În cazul în care suferi de această boală, probabil te întrebi dacă a scăpat cineva de cancer de pancreas. Ei bine, cancerul pancreatic poate fi vindecat în fazele incipiente, însă și în fazele avansate există șanse. Iată care este cel mai bun tratament pentru acest tip de cancer.
Cancerul de pancreas își face apariția în momentul în care celulele pancreatice se dezvoltă necontrolat. De precizat este că, la nivelul pancreasului, pot apărea mai multe tipuri de creșteri, atât canceroase, cât și necanceroase. Cu toate acestea, cancerul își face simțită prezența, atunci când celulele care căptușesc canaliculele ce transportă enzimele digestive din pancreas se dezvoltă din ce în ce mai mult.
În unele cazuri, mai ales în stadiile incipiente, boala are șanse mari de vindecare. Însă, dacă este descoperită mai târziu, ea se răspândește la alte organe și este dificil de tratat.
A scăpat cineva de cancer de pancreas? Tipuri de tratament
Da, sunt multe persoane care au scăpat de cancer de pancreas, fiindcă au descoperit boala din timp. În stadiile mai avansate, însă, tratamentul nu are scop de vindecare, ci doar de a ține afecțiunea sub control și de a ajuta pacientul în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții. În același timp, rolul tratamentului este de a preveni răspândirea cancerului la alte organe și, implicit, apariția complicațiilor.
De regulă, tratamentul cuprinde intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia. Se prea poate ca aceste metode să fie combinate, pentru o eficiență crescută.
Intervenția chirurgicală
Pentru a îndepărta cancerul de pancreas există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, și anume: operație pentru tumorile apărute în „capul” pancreasului (duodenopancreatectomie), operație pentru tumorile situate în corpul pancreasului și în partea inferioară a acestuia (este cunoscută și sub numele de pancreatectomie distală şi este posibil să fie necesară eliminarea splinei), operație pentru îndepărtarea pancreasului (pancreatectomie totală) sau operație pentru tumorile care afectează vasele de sânge din apropierea pancreasului (procedura vizează eliminarea vaselor de sânge bolnave și înlocuirea lor cu unele artificiale).
După operație, pacienții se pot confrunta cu greață și vărsături, dacă stomacul întâmpină dificultatea de a se goli. Recuperarea nu este una rapidă, astfel că necesită câteva zile în spital și poate ajunge până la câteva săptămâni sau luni la domiciliu.
Chimioterapia
Chimioterapia reprezintă acea metodă de tratament care vizează distrugerea celulelor canceroase. Pentru această procedură, medicul injectează un tratament sau îl prescrie pacientului pentru administrare orală. Acest tratament este eficient mai ales în cazul în care cancerul s-a răspândit și la alte organe.
Radioterapia
Radioterapia utilizează radiații ionizate, pentru a nimici celulele canceroase. Aceasta poate fi indicată de către medicul curant înainte sau după intervenția chirurgicală, fiind adesea combinată cu o altă formă de tratament (de exemplu, chimioterapia).
Așadar, oricine se poate vindeca de cancer de pancres, în special dacă a descoperit boala în faza incipientă.
Si cu operatie si fara, o mai duci aproximativ 1-1,8 ani.