Prima pagină » Economic Local » A scăzut numărul ieșenilor care vor să obțină certificatele de producător ecologic, dar a crescut suprafața pentru care solicită documentele de la Direcția Agricolă

A scăzut numărul ieșenilor care vor să obțină certificatele de producător ecologic, dar a crescut suprafața pentru care solicită documentele de la Direcția Agricolă

08 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Numărul ieșenilor care vor să obțină certificatele de producător ecologic a scăzut în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar a crescut suprafața cu culturi ecologice. Ieșenii care în anii precedenți au înființat plantații cu fructe de pădure, cu livezi sau cu alte culturi au depus documentele la Direcția Agricolă Iași și au obținut documentele de producător ecologic. La nivelul județului sunt înregistrate 13.000 de hectare cu culturi ecologice de la aproximativ 400 de ieșeni

Numărul ieșenilor care vor să obțină certificatele de producător ecologic a scăzut în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar a crescut suprafața cu culturi ecologice. Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași susțin că deși a scăzut numărul ieșenilor care au solicitat acest document, a crescut suprafața agricolă cu culturi ecologice. Astfel, aceștia și-au mărit suprafața exploatată și au cerut ca toate fructele sau cerealele produse pe terenurile lor să fie atestate ca fiind ecologice. La nivelul județului sunt înregistrate 13.000 de hectare cu culturi ecologice de la aproximativ 400 de ieșeni, majoritatea având culturi ecologice de lucernă, floarea- soarelui, fructe de pădure sau livezi.

În județul Iași sunt 119 hectare cu plantații cu zmeură și căpșuni, iar suprafața a crescut în ultimii ani

Suprafața cu plantații cu fructe de pădure din Iași au crescut în ultimii ani constant, dar și suprafața pentru care fermierii au cerut certificate ecologice. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni cu aproximativ 30 de hectare care cultivau fructe de pădure, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată cu zmeură, mure sau căpșuni. În anul 2017 erau 89 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, înregistrate la Direcția Agricolă Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 119 de hectare cu aceste culturi, iar un sfert dintre acestea sunt atestate ca fiind ecologice.

Cele mai multe cereri pentru obținerea certificatului de producător ecologic au fost de la producătorii de fructe de pădure din Iași

Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.
O parte dintre aceștia fac agricultură ecologică și în domeniul vinificației, vegetal și cel animal, dar produc și miere de albine. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cele care nu sunt certificate ecologic. Cei care practică acest tip de agricultură ecologică trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor.

Pentru a obține certificatul de producător ecologic, fermierii din Iași trebuie să îndeplinească mai multe condiții

Ieșenii care vor să renunțe la agricultura convențională și să facă agricultură ecologică mai pot depune documentele la Direcția Agricolă Iași. Printre actele necesare înscrierii în agricultura ecologică se numără contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe propria răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic.

Documentele pentru obținerea atestatului de producător ecologic se depun la sediul Direcției Agricole Iași

Apicultorii din Iași care au vrut să obțină atestatele de producător ecologic pentru produsele obținute din miere au depus în număr mare documentele la Direcția Agricolă Iași, în anul 2020. Dacă în anul 2019 au fost depuse 9 cereri din partea beneficiarilor din Iași care au vrut să obțină atestatul de producător ecologic, în anul 2020 numărul apicultorilor s-a dublat. Din cei 18 fermieri care au depus, doar 8 au obținut atestatele de producător ecologic. Acesta trebuie reînnoit anual pentru ca produsele comercializate să fie vândute ca fiind ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *