Prima pagină » Economic Local » A scăzut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului. Depozitarea și arderea ilegală de deșeuri sunt sesizate în continuare de persoanele nemulțumite
A scăzut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului. Depozitarea și arderea ilegală de deșeuri sunt sesizate în continuare de persoanele nemulțumite

A scăzut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului. Depozitarea și arderea ilegală de deșeuri sunt sesizate în continuare de persoanele nemulțumite

16 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Potrivit datelor furnizate de APM Iași, în perioada ianuarie-martie 2021 s-au înregistrat 19 petiții, mai puține față de aceeași perioadă a anului precedent. Ieșenii sunt în continuare nemulțumiți de faptul că gunoaiele sunt aruncate, depozitate și arse în locuri nepermise

Potrivit reclamațiilor depuse de ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), poluarea din Iași a crescut, iar gunoaiele sunt depozitate în locuri nepermise. Din numărul total de reclamații depuse în primele 3 luni din acest an, la sediul instituției, 35 la sută dintre acestea fac referire la depozitarea și arderea ilegală de deșeuri. De asemenea, 15 la sută din petiții sunt despre zgomotul din oraș, 10 la sută sunt reclamații depuse de ieșenii nemulțumiți de calitatea aerului. Aproximativ 20 la sută dintre reclamanți sunt nemulțumiți de tăierile de arbori și problemele de mediu din ariile naturale protejate din județul Iași.

Alte 5 la sută din petiții fac referire la disconfortul creat de în anumite zone ale orașului, din cauza mirosurilor puternice. Alte 15 la sută din petițiile trimise de ieșeni se referă la diverse probleme precum construcțiile ilegale, autorizații de mediu. O parte din reclamațiile înregistrate la APM Iași au fost redirecționate către Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași, care a verificat sesizările depuse de reclamanți. O parte dintre acestea au fost întemeiate și au fost aplicate amenzi de câteva zeci de mii de lei, iar în cazul celorlalte sesizări, acestea sunt în curs de soluționare.

A scăzut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului, comparativ cu anul 2020

Ieșenii au depus peste 100 de sesizări în anul 2019, iar numărul reclamațiilor a crescut în anul 2020, mai ales în a doua jumătate a anului, fiind înregistrate 164 de reclamații. În primele două luni din acest an a scăzut numărul depășirilor înregistrate la indicatorul PM10, unul dintre indicatorii care arată calitatea aerului din Iași. Măsurătorile efectuate în cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că au fost înregistrate mai puține depășiri la indicatorul PM10 în perioada ianuarie-februarie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020. Specialiștii susțin că scăderile sunt legate de traficul mai redus din cauza pandemiei COVID-19. Trendul de scădere a numărului de depășiri a început în urmă cu 2 ani, iar pandemia COVID-19 a contribuit substanțial la această scădere datorită traficului redus în anumite perioade ale anului.

Ieșenii care ard deșeurile fără autorizație de la APM riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Persoanele care sunt prinse de comisarii Gărzii de Mediu Iași că nu respectă legislația de mediu și ard deșeurile fără autorizație de la APM Iași riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sancțiunile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei, în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași, în ultimii ani.

Comisarii de mediu erau solicitați aproape zilnic, mai ales în perioada verii, pentru arderile necontrolate de deșeuri atât din arii protejate, cât și pe terenuri proprietăți private. Aceste acțiuni ilegale reprezintă un pericol real și imediat asupra sănătății umane, iar fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și batrânii, susțin specialiștii de mediu.

Ieșenii care au încălcat legislația de mediu au fost amendați cu peste 1 milion de lei de Garda de Mediu

Comisarii de mediu au desfășurat sute de controale în anul 2020 atât la persoane fizice, cât și juridice, și au aplicat amenzi de peste 1 milion de lei. Verificările au continuat și în acest an, comisarii verificând sesizările primite, dar au efectuat și controale planificate. Garda de Mediu Iași a suspendat, în anul 2020, activitatea a 13 firme care nu aveau autorizație de mediu și a sesizat organele de cercetare penală.

De asemenea, în aceeași perioadă s-au înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. O parte din amenzile aplicate de Garda de Mediu au fost pentru ilegalitățile comise de dezvoltatorii imobiliari. Ieșenii au depus sesizări la sediul instituției, în acest an, cele mai multe vizând aruncarea gunoaielor în zonele din Iași unde nu este permis acest lucru sau depozitarea gunoaielor în mediul rural, în zonele neautorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`