Prima pagină » Local » A scăzut numărul accidentelor rutiere grave în județul Iași, la fel și cel al persoanelor decedate. Bicicliștii, principalii generatori de accidente
A scăzut numărul accidentelor rutiere grave în județul Iași, la fel și cel al persoanelor decedate. Bicicliștii, principalii generatori de accidente

A scăzut numărul accidentelor rutiere grave în județul Iași, la fel și cel al persoanelor decedate. Bicicliștii, principalii generatori de accidente

26 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Local

A scăzut numărul accidentelor rutiere grave în județul Iași, la fel și cel al persoanelor decedate. Potrivit polițiștilor, bicicliștii sunt principalii generatori de accidente. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași au prezentat mai multe statistici în cazul accidentelor rutiere.

Accidentele rutiere grave, în scădere în județul Iași

Nu este o noutate faptul că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la accidentele rutiere mortale. La nivel Național, Iașul s-a aflat ani la rând în top, în capitala Moldovei înregistrându-se cele mai grave accidente rutiere. Asta se întâmplă și din pricina drumului european E85, acesta fiind supranumit și „drumul morții”.

Pe această porțiune, șoferii ieșenii, și nu numai, circulă haotic, cu viteză, iar pe marginea drumului cresc crucile destinate persoanelor decedate în accidente rutiere de la o lună la alta. Unul dintre cel mai grave accidente care s-au produs pe această porțiune de drum este cel care a avut loc la Bălțați, în 2022, atunci când șapte oameni și-au pierdut viața, după ce un camion, un microbuz și o ambulanță au intrat în coliziune. În urma acestui eveniment, autoritățile au decis să monteze separatoare de sensuri în zona localității. Cu toate acestea, drumul european E85 rămâne una dintre cele mai periculoase șosele din România.

Polițiștii ieșeni au venit cu statistici privind semestrul I al anului 2024, la capitolul accidente rutiere grave, iar datele par să se îmbunătățească. Potrivit acestora, a scăzut numărul evenimentelor grave, dar și cel al persoanelor decedate sau rănite grav în accidentele rutiere. În schimb, pentru primul semestru din acest an, numărul accidentelor rutiere soldate cu victime a crescut cu 13,1 la sută.

Bicicliștii, principalii generatori de accidente

Potrivit polițiștilor, principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost abateri săvârșite de bicicliști, neacordare prioritate vehicule, viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni, nerespectarea distanței între vehicule, conducerea sub influența alcoolului.

Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară au desfășurat 358 de acțiuni de prevenire și informare.

Nu au fost sesizate fapte grave în mediul școlar, fiind înregistrate 76 de infracțiuni (-5 fapte, -6,1%) comise în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *