Prima pagină » International » A șasea extincție în masă este pe drum. Care specii vor dispărea de pe Pământ
A șasea extincție în masă este pe drum. Care specii vor dispărea de pe Pământ

A șasea extincție în masă este pe drum. Care specii vor dispărea de pe Pământ

24 ian. 2022, 18:31,
în International

Până în prezent, planeta noastră a experimentat 5 extincții în masă. Acum, cercetătorii aproximează o a cincea, care ar putea să fie în desfășurare deja.

O evaluare amplă a dovezilor acestui eveniment de extincție în curs de desfășurare. Aceasta a fost publicată recent  în revista Biological Reviews de către biologii de la Universitatea din Hawai’i din Mānoa și Muséum National d’Histoire Naturelle din Paris, Franța.

„Ratele crescute drastic ale disparițiilor speciilor și abundența în scădere a multor populații de animale și plante sunt bine documentate, totuși unii neagă că aceste fenomene echivalează cu dispariția în masă”, a spus Robert Cowie, autorul principal al studiului și cercetător la UH Mānoa Pacific Biosciences, în cadrul School of Ocean and Earth Science and Technology (SOEST), citat de EurekAlert!.

„Această negare se bazează pe o viziune părtinitoare a crizei, care se concentrează pe mamifere și păsări și ignoră nevertebratele, care, desigur, constituie marea majoritate a biodiversității”, a adăugat profesorul.

Este într-adevăr o posibilitate foarte mare să fie o extincție în desfășurare

După estimările obținute pentru melci, Rober Cowie și coautorii au estimat că din anul 1500 și până în prezent, Pământul ar fi putut deja să piardă între 7,5 și 13% din cele două milioane de specii cunoscute de pe Pământ, asta înseamnă între 150.000 și 260.000 de specii.

„Includerea nevertebratelor a fost cheia pentru a confirma că asistăm într-adevăr la a șasea extincție în masă din istoria Pământului”, a spus Cowie.

Situația nu este aceeași peste tot. Deși speciile marine se confruntă cu amenințări semnificative, nu există dovezi că situația afectează oceanele în aceeași măsură ca restul teritoriilor.

Pe uscat, speciile insulare, precum cele din Insulele Hawaii, sunt mult mai afectate decât speciile continentale. Iar rata de dispariție a plantelor pare mai mică decât cea a animalelor terestre.

Din nefericire, alături de negarea științei care se perpetuează în societatea modernă cu privire la o serie de probleme, noul studiu subliniază că unii oameni neagă, de asemenea, că a șasea extincție a început.

În plus, alții o acceptă ca pe o traiectorie evolutivă nouă și naturală, deoarece oamenii sunt doar o altă specie care își joacă rolul natural în istoria Pământului. Unii chiar consideră că biodiversitatea ar trebui manipulată exclusiv în beneficiul umanității.

Nu toți oamenii cred că a șasea extincție în masă este ceva rău sau că într-adevăr se întâmplă

„Oamenii sunt singurele specii capabile să manipuleze biosfera pe scară largă. Nu suntem doar o altă specie care evoluează în fața influențelor externe. În schimb, suntem singura specie care are o alegere conștientă în ceea ce privește viitorul nostru și cel al biodiversității Pământului”, a subliniat Cowie.

Pentru a lupta împotriva crizei, diverse inițiative de conservare au avut succes pentru anumite animale carismatice. Dar aceste inițiative nu pot viza toate speciile și nu pot inversa tendința generală de dispariție a speciilor.

Cu toate acestea, este esențial să continuăm astfel de eforturi, să continuăm să cultivăm o minune pentru natură și să documentăm biodiversitatea înainte ca aceasta să dispară.

„În ciuda retoricii despre gravitatea crizei și deși există soluții de remediere și sunt aduse în atenția factorilor de decizie, este clar că lipsește voința politică”, a spus Cowie.

„Negarea crizei, acceptarea ei fără a reacționa sau chiar încurajarea ei constituie o abrogare a responsabilității comune a umanității și deschide calea pentru ca Pământul să-și continue traiectoria tristă către o a șasea extincție în masă”, a concluzionat profesorul.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Coșmarul șoferilor din România. Poliția nu face nimic...
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`