În luna decembrie 2020 a fost înregistrat un număr de 10 depășiri ale indicatorului PM10, mai puține față de cele din luna noiembrie 2020. În data de 30 decembrie 2020, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „Bun” la „Moderat”, iar în următoarele zile, până la data de 2 ianuarie 2021, indicele general de calitate a fost „Acceptabil”. Poluarea din Iași a fost redusă în anul 2020, comparativ cu anul precedent
Potrivit datelor furnizate de APM Iași de la stațiile de monitorizare a calității aerului, a scăzut numărul depășirilor la indicatorul PM10, în luna decembrie 2020. Pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric s-au înregistrat 10 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 pentru protecția sănătății umane, mai puțin față de luna noiembrie 2020, când s-au înregistrat 18 depășiri. Posibilele cauze ale depășirilor sunt trafic auto, încălzire domestică, alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică, calm atmosferic și ceață). Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, din județul Iași, unde sunt amplasate 6 astfel de stații. Indicele specific de calitate a aerului, pe scurt „indice specific”, reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10).
Poluarea din Iași, din luna decembrie 2020, a scăzut, comparativ cu luna noiembrie 2020
Indicele specific și general de calitate a aerului se calculează în conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1818/ octombrie 2020 și reprezintă maximul din indicii specifici când există date pentru minimum 1 poluant. Indicele general se stabilește pentru fiecare dintre stațiile automate din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanților monitorizati, pe baza cărora s-a adoptat sistemul calificativelor și codul culorilor, prin numere întregi cuprinse între 1 și 6, fiecare număr corespunzând unei culori și calificativ, 1 fiind pentru „Bun” și 6 pentru „Foarte Rău”. Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, în anul 2020 au fost mai puține depășiri ale indicatorului PM10, comparativ cu anul 2019. Unul din factorii reducerii poluării a fost pandemia de COVID-19, care a determinat ca traficul din Iași să scadă, mai ales în perioada stării de urgență.
Garda de Mediu a aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru poluarea din Iași după ce firmele au încălcat legislația de mediu
Inspectorii din cadrul Gărzii de Mediu- Comisariatul Județean Iași au aplicat amenzi de peste 100.000 de lei pentru poluare. Firmele din Iași au încălcat legislația privind poluarea mediului înconjurător. Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 13 firme care nu aveau autorizație de mediu în anul 2020 și a sesizat organele de cercetare penală. De asemenea, au fost dispuse și 13 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu. Garda de Mediu Iași a înregistrat cinci episoade de poluare a factorului de mediu apă în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de aproape 1 milion de lei în anul 2020.