Prima pagină » Actualitate » A venit cu rețete din Danemarca și a deschis o cofetărie unică în Iași. Investiția este de câteva zeci de mii de euro!

A venit cu rețete din Danemarca și a deschis o cofetărie unică în Iași. Investiția este de câteva zeci de mii de euro!

25 oct. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Actualitate

Tânărul antreprenor este unul din ieșenii care și-au deschis afaceri prin programul Reconnect Diaspora. A renunțat la Danemarca, la insistențele copiilor care voiau să crească în România. „Să știți că pe antreprenori nu îi omoară lipsa clienților, ci lipsa angajaților”, spune ieșeanul

Una dintre afacerile din Iași care funcționează după ce fost finanțată cu bani de la stat este a unui ieșean care s-a reîntors în țară după 7 ani munciți în Danemarca. Marius Cotiugă, un tânăr în vârstă de 34 de ani, a plecat cu familia în Danemarca. A muncit acolo o perioadă însă copiii l-au determinat să revină în țară. „Ne-am întors pentru copii. Ei voiau la bunici. Ar fi vrut acasă, în țara lor”, spune ieșeanul.

Au ales o țară unde criza economică nu a lovit

Aventura familiei Cotiugă începe în 2011, când Marius Cotiugă a decis să plece la muncă în străinătate. Nu în orice stat, ci într-o țară nordică. „Am vrut să aleg o țară nordică pentru că acestea sunt mai dezvoltate. Eu am plecat pe timpul crizei mondiale. Țările nordice au fost printre puținele state care nu au resimțit criza. Am avut un plan bine pus la punct în ultimii 30 de ani și de asta. Danemarca nu a realizat ceva în câțiva ani”, spune ieșeanul. S-a stabilit cu soția în zona Esbjerg, unde se află o comunitate destul de puternică de români. Aici au descoperit motorul afacerii lor.

Copiii au vrut să se întoarcă în România

Tânărul antreprenor povestește cum a ajuns să câștige 17.000 de coroane pe lună, aproximatvi 2.700 de euro. „Am lucrat în zona de ferme de vaci și apoi am făcut niște cursuri. Am început să învăț limba daneză și m-am angajat pe zona pe depozite. Cum este GLS la noi, ca firmele de curierat. Soția s-a angajat în curățenie și câștiga 2.000 de euro pe lună”, spune ieșeanul. Acesta susține că traiul pe care îl aveau acolo nu era foarte diferit de cel din România iar copiii s-au adaptat. „Fetița s-a născut în Danermarca. Copiii au învățat limba daneză mult mai bine ca noi, s-au adaptat. Copiii recepționeză și asimilează mai ușor ca noi. Cu toate acestea, au vrut să se întoarcă în țară”, povestește Marius Cotiugă. Și asta au făcut.

Bani de la stat pentru afacere

Anul acesta au revenit în Iași și au deschis o afacere. „Soția făcea prăjituri pentru comunitatea de români de acolo, înafara programului. Am zis că acasă își va folosi pasiunea pentru prăjituri și vom deschide o cofetărie”, povestește ieșeanul. Ceea ce au și făcut. Prin programul finanțat de stat, Reconect Diaspora, au obținut un ajutor financiar pentru a pune bazele afacerii. „Este un program românesc pentru cei care se întorc din străinătate și vor să își facă afaceri acasă. E la fel ca Start UP Nation. Se dau 40.000 euro doar că prin acest program e mai ușor să obții banii. Aici au fost 112 dosare și 30 de finanțări. La Start Up Nation sunt mii de dosare și tot câteva zeci de finanțări”, spune ieșeanul. Antreprenorul susține că a mai scos câțtiva bani din buzunar pe lângă cei 40.000 de euro. „Am venit și noi cu un aport mai mare decât am obținut noi de la fondurile de stat. Potrivit proiectului aportul nostru era de minim 5 la sută din fondurile date pe proiect dar noi am băgat mai mult, nu doar 5 la sută. Cred că mai mult de 50 la sută la sută din suma oferită de stat am mai investit până acum, vreo 20.000 de euro”, spune ieșeanul.

Prăjituri din ingrediente naturale

În cofetăria Sofia din cartierul Alexandru cel Bun se vând prăjituri făcute numai din ingrediente naturale. Frișca se face cu smântână iar celelalte ingrediente folosite sunt tot naturale. De aceea nici clienții nu au întârziat să apară, iar produsele se vând rapid. Pentru a nu rămâne prăjituri nevândute nu se produc cantități mari. Familia Cotiugă a început să colaboreze cu grădinițe și pregătesc prăjituri și pentru nunți. Momentan au 6 angajați iar soția este cofetar șef. Ar mai fi nevoie de doi angajați însă nu se găsesc ușor. „Vrem să mărim echipa pentru că s-au mărit comenzile. Dar nu găsim oameni. Asta e problema. Forța de muncă”, spune Marius Cotiugă.

Diferențe între România și Danemarca

Experiența în Danemarca l-a determinat să creadă că tot mai bine e acasă. „Știți, ești străin și de casa ta dar ești străin și printre ei. Unii spun că dacă înveți limba ești ca ei. Nu. Eu știam limba, vorbeam bine daneza, dar nu, să știți că tot există un prag, este acea delimitare totuși. Chiar dacă le știi limba, cultura, și accepți cultura lor. Asta este foarte important. Când pleci din țară, să te adaptezi la cultura lor. Pentru că și noi avem pretenții ca atunci când vine un străin în România să se adpteze la cultura românească din toate punctele de vedere”, mărturisește ieșeanul. Acesta mai spune că diferențele între România și Danemarca sunt uriașe. Mai ales în domeniul tehnologic. „99 la sută dintre instituții sunt digitalizate. Nu există foi. În România trebuie să optezi ca să primești factura și digital. La ei trebuie să optezi dacă o vrei pe hârtie și trebuie să o plătești. Dacă ai o factură de 100 de coroane daneze plătești 15 coroane, dacă vrei să o primești pe hârtie. Noi plăteam acolo totul online, sistemul ușura munca oamenilor”, mai spune Marius Cotiugă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *