Prima pagină » Economic Local » A scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024
A scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024

A scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024

27 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024, arată datele înregistrate de instituție, după ce au fost vizate carnetele. Renta viageră reprezintă o sumă care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol, până la data de 31 decembrie 2009. Anul acesta, cei 603 ieșeni înscriși la APIA primesc banii până la 30 noiembrie 2024

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va plăti mai puțini bani, anul acesta, ieșenilor care au semnat carnetele de rentier agricol pentru anul 2024. Numărul beneficiarilor a scăzut, comparativ cu anul precedent. APIA a plătit în 2023 peste jumătate de milion de lei pentru renta viageră. Ca și în anii precedenți, în 2024, plata rentei viagere agricole se va face de către Centrele Județene APIA, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2 din Legea 247/2005 Titlul XI și se efectuează într-o singură rată anuală până la data de 30 noiembrie 2024, prin mandat poştal sau virament bancar.

Ieșenii primesc 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren

Renta viageră reprezintă o sumă care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol, până la data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul. Banii pot fi încasați și de moștenitorii rentierului agricol. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat, pentru care s-a încheiat acord cu investitorul, precum și echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul agenției din diverse motive, aceasta poate relua plata în termen de 3 zile de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali, având la bază documentele justificative aferente. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi renta viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare.

A scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024

În cazul decesului rentierului, renta viageră datorată acestuia poate fi încasată de moștenitori dacă se respectă prevederile Legii 247/2005, care presupune ca aceștia să depună mai multe documente la APIA. Astfel, pentru că a scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024, instituția va achita mai puțin de jumătate de milion de lei pentru acești beneficiari. Fermierii din Iași sunt așteptați, până la data de 30 septembrie 2024, la centrul APIA din spatele Mitropoliei Iași, unde au depus cererile de plată aferente campaniei 2024, în vederea semnării acestora. Excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere. Cererile, incluzând angajamentele generale și cele specifice intervențiilor/măsurilor solicitate la plată, este obligatoriu să fie însușite prin semnătură de către solicitanți. Cererile de plată sunt tipărite la centrele locale APIA, inclusiv angajamentele și declarațiile la cerere, împreună cu „Declaraţia privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii de plată 2024, transmisă prin mijloace electronice (E-mail, IPA-Online)” (Anexa nr. 3 la Instrucțiuni de completare a formularului de cerere de plată 2024, aprobată prin Ordinul MADR nr. 127/2024). Pe de altă parte, a scăzut numărul ieșenilor care primesc renta viageră de la APIA în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`