Prima pagină » Titlurile zilei » A rămas șomer la 43 de ani și, de câteva luni, își caută un loc de muncă. Ieșeanul a fost concediat de patronii Delphi după ce a lucrat peste un deceniu în cadrul companiei. „A fost greu în această perioadă, pentru că avem rate de plătit!”

A rămas șomer la 43 de ani și, de câteva luni, își caută un loc de muncă. Ieșeanul a fost concediat de patronii Delphi după ce a lucrat peste un deceniu în cadrul companiei. „A fost greu în această perioadă, pentru că avem rate de plătit!”

07 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșeanul Cătălin Busuioc este unul dintre foștii angajați BorgWarner (fosta Delphi Technologies) care a fost concediat în anul 2020 și a ajuns șomer. A făcut cursuri de reconversie profesională pentru a deveni electrician constructor și a-și găsi mai ușor un nou loc de muncă. Susține că ultima peioadă a fost dificilă pentru el și familia sa

Cătălin Busuioc, un ieșean în vârstă de 43 de ani, a rămas șomer în vara anului trecut, când compania Delphi Technologies, actuala BorgWarner, a disponibilizat în jur de 800 de angajați. Ieșeanul povestește că, în ultimul an, a încercat să-și găsească un nou loc de muncă, însă nu a avut succes. De aceea a decis să facă unele cursuri de reconversie profesională, organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, pentru a-și găsi mai ușor un nou loc de muncă. Zilele trecute a venit la sediul instituției pentru a ridica diploma de electrician constructor, cu care speră să se angajeze cât mai repede.

„Pe data de 20 iulie 2020 am fost concediat și am primit patru salarii compensatorii. După aceea, am intrat în șomaj. Momentan sunt tot în șomaj, dar m-am gândit să fac cursul de electrician constructor, ca să-mi caut un loc de muncă. Am finalizat cursul, care a durat 5 luni. Acum iau diploma ca să pot să merg să mă angajez. Am căutat pe Internet anunțuri de angajare. Unii patroni cer experiență, alții – nu, dar, în general, plătesc puțin. Acum voi vedea dacă voi găsi ceva sau nu, fără experiență. Prea multe promisiuni de la patroni nu am primit și, de obicei, oferă salariul minim pe economie, ceea ce e foarte puțin. Nu îmi convine 1.400 de lei pe lună, în mână”, spune Cătălin Busuioc.

Cătălin Busuioc este unul dintre șomerii ieșeni care au urmat cursuri de reconversie profesională

Ieșeanul, care a muncit 11 ani în compania BorgWarner ca tehnician de calitate, câștiga câteva mii de lei. După ce a rămas șomer, singurul venit din familie a fost cel al soției, care lucrează ca farmacistă. Cătălin Busuioc spune că ultimul an a fost greu, dar, cu noua diplomă, de electrician constructor, speră că se va angaja cât mai repede.

„A fost greu în toată această perioadă, pentru că avem rată de plătit. Soția lucrează și eu sunt șomer. Nu a fost foarte ușor! Încercăm să depășim momentele acestea, nu avem ce face… La Delphi am lucrat ca tehnician de calitate. Am fost foarte mulți tehnicieni de calitate, în laborator, câte doi într-o echipă. Anul trecut, au dat afară în jur de 800 de oameni, care au primit salarii compensatorii. Ne-au spus că, dacă, într-o lună, cât timp suntem în preaviz, ne găsim ceva, foarte bine, dacă nu, intrăm în șomaj. Am fost la AJOFM și am luat șomaj. În august fac un an de când iau banii. Sper să mă angajez cât mai repede, poate pe un salariu mai mare decât minimul pe economie”, mai spune ieșeanul Cătălin Busuioc.

Sute de persoane au fost concediate anul trecut de Delphi Technologies

Fosta companie Delphi Technologies a concediat oficial 67 de persoane în anul 2020, însă, neoficial, sunt câteva sute, fiind vorba despre șomeri care au avut contracte pe perioadă determinată. Aceștia nu au reușit să obțină indemnizația de șomer din cauză că nu au avut minimum un an de vechime în câmpul muncii. Fabrica de componente auto de la Miroslava a ajuns în proprietatea concernului american BorgWarner în urma unei tranzacții încheiate cu Delphi Technologies, în anul 2020.
Un angajat de la BorgWarner, fosta Delphi Technologies, a făcut recent o serie de dezvăluiri despre activitatea din companie. Astfel, Ion Lungu a susținut că ar fi fost terorizat zilnic de superiori, doar ca să-l provoace. Totul a început după ce a cerut o mărire de salariu. „Atitudinea de sindicalist” i-ar fi provocat multe neplăceri ieșeanului, șefii urmărindu-i fiecare pas. Potrivit propriilor afirmații, acesta s-ar fi îmbolnăvit din cauza situației.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași începând cu luna martie 2021. Specialiștii din cadrul AJOFM susțin că 60 la sută dintre participanți, care au finalizat cursurile în anii precedenți, s-au angajat după finalizarea lor. Astfel, Iașul este unul dintre județele în care multe persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională.
Unul dintre acestea este cursul de manichiuristă sau coafeză, în continuare cerut pe piața muncii din Iași. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. Una dintre ieșencele care s-au angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar, de câțiva ani, lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`