Prima pagină » Economic Local » A scăzut poluarea din Iași în iunie 2021, comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10 sunt traficul și inversiunea termică
A scăzut poluarea din Iași în iunie 2021, comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10 sunt traficul și inversiunea termică

A scăzut poluarea din Iași în iunie 2021, comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10 sunt traficul și inversiunea termică

23 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Poluarea din Iași a scăzut în iunie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Specialiștii de mediu susțin că depășirile la indicatorul PM10, care arată calitatea aerului, au fost înregistrate după aproximativ două luni în care nu a fost nicio depășire

Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași arată că poluarea a scăzut în iunie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, în luna iunie 2021 au fost înregistrate 7 depășiri ale indicatorului PM10, mai puține față de cele înregistrate în iunie 2020, când au fost 28 de depășiri ale indicatorului PM10. De asemenea, în anul 2019 a fost înregistrate 32 de depășiri ale PM10, iar, în 2018, a fost un număr dublu. Specialiștii de mediu susțin că depășirile la indicatorul PM10, care arată calitatea aerului, au fost înregistrate după aproximativ două luni în care nu a fost nicio depășire.

„Au ajutat vegetația, condițiile climatice, de aceea nu au fost așa multe depășiri ale PM10 ca în anii precedenți. Când, însă, au fost înregistrate depășiri la PM10, pe fondul caniculei, al calmului atmosferic și al unui episod de inversiune termică, traficul, acestea au fost principalele cauze. Iașul este poziționat într-o zonă în care inversiunile termice pot să contribuie la creșterea poluării”, susține Galea Temneanu, directorul APM Iași.

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, potrivit specialiștilor de mediu

Depășirile, validate prin metoda gravimetrică de referință, au fost înregistrate în perioada 23-25 iunie 2021, după cum urmează: două depășiri în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră, două depășiri în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, două depășiri în stația de fond suburban IS-5 Tomești și o depășire în stația de fond urban-trafic IS-6 Bosia-Ungheni. Potrivit specialiștilor de mediu, poluarea din Iași s-a redus la jumătate începând cu anul 2018, până în prezent, însă traficul rămâne în continuare principalul factor al poluării. De aceea trebuie aplicate unele măsuri de către autoritățile locale pentru ca Iașul să nu ajungă din nou pe „lista neagră” a celor mai poluate orașe din țară.

În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași, iar, în 2021, acestea au ajuns la un număr de 87. În stația de trafic din Podu de Piatră sunt cele mai multe probleme privind calitatea aerului, unde s-au înregistrat cele mai multe depășiri ale PM10 în ultimii ani.

În stația de trafic Podu de Piatră au fost cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10, în anul 2021

În anul 2018 au fost 105 depășiri, în 2019 – 54 de depășiri, iar, în anul 2020, 44 de depășiri. În stația de trafic Podu de Piatră s-a înregistrat și cea mai mare valoare a indicatorului PM10, fiind vorba despre 120 de microni pe metrul cub, limita admisă fiind de 50 de microni pe metrul cub. Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei în acest an, unele dintre acestea fiind date pentru poluare. Au fost efectuate 440 de controale, iar cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor.

De exemplu, două mașini care transportau ilegal deșeuri au fost confiscate. În urma verificărilor au fost date 106 amenzi în valoare de 869.000 de lei. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru două fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, respectiv gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și arderea vegetației într-o arie naturală protejată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`