Prima pagină » Economic Local » A scăzut numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Patronii caută în continuare specialiști în construcții sau finanțe, care au studii superioare
A scăzut numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Patronii caută în continuare specialiști în construcții sau finanțe, care au studii superioare

A scăzut numărul de locuri de muncă vacante din Iași. Patronii caută în continuare specialiști în construcții sau finanțe, care au studii superioare

25 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care își caută un loc de muncă în această perioadă au la dispoziție mai puține oferte din partea angajatorilor. În perioada 24 – 31 martie 2020 a scăzut numărul de locuri de muncă vacante, comparativ cu aceeași perioadă a lunii februarie 2021. Patronii vor să angajeze specialiști în construcții sau domeniul finanțelor

Ieșenii au la dispoziție mai puține locuri de muncă în perioada 24 – 31 martie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din luna precedentă. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), numărul locurilor vacante s-a redus în ultima lună. Din cele 435 de posturi, numărul total de joburi oferite de patroni, 356, sunt pentru persoanele cu studii medii, iar 79 sunt pentru cele cu studii superioare. În continuare, angajatorii din Iași oferă salarii atractive persoanelor cu studii superioare care își caută un loc de muncă în această perioadă.

Astfel, angajatorii oferă salarii cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei, lunar, persoanelor care au studii superioare și vor să se angajeze ca ingineri, analiști financiari sau pentru informații. De asemenea, angajatorii caută în această perioadă curieri, dar și kinetoterapeuți și psihologi. Cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcții, unde se caută 160 de angajați. De asemenea, se caută 31 de confecționere, iar în servicii sunt disponibile 202 locuri de muncă.

Noi cursuri de recalificare profesională pentru ieșeni vor începe la jumătatea lunii martie 2021

Noi cursuri de recalificare profesională sunt organizate, în această perioadă, de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași. Persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM. Șomerii pot urma gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician, specialist în construcții sau în domeniul agricol. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj.

Cursurile durează 3 luni și presupun o evaluare teoretică și practică. În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate, cum este și cazul electricianului Cristian Tănasă. De asemenea, patronii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot obține ajutoare financiare de la stat, prin intermediul AJOFM.

Antreprenorii din Iași pot solicita în continuare, pentru angajați, ajutorul de șomaj tehnic

Unul dintre cele mai importante ajutoare acordate angajatorilor din Iași care suspendă activitatea și trimit angajații acasă este șomajul tehnic. Antreprenorii care vor să obțină 75 la sută din salariul fiecărui angajat căruia i-a fost suspendat contractul de muncă pe motiv de șomaj tehnic pot depune documentația la sediul AJOFM Iași. Pentru lunile ianuarie și februarie 2021 au fost plătite ajutoare financiare în valoare de 8,3 milioane de lei, drept ajutor de șomaj tehnic. Acesta se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent.

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. În anul 2020, AJOFM Iași a efectuat plăți în valoare de 25 de milioane de euro drept ajutor de șomaj tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`