost strânși zilele acestea de către echipele ABA Prut-Bârlad, iar specialiștii pun asta pe seama caniculei și a lipsei de oxigen din apă

La sfârșitul săptămânii trecute au fost identificate numeroase exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – la confluența cu râul Jijia. Mortalitatea piscicolă a atras atenția autorităților, iar reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au făcut verificări pe teren, au trecut la strângerea peștilor și au luat o serie de probe pentru a fi analizate.

„Echipe de specialiști din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași a intervenit în cursul zilelor de 31 iulie și 1 august 2020 pentru a preleva probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice, pentru a descoperi cauzele mortalității piscicole de la confluența cursului de apă Bahlui cu Jijia – nod hidrotehnic Chiperești”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA Prut-Bârlad.

Peștii morți din Bahlui și Jijia sunt neutralizați de o firmă specializată

După primele verificări, se pare că una dintre principalele cauze ale mortalității piscicole este reprezentată de temperaturile crescute din ultima perioadă. Specialiștii ABA Prut-Bârlad au prelevat probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din rezultatele analizelor de laborator s-a constatat un nivel scăzut de oxigen.

„Având în vedere precipitațiile înregistrate în cursul zilei de 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a mortalității piscicole. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad continuă colectare materialului piscicol din zonă și în cursul zilei de 2 august 2020, urmând ca acesta să fie neutralizat de o firmă specializată”, au mai precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *