Prima pagină » Economic Local » A vrut să devină jucător de rugby, dar un accident i-a schimbat planurile. Constantin Urmă este un tânăr fermier de succes din Iași: „Eu am muncit de mic”
A vrut să devină jucător de rugby, dar un accident i-a schimbat planurile. Constantin Urmă este un tânăr fermier de succes din Iași: „Eu am muncit de mic”

A vrut să devină jucător de rugby, dar un accident i-a schimbat planurile. Constantin Urmă este un tânăr fermier de succes din Iași: „Eu am muncit de mic”

07 sept. 2022, 02:00, 2 ,
Raluca Costin în Economic Local

Constantin Urmă, din Iași, a dezvoltat o afacere de succes în domeniul agricol. A accesat 40.000 de euro, fonduri europene, și se ocupă în comuna natală de creșterea vacilor din rasa Angus

Constantin Urmă, din comuna Andrieșeni, Iași, este unul dintre puținii tineri care se mai ocupă de zootehnie. În timp ce alți fermieri duc animalele la abator, pentru că nu au cu ce să le hrănească, tânărul fermier spune că nu ar renunța la ele. Are 27 de ani, dar a trăit toată viața printre animale. Când era în liceu, a vrut să se facă jucător profesionist de rugby, dar soarta a avut alte planuri pentru el.

„Tatăl a fost primul agricultor și mi-a dat mie exploatația, asta se întâmpla după accident. Eu am vrut să fac altceva în viață. Am făcut Liceul Sportiv și voiam să fiu rugbist, mergeam prin țară la meciuri. Am avut un accident la mână, am făcut recuperare, dar pentru că nu mai puteam juca rugby am trecut la zootehnie. De mic sunt în fermă, deci sunt obișnuit cu agricultura, cu munca. Acum e mai ușor să țin animalele, pentru că au gard electric și mă duc să le verific din când în când. Mă ocup și de terenurile agricole. Vacile sunt rasa Angus, avem 50 de capete. Le-am luat din Bacău, de la un crescător care avea rasa originală. Sincer, nu le-aș da. Nu vreau să vând, nu e preț bun la animale. Am dat 2.700 de euro pe o vacă, cu tot cu vițel, dar acum nu aș primi banii aceștia. Am cheltuit vreo 100.000 de euro cu tot ce am aici”, spune Constantin Claudiu Urmă, tânăr fermier din Iași.

Constantin Urmă, din Iași, a accesat fonduri europene de la AFIR

Tânărul a accesat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene în valoare de 40.000 de euro și a dezvoltat ferma.

„Am luat banii acum 5 ani și am mărit efectivul de animale. De la 12 capete am ajuns la 50 de vaci de rasă Angus. Am zis să încerc cu proiect european. La vârsta mea, când toți sunt plecați în străinătate, îți vine să pleci. Nu sunt câinii cu colaci în coadă nici acolo, dar există și posibilitatea asta. Eu am prins munca de mic. De la 7-8 ani mă duceam pe dealuri. Când am preluat ferma de la tata am zis ca măcar să încerc să fac mai mulți bani. Eu lucrez pe utilaje, la pământ, cu tractorul, tata nu se mai suie. Deocamdată, o să văd dacă pot să adun niște pământ, pentru că e partea de cofinanțare pentru un alt proiect. Nu avem datorii deloc la bănci, asta îmi mai trebuia, am încerc să le evit”, mai spune Constantin Urmă, fermier din comuna Andrieșeni, Iași.

În edițiile anterioare, a fost prezentată povestea celei mai frumoase tinere fermier care a luat fonduri europene.

Constantin Urmă: „La noi, în Iași, nu este un abator”

Ieșeanul spune că vinde carnea la un abator din Botoșani.

„Le dau la un preț bun. Au magazine și fac preparate din carne de Angus cumpărată de la mine. Depinde cum te împaci cu patronul la preț. Am luat vreo 18 lei pe kilogram la taur și 16 lei la vacă, dar am prins, în primăvară, cu 22 de lei carcasa. Nu ai unde să o dai, trebuie să o duci acolo, pentru că la noi, în Iași, nu este un abator. Din cauza secetei, scumpirilor, toți fermierii duc animalele la abator, pentru că nu au ce face cu ele. Eu am și pământ, vreo 47 de hectare, și am cu ce să hrănesc animalele. Noroc de producția de anul trecut. Trebuie să ajungi la un anumit efectiv și apoi să vinzi pentru a avea profit. Trebuie să ai măcar 30 de capete de vaci ca să poți face ceva. Dacă ai 10-15 vaci, mai moare una, alta se îmbolnăvește și ești mai mult pe pierdere”, mai spune Constantin Urmă, tânăr fermier.

Recent, a fost prezentată povestea familiei Preda, familie de fermieri din comuna Țibana, Iași. Pe de altă parte, tânărul fermier din Iași susține că în ferma din Andrieșeni lucrează toți membrii familiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`