Prima pagină » Titlurile zilei » A renunțat la o carieră în avocatură pentru a lucra la Poșta Română. Costel Iftimie nu s-ar lăsa de meseria de poștaș pentru nimic în lume: „Fac câte 24 km pe jos în fiecare zi” – FOTO

A renunțat la o carieră în avocatură pentru a lucra la Poșta Română. Costel Iftimie nu s-ar lăsa de meseria de poștaș pentru nimic în lume: „Fac câte 24 km pe jos în fiecare zi” – FOTO

15 dec. 2023, 02:00, 6 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Un ieșean a refuzat ofertele de muncă în avocatură pentru a face o carieră la Poșta Română. Costel Iftimie a început să lucreze ca poștaș în anul 1999, iar acum nu s-ar vedea făcând altceva. Bărbatul parcurge zilnic câte 24 km pe jos pentru a livra corespondența ieșenilor

Costel Iftimie își amintește cu nostalgie de primele zile ale sale la Poșta Română. Acesta a terminat și Facultatea de Drept din Iași, a avut și oferte de angajare ca jurist, însă nu a putut renunța niciodată la meseria de poștaș. Acesta merge zilnic pe teren, iar meseria aceasta îl menține tânăr. Unii clienți îl cunosc de când erau mici, iar bărbatul venea la ușa lor pentru a le livra alocațiile.

A preferat o carieră la Poșta Română decât în avocatură

Costel Iftimie lucrează de peste 24 de ani ca factor poștal la Poșta Română. Acesta își amintește cu drag de primele luni de muncă și de primul salariu. Acum are 56 de ani și nu se gândește la pensionare. Acesta a avut șansa să lucreze în domeniul în care a studiat, în avocatură, însă pur și simplu nu a putut să renunțe la meseria de poștaș, dar nu regretă nimic.

„Nu o să uit niciodată data aceasta, m-am angajat la 1 august 1999 la Oficiul Poștal 4 din Tătărași. Sunt ieșean, am crescut aici, am terminat Liceul Economic, după care am terminat Facultatea de Drept, în 1997, am terminat cursul de mediator judiciar, însă am rămas la meseria de poștaș. Îmi place foarte mult ceea ce fac, practic, mi-a intrat în sânge. Știți cum se zice, cea mai grea boală este obișnuința. Am avut ocazia prin anii 2000 să lucrez ca jurist, însă eu am rămas la poștă, pur și simplu nu am putut să renunț. Țin minte și acum primul salariu pe care l-am luat, aveam undeva la 820 de lei. Au fost ani frumoși, cu bune, cu rele, însă nu am renunțat. Sunt și căsătorit, am și un băiat de 26 de ani, a trecut timpul”, povestește Costel Iftimie, factor poștal la Poșta Română.

Bărbatul consideră că Poșta Română ar trebui să fie ajutată mai mult din partea celorlalte instituții. Importanța ei în societate încă este de actualitate, iar mulți oameni se bazează pe serviciile companiei.

„Eu sunt factor poștal, mă ocup cu distribuirea presei, a corespondenței, a actelor de procedură. Avem un traseu bine stabilit pe care îl parcurgem zilnic. Factorii poștali fac parte din cadrul Oficiului Poștal de Distribuire. Poșta Română încă este o instituție serioasă, dacă nu ar fi așa, nu ar lucra cu noi instituțiile importante din stat. Ar trebui ca și instituțiile din Iași să lucreze mai mult cu Poșta Română, companiile – la fel, pentru că vom avea de câștigat cu toții. Poșta este o putere în stat, având în vedere istoria noastră. Noi facem legătura dintre oameni și contribuim direct la relațiile dintre instituții”, spune poștașul.

Parcurge zeci de kilometri zilnic

Deși a ajuns la vârsta de 56 de ani, poștașul parcurge în jur de 24 km pe jos. Acesta distribuie corespondența și banii multor clienți care îl așteaptă în fiecare lună.

„În toți acești ani nu am avut incidente, trebuie să știi să te integrezi, să aplanezi în cazul unui conflict, trebuie să fii om. La oamenii care le duceam alocația când erau mici, acum am ajuns să le duc alocația la copii lor, chiar unii dintre ei mă recunosc. Sunt oameni, bătrâni în general, care mă așteaptă lună de lună pentru că au rămas singuri, iar doar eu mai trec pe la ei să le aduc ceva. Pentru acești oameni poștașul este o bucurie, pentru că le aduc pensiile. Este tragic să vezi cum unii oameni trăiesc de pe o lună pe alta cu o pensie, se mai plâng la mine că nu le ajung banii. Dacă îmi spunea cineva că eu fac 24 km pe jos în fiecare zi, eu nu-l credeam. Mi-a instalat cineva pe telefon o aplicație în care îmi măsoară distanța parcursă, iar media cam aceasta este, 23-24 km pe zi. Pot să zic că această meserie mă menține tânăr”, a mai precizat poștașul.

Dezvoltarea Poștei Române este necesară

Poșta Română este într-un proces de restructurare și vizează modificări importante în viitorul apropiat. Digitalizarea este un factor necesar pentru a face față pe piața actuală. Un poștaș debutant are asigurat salariul minim pe economie, deci puțin sub 2.000 de lei, precum și bonuri de masă, în valoare de 600 de lei.

„Era diferit atunci, se distribuia multă presă, facturi, bani, firmele de curierat nu prea existau atunci. Este o meserie destul de grea, la prima vedere pare foarte simplu, este foarte greu să te integrezi, dar nu vreau să îi sperii pe cei care vor să lucreze aici, este o meserie frumoasă, implică foarte multă responsabilitate. Problema este că salariile sunt încă foarte mici, însă eu am încredere în domnul director Valentin Ștefan și în echipa lui, pentru că programul implementat acum trebuia făcut acum 10 ani, dar privim spre viitor. Mai am colegi care lucrează cu mine de atunci, de 24 de ani, dar vin și mulți oameni noi. Totuși, problema este că mulți dintre cei noi pleacă în afară, se gândesc că pot câștiga mai mult. Însă au fost și cazuri când s-au întors înapoi la poștă”, mai adaugă Costel Iftimie.

În încheiere, Costel Iftimie dorește să transmită un mesaj tuturor românilor.

„Nu aș mai putea renunța la a fi poștaș acum, nici nu mă gândesc la pensionare, pentru că îmi place ceea ce fac. Sper doar că, pe viitor, lucrurile vor fi mai bune pentru noi și toți oamenii. Noi, aici, la Iași, suntem norocoși, conducerea mereu ne-a sprijinit, iar domnul director Radu Ursanu ne-a ajutat când am avut nevoie. Acum, că tot vin sărbătorile, vreau să le urez și eu ieșenilor să fie fericiți și cât mai buni”, a încheiat Costel Iftimie.

Costel Iftimie a renunțat la o carieră în avocatură pentru a lucra la Poșta Română, în calitate de poștaș, dar nu se gândește la pensionare. Bărbatul privește spre viitor și speră la unul mai bun pentru compania la care lucrează.

Comentarii
  • „Jurist” e extrem de departe de „avocat” (titlu care presupune un examen dificil pentru a fi admis in barou si, ulterior, un altul la fel de serios pentru a deveni avocat definitiv) si nu orice absolvent de „facultate” particulara (unitati care lungi perioade au scos „absolventi” doar fiindca au fost constiinciosi in a-si plati taxele de scolarizare), terminata la varsta de 30 de ani, e in stare sa atinga nivelul cerut de o asemena titulatura si sa fie membru al Baroului. Asa ca, mai taiati din povestea SF!

  • Stan Patitul

    E de preferar un OM, decit un avocat dubios( cum sunt cei mai multi). O spun din realitatea de zi cu zi. Asa ca mai usurel cu laudele la adresa avocatilor!

  • Respect, domnule iesean. Iaca, Romy a acceptat initial un bostonian care a si raposat de la greutatea coarnelor. Acuma ii e tiitoare lui Rolfie, unul care habar nu are ca Romy a umblat la kilometraj si l-a dat inapoi. Prostu plateste, Romy primeste. Vremuri, vorba dvs….

  • Toată stima !!! Calitatea dumnealui de om este cu mult peste studii sau alte diplome !!!
    Vad ca postacii de mai sus comentează aiurea fără sa cunoască persoana !!!

  • Si eu am renuntat la un post de sef de la o multinationala ca sa ma angajez la un depozit en-gros si acum ridic cateva tone pe zi pentru cativa lei. Este exact ce am visat.

  • E drum lung de la a absolvi o facultate pana a profesa ca avocat. Drum lung, greu, cu multe examene , dificile… Probabil ca atat il duce mintea…A profesa ca postas. Sunt convins ca daca era in stare, era avocat… Vulpea, cand nu ajunge la struguri…..

  • COSTEL IFTIMIE un om deosebit,un caracter APARTE care a ajutat pe toata lumea. Rusine CARCOTASILOR CARE IL Lovesc pe la spate!

  • Un OM desosebit, care face cinste meseriei de postas si nu numai! Daca ar fi toti postasii precum Dumnealui, Posta Romana ar fi schimbata mult in bine.Carcotasii sunt peste tot si este usor sa iti dai cu parerea in necunostiinta de cauza. Succes in continuare Dl Costel Iftime!

  • Om bun, persoana deosebita ce face cinste meseriei!!

  • Adrian Telemeaua

    Cate pensii ai furat?

  • Costel este o persoana onesta,un caracter deosebit.Are o familie model care a contribuit la modelarea caracterului de a fi un om de bun simt,un om de incredere,un bun familist dar inainte de toate o persoana careia ii place munca.La noi la romani,ura casca mii de guri,cei carora nu le place munca obisnuiesc sa stropeasca cu noroiul mintii.

  • Costel este o persoana onesta, de incredere .Are o familie model care a contribuit la modelarea caracterului de a fi o persoana deosebita,o persoana careia ii place munca.La noi la romani ura casca mii de guri,cei carora nu le place munca ,arunca cu noroiul mintii.

  • Meteorit Gurlui

    Poșta română ar trebui desființată,este o rușine.Noroc că există firmele de curierat rapid

  • Nu înțeleg de ce a mai făcut facultatea, daca ii place atât de mult sa fie poștaș. Ceva nu se leagă.

  • Munteanu Cornel

    Il cunosc de mult pe domnul Costel! Un OM sortit pentru a ajuta și a face întotdeuna bine.Comentariile răutăcioase sunt de la două persoane sub diferite pseudonime! E multă invidie și vanitate în general când cel de lângă tine are un succes sau o bucurie!

  • Pt lingatorii de cur de avocat

    Nu-ti trebuie multe examene, doar doua, admitere și definitivat.Cat a fost Mogoș decan, astea se cumpărau pe banda rulanta. Sunt o grămadă de avocați care n-au citit o carte în ultimii 2 ani, iau orice dosar deși știu ca n-are șanse, au restante pe la toate instituțiile, se bat cu vieții pt 2 vani, deci mai lasati lingavelile.

  • Parintele Emilianos Simonopetritul:”Zis-a nebunul in inima sa:《Nu este Dumnezeu》.S-au adunat cei rai sa ne invete ca albul e negru si negru e alb…Ce a facut Iisus cu smochinul neroditor?A spus sa fie ars ca nu da roade.Cine sint cei care L-au rastignit pe Hristos?Iudeii,saducheii si zelotii.De doua mii de ani,urmasii lor Il rastignesc zilnic…
    Pe COSTEL il cunosc de cind am fost impreuna in Sfintul Munte Athos.
    Fie ca cei care azi dau cu pietre in el,sa faca macar a zecea parte din binele pe care el l-a facut semenilor.Costel Iftimie este un OM,si asta spune totul.Faptele lui vorbesc.
    Va doresc Craciun luminat!Fie ca lumina Duhului Sfint sa va lumineze inimile impietrite!
    Si celor care se bucura cu adevarat de Nasterea Domnului,un Craciun plin de har si lumina!Amin.

  • Nu sint Anonim.Am trecut gresit numele meu la inceputul comentariului.
    Asta pentru circotasi.

  • Parintele Emilian Simonopetritul

    Nu sint Anonim.Am scris gresit numele meu la inceputul comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`