Ion Dascălu, un ieșean din comuna Tansa, a cumpărat, în urmă cu 12 ani, câțiva stupi ca să facă apicultură pentru relaxare. A transformat pasiunea în afacere, iar acum vinde miere naturală în toată țara
Ion Dascălu, un ieșean din comuna Tansa, în vârstă de 53 de ani, a investit aproximativ 40.000 de euro într-o afacere cu albine. În urmă cu 12 ani, pe vremea când era pompier în Iași, a cumpărat câțiva stupi pentru a face apicultură în scop de relaxare. A obținut și 15.000 de euro, fonduri europene pe care le-a investit în afacere.
„De prin 2010 sunt apicultor. La noi, la țară, poți avea doar activități agricole. Zona asta din Tansa este mai curată, comuna este mai departe de oraș și ai un avantaj în calitatea produselor. Trebuie să îți placă apicultura, să știi meserie, să studiezi non-stop. Am muncit la pompieri și am ieșit la pensie anul trecut. M-am apucat de apicultură din pasiune, iar acum mă ocup numai de asta. Dacă te apuci de apicultură, dar nu ai pe lângă o altă sursă de venit, ești în faliment. Nu se mai potrivește tehnologia de acum 30 ani, s-a schimbat și clima. Suntem într-o zonă deluroasă și, în perioada când înflorește salcâmul, e foarte frig. Clima e rece și nu ne ajută deloc. Noaptea trebuie să fie cel puțin 14 grade ca să poți să ai miere de albine. De aceea, în ultimii ani, nu prea s-a făcut miere de salcâm. Abia la 4-6 ani, dacă vine un an prielnic”, spune Ion Dascălu, apicultor din Iași.
Ion Dascălu a cumpărat primii stupi în anul 2010
Ieșeanul spune că anul acesta a fost unul prost din cauza secetei, iar prețurile la miere au crescut, deoarece costurile de producție s-au majorat. Acum are, împreună cu copiii săi, 250 de stupi.
„Anul 2022 e foarte prost. Cine nu a pregătit albinele cu turtele pentru iarnă, degeaba face apicultură. Am 85 de familii de albine, plus ce mai au și copiii, pentru că muncim în familie. Copiii mei au stupii lor, ne ajutăm. La lucrări în extracție îți trebuie o persoană la stup, la centrifugă. Trebuie să fii foarte rapid, să urmărești clima, momentul potrivit. Ca să înființezi o stupină, să o iei de la zero, în primul an nu câștigi sub nicio formă. În apicultură trebuie să te gândești cu un an înainte ce trebuie să faci. Mierea o dăm la clienții care ne oferă un preț corect. Am clienți care de ani de zile cumpără de la noi. Sunt din Iași, dar și din alte județe. Eu dau cu 25 de lei pe kilogram, dar un preț corect e 30 de lei. S-au scumpit tratamentele, combustibilul, trebuie să investești în vopsea, să cumperi lăzi noi, sârmă. Mai cheltui pe faguri, consumabile, rame, borcane, capace. Acum e dificil să trăiești doar din apicultură și părerea mea este că o să scadă numărul de apicultori”, mai spune Ion Dascălu.
În edițiile anterioare, a fost prezentată povestea unei apicultoare din Iași, Andra Nichitean.
Ion Dascălu: „Am întâlnit persoane care nu comentează de costul mierii”
Clienții au început să aprecieze produsele de calitate.
„Noi avem miere de tei, polifloră. De salcâm nu ai șansă să prinzi din cauza frigului și se nimerește să și plouă. Este un cules foarte natural, nu plecăm în pastoral, nu stropesc pomii din livadă. Nu este cantitate mare, dar este de calitate. Am întâlnit persoane care nu comentează cât costă mierea când vine vorba de calitate, dar și persoane care spun că e prea scumpă. Părerea mea este că, acum, clientul ar trebui să mai studieze. Calitatea costă și trebuie să te gândești de ce diferă prețul. Mierea care e mai ieftină e dintr-o zona mai slabă, poate s-a stropit în acea zonă. Cel mai bine e, dacă ai ocazia să mergi la cineva care are stupi, să vezi cu ochii tăi ce face, să te duci. Nu să cumperi de pe marginea drumului”, încheie Ion Dascălu.
Apicultorii din Iași au primit subvenții în valoare de jumătate de milion de lei. Ion Dascălu din comuna Tansa este unul dintre zecile de ieșeni care au cumpărat câțiva stupi pentru a se relaxa, dar pasiunea a devenit o afacere.
Ion e pasionat, stie ce trebuie facut, pretul chiar este foarte bun (nu spun asta pt. ca-l cunosc, dar stiu preturile – si calitatea altor producatori). Astea-s conditiile pt o afacere de succes. Spor mai departe, Ioane!