Prima pagină » Titlurile zilei » A renunțat la o viață de lux și la visul american, refugiindu-se într-un sătuc uitat de lume din Neamț. A fost una dintre cele mai bune studente de la Arte și are o poveste ciudată

A renunțat la o viață de lux și la visul american, refugiindu-se într-un sătuc uitat de lume din Neamț. A fost una dintre cele mai bune studente de la Arte și are o poveste ciudată

29 aug. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Titlurile zilei

O absolventă a Facultății de Arte din Iași a ales viața simplă de la țară, acolo unde se inspiră pentru creațiile artistice de mai bine de 3 ani. Primul tablou vândut a fost în perioada pandemiei de COVID-19 și a fost o surpriză imensă care a făcut-o să realizeze arta după aceeași inspirație: tradiție, obiceiuri și peisaje din natură. Pe lângă activitățile casnice și de grădinărit, Georgiana Atasiei se ocupă zilnic de creații și proiecte artistice prin care reușește să îmbine tot ceea ce iubește mai mult: arta, natura, animalele și viața la țară.

O tânără artistă își găsește inspirația pentru creațiile sale la țară în satul Telec, județul Neamț, acolo unde s-a mutat de mai bine de 3 ani din Iași. Chiar dacă a lucrat pentru o multinațională din New York, ieșeanca nu ar alege vreodată să locuiască în marile orașe. Georgiana Alexandra Atasiei a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design, secțiunea grafică, iar în prezent este liber profesionist. După finalizarea studiilor a ales să plece din Iași și să se retragă în munți alături de persoana iubită. Partenerul ei este fotograf și alergător de performanță, omul care a învățat-o ce înseamnă să fii liber. Împreună încearcă să ducă un trai liniștit, dar plin de activități care să le asigure un stil de viață activ și sănătos. Iubirea pentru natură și artă se îmbină perfect cu traiul simplu de la țară, acolo de unde nu vor să mai plece vreodată.

„Am ales să vin aici, între munți, la țară, unde oamenii trăiesc simplu și mult mai frumos decât cei de la oraș. Aici nu trebuie să ai bani ca să mănânci, ai în grădină tot ce îți trebuie să supraviețuiești. Iubesc natura, animalele, oamenii de la țară și muntele. Un profesor de la facultate m-a certat când a auzit că mă mut la țară și renunț la oportunitățile din marile orașe, dar eram mult prea decisă ca să mă facă măcar să mă îndoiesc de decizie. Nici nu mă gândesc să mă mut la oraș. Acolo trebuie să te gândești mereu la bani, în schimb la țară ești mult mai lipsit de griji, poți să te bucuri altfel de viață, poți face ceea ce îți place”, a povestit Georgiana Atasiei.

Iubirea pentru natură și viața de la țară, mai mare decât dorința stabilității financiare

Georgiana Atasiei și-a înființat o afacere proprie în februarie 2020, însă aproape două luni mai târziu a avut parte de rezultate încurajatoare. În luna mai a început să învețe tainele picturii pe pânză, iar primul tablou a strâns sute de fani, care au distribuit fotografia postată pe pagina de Facebook de peste 500 de ori. Tabloul a fost vândut imediat, cererile fiind multe, iar de acolo a luat avânt o mică afacere. Artista realizează multe tipuri de creații artistice: caricaturi digitale, pirogravate pe lemn sau pe suport de hârtie, tablouri, bijuterii – pandantive cu plante presate din zona de munte, invitații evenimente, pictură pe perete, mobilă sau pânză, magneți și tricouri personalizate. Din mai până în august a pictat peste douăzeci de tablouri, iar inspirația vine de la fotografiile realizate de partenerul de viață și de la scenele surprinse cu viața la țară și peisaje din țară.

„Am primit de sărbători cadou o pânză și în luna mai am decis să o pictez. Când am terminat lucrarea pictată „Boii din Bistra”, m-a uimit felul în care a fost primit de comunitatea de pe Facebook. Am avut peste 500 de distriburi și mesaje de la tot felul de la persoane care doreau să cumpere tabloul. Așa că l-am vândut și am continuat să pictez pe pânză, iar în prezent fac același lucru alături de multe altele. Am făcut grafică și pot să mă ocup de multe alte lucruri, am și încercat mai tot ce s-a putut. Dar lumea este mai deschisă către acest gen de artă pe care îl cunosc mult mai bine. La noi în țară artiștii nu câștigă mult. Dar nu aș putea să fac altceva, sunt dedicată artei mai mult de sută la sută”, a mai menționat Georgiana Atasiei.

Pasiunile și dorința continuă de a învăța nu lasă loc rutinei zilnice

Pictura pe pânză este doar o parte din tot ceea ce realizează ieșeanca Georgiana Atasiei. Are zilele pline de activități care nu permit rutina. Pe lângă timpul petrecut cu lucrările artistice își găsește mereu timp și pentru alte pasiuni. Merge la alergat și urcă pe munți, face voluntariat și se ocupă de grădinărit, culege plante medicinale, gătește sănătos și face cicloturism prin diverse locuri din țară. Continuă să studieze tot ce îi atrage interesul, pictează pe numeroase tipuri de material, artista căutând mereu să își depășească limitele.

„Am aflat ce este grafica abia în clasa a XII-a la liceu. După am spus că vreau să studiez grafica și am ales Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași și am făcut tot pe grafică studiile de master. Dar de mică mi-a plăcut și mi-am dorit să locuiesc la țară, îmi plac animalele, plantele medicinale și oamenii. În acești ani am înțeles și eu mentalitatea oamenilor de aici mult mai mult și știu cum vreau să trăiesc. Deși am lucrat pentru companii din afară, multinaționale, nu am aceleași satisfacții pe care le am din ceea ce fac acum. Îmi plac libertatea și toate provocările care apar, iar tot ceea ce am ales să fac mi-a adus cunoștințe noi, pe care continui să le folosesc”, a adăugat Georgiana Atasiei.

Proiecte ambițioase de viitor pentru tânăra artistă

Viață simplă nu a însemnat lipsa dezvoltării profesionale, a curajului și a voinței de a face mai mult. Este dificil să găsești stabilitate, mai ales pe cea financiară, atunci când trăiești din creații artistice, dar acest lucru a determinat-o să găsească mereu soluții noi și să se descopere. Acceptă provocările cu entuziasm, astfel, de curând, artista Georgiana Atasiei a terminat lucrul la o carte de colorat pentru copii cu ilustrații și creații lirice proprii pe tema igienei personale. Urmează să găsească o modalitate de publicare a cărții și apoi să continue să creeze ilustrații pentru diverse cărți educaționale pentru copii.

„Am realizat o carte de desenat pentru copii care să fie și educațională. Are ca temă igiena personală și conține poezii compuse de mine. Vreau să găsesc o editură și să o public. Cred că e o piață bună, fiindcă în librării astfel de cărți își găsesc mereu clienți. Sper să urmeze multe altele în curând, am deja multe idei”, a încheiat Georgiana Atasiei.

Toate activitățile și lucrările artistice ale ieșencei le puteți găsi pe pagina web: https://www.artasiei.ro/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/artasiei/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *