Prima pagină » Actualitate » A reînceput conflictul dintre Israel şi Palestina! Au fost lansate atacuri aeriene împotriva Hamas

A reînceput conflictul dintre Israel şi Palestina! Au fost lansate atacuri aeriene împotriva Hamas

16 iun. 2021, 07:53,
George Cristian, în Actualitate

Israelul a declarat că a lansat atacuri aeriene împotriva țintelor Hamas în Fâșia Gaza, în represalii pentru baloanele incendiare aruncate de pe teritoriul Palestinei

Explozii au fost auzite în orașul Gaza în primele ore ale zilei de miercuri. Mai multe baloane au fost trimise din Gaza în Israel marți, provocând mai multe incendii, potrivit serviciului de pompieri israelian.

Primul atac la 11 zile de la încetarea focului dintre Israel şi Palestina

Este prima explozie majoră de când 11 zile de lupte între cele două părți s-au încheiat într-un încetare a focului pe 21 mai. Într-un comunicat, Forțele de Apărare din Israel (IDF) au declarat că avioanele sale de luptă au lovit companiile militare operate de Hamas în Khan Yunis și în orașul Gaza.

Acesta a spus că „activitatea teroristă” a avut loc în cadrul complexului și că IDF a fost „pregătită pentru toate scenariile, inclusiv reluarea ostilităților, în fața continuării actelor teroriste din Fâșia Gaza”.

Nu este clar dacă atacurile aeriene au provocat vătămări.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat într-o declarație pe Twitter că palestinienii vor continua să-și urmărească „rezistența curajoasă și să-și apere drepturile și locurile sacre” din Ierusalim.

Serviciul de pompieri din Israel a declarat că baloanele incendiare lansate mai devreme din Gaza au provocat cel puțin 20 de incendii în câmpuri din sudul Israelului.

Baloanele incendiare sunt frecvent utilizate de militanți

Acesta este primul schimb violent de la venirea la putere a noului guvern israelian la sfârșitul săptămânii trecute, condus de Naftali Bennett și care pune capăt cursei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu în calitate de prim-ministru.

Armistiţiul încheiat în urmă cu 11 zile este unul fragil

Recentele raiduri aeriene au durat doar 10 minute, dar au fost suficiente pentru a le reaminti locuitorilor orașului, care încearcă să-și revină după ultimele lupte, că încetarea focului este fragilă.

Nu numai sunetele de explozie îi amintesc pe oameni de războiul de aici. Trebuie doar să conduci mașina sau să mergi pe străzile orașului pentru a asista la distrugerea care a lovit orașul. Tone de moloz blochează încă străzile principale din inima Gaza.

Un vânzător ambulant local, Abu Muhammad, vinde nuci pe un cărucior mic din cartierul Rimal, care a fost supus celor mai mari greve din runda precedentă de violență.

„Nu mai putem tolera mai multe războaie, pandemia de coronavirus ne-a oprit muncă timp de multe luni, iar ultimul război a provocat o mare pierdere, nu mi-am mai putut hrăni cei șase copii”.

Israel şi Palestina au semnat un acord de încetare a războiului

Israel și grupul militant palestinian Hamas au fost de acord cu încetarea focului, după ce mai mult de o săptămână de conflict a lăsat sute de morți, majoritatea palestinieni. Armistițiul semnalează sfârșitul vărsării imediate de sânge.

Timp 11 zile, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au efectuat un bombardament aerian devastator asupra Gaza, în timp ce grupul militant palestinian Hamas a tras mii de rachete în Israel, în violență care a subliniat cât de evaziv a devenit un acord de pace pe termen mai lung.

Atacurilor aeriene Israeliene a ucis 232 de palestinieni, printre care 65 de copii, potrivit ministerului sănătății Hamas. Cel puțin 12 persoane din Israel, inclusiv doi copii, au fost uciși de focul militanţilor palestinieni din Gaza, potrivit IDF și serviciului de urgență al Israelului.
Un lider în vârstă al Hamas a declarat pentru CNN că armistițiul, în condițiile intermediate de Egipt, va începe vineri la 2:00 ora locală.

Cabinetul de securitate s-a întrunit în această seară. Și a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor elementelor de securitate – șeful Statului Major, șeful Shin Bet, șeful Mossadului și șeful Consiliului de Securitate Națională – să accepte inițiativa egipteană pentru un încetare a focului necondiționat reciproc care va intra în vigoare la o oră care urmează să fie convenită ulterior „, se arată în declarația primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *