O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, a descoperit o moleculă promițătoare care ar putea ajuta la combaterea unora dintre cele mai rezistente bacterii de pe planetă. Această descoperire vine într-un moment în care rezistența antimicrobiană (AMR) este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale.
Cercetătorii, conduși de Dr. Gerry Wright, profesor la Departamentul de Biochimie și Științe Biomedicale al Universității McMaster, au identificat lariocidina, o moleculă care ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unui nou antibiotic. Publicat în revista Nature, studiul evidențiază faptul că lariocidina atacă bacteriile într-un mod complet diferit față de antibioticele tradiționale. Această substanță acționează direct asupra mecanismului de sinteză proteică al bacteriilor, inhibându-le capacitatea de a crește și de a supraviețui.
„Medicamentele noastre vechi devin din ce în ce mai puțin eficiente, pe măsură ce bacteriile devin mai rezistente. Aproape 4,5 milioane de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, iar situația devine tot mai gravă”, a subliniat Dr. Wright.
Lariocidina: O moleculă promițătoare în lupta împotriva bacteriilor rezistente
Lariocidina este produsă de o bacterie denumită Paenibacillus, pe care cercetătorii au identificat-o într-o probă de sol din Hamilton. După creșterea acestei bacterii în laborator timp de un an, echipa a observat că aceasta produce o substanță cu activitate puternică împotriva altor bacterii, inclusiv a celor deja rezistente la antibiotice.
În plus față de potențialul său împotriva bacteriilor rezistente, lariocidina prezintă și alte avantaje importante: nu este toxică pentru celulele umane, nu este vulnerabilă la mecanismele de rezistență deja existente și funcționează eficient într-un model animal de infecție. Aceste caracteristici fac din lariocidină un candidat promițător pentru dezvoltarea unui nou tratament.
În prezent, echipa de cercetători lucrează la modificarea moleculei și la producerea acesteia în cantități suficient de mari pentru a putea fi utilizată în tratamente clinice. Dr. Wright a subliniat însă că, deși lariocidina are un potențial enorm, va mai dura un timp până când aceasta va ajunge pe piață.Această descoperire ar putea reprezenta un pas crucial în combaterea rezistenței antimicrobiene, un fenomen care amenință să facă multe dintre tratamentele actuale ineficiente.