După ce a rămas fără loc de muncă în pandemie, Andreea Anghel a pus pe picioare o afacere de succes cu lumânări parfumate sub formă de dulciuri. Tânăra a venit la Iași, la Lavanda Fest, eveniment organizat în Parcul Expoziției, care se află la a doua ediție, unde clienții au achiziționat lumânări sub formă de macarons sau brioșe
Andreea Anghel este una din tinerele prezente la evenimentul Lavanda Fest, organizat la Iași. Originară din București, Andreea este producător de lumânări parfumate sub formă de dulciuri. A început să facă produse artizanale în urmă cu 3 ani, când a rămas fără loc de muncă.
Era manager de restaurant când a venit pandemia de COVID-19. Pentru că era obișnuită să aibă activitate, s-a gândit să folosească timpul pentru a face produse handmade. A început cu lumânări în recipiente vintage, iar de un an și jumătate face lumânări parfumate sub formă de brioșe sau macarons.
„Eu am început cu lumânările în recipiente vintage, pentru că soțul meu are o afacere pe partea aceasta și îmi aducea materiale. Apoi, pentru că eram pe un grup de Facebook din străinătate, am văzut acolo că se făceau aceste modele de lumânări și, pentru că mi-au plăcut foarte mult, m-am apucat de lumânările acestea, tip dulciuri. Sincer, acum nu pot să le mai las, iar lumânările din recipiente au rămas în planul doi. Înainte de asta eram manager de restaurant, deci am lucrat în HoReCa.
Dar a venit pandemia, m-a ținut acasă și, pentru că eram obișnuită cu stilul acesta de activitate, să fac ceva, am zis să mă ocup de asta. Acum fac doar produsele parfumate. Investiția este din surse proprii, se investește permanent, mai ales în matrițe, ca să am pentru decoruri. E o investiție destul de mare. Am început să amortizăm din banii investiți, dar la început eram ceva de genul: «Hai să mai iau și asta că îmi trebuie, dar și din asta». Acum știu exact ce îmi trebuie”, povestește Andreea Anghel, în vârstă de 33 de ani.
Andreea Anghel a pus pe picioare o afacere de succes cu produse artizanale
Tânăra a investit în mica afacere câteva mii de euro și spune că a venit la evenimentul de la Iași pentru a interacționa cu clienții. A amortizat deja o parte din banii cheltuiți pentru produsele artizanale.
„E prima dată când sunt la Lavanda Fest, la Iași. Produsele pe care le fac sunt din ceară de soia, parfumanți certificați, în special pentru lumânări. Noi avem mai multe arome, mai puțin lavandă, dar merg pe parfumuri de primăvară, respectiv bujori, frezie, zambile și parfumuri mai tari, ambră, orhidee, mosc. Durează destul de mult să facem o lumânare pentru că ceara o batem așa, ca o frișcă, exact ca la prăjituri, cu mixer, apoi se folosește poșul, se toarnă și trebuie să te miști rapid, pentru că se întărește, iar atunci trebuie să îl lucrezi.
Mai avem și tablete din ceară care folosesc în difuzorul de aromaterapie. Eu am vândut mai întâi pe online și am zis să merg la târguri pentru că e altfel interacțiunea cu oamenii, când clientul le vede, le atinge, le miroase. Eu fac asta de un an și jumătate. Avem și clienți fideli, dar și cei care vin prin recomandări. Am început să facem și mărturii pentru evenimente, pentru că a început sezonul. Clienții sunt și din țară, și din străinătate. Tabletele încep de la 20 de lei bucata, dar și lumânări bubble, la 13 lei, ne ducem undeva la 120-130 de lei”, mai spune Andreea.
Un alt producător de lavandă din Iași este prezent la evenimentul Lavanda Fest.
Lavanda Fest a avut succes la Iași
Lavanda Fest s-a desfășurat la Iași, în perioada 5-7 mai 2023, fiind la a doua ediție. Peste 70 de producători din toată țara au participat la evenimentul dedicat producătorilor locali, în special celor care au plantații cu lavandă și produc diverse produse pe bază de lavandă. Încă de la primele ore ale deschiderii, producătorii au fost vizitați de clienții care au achiziționat măcar un produs, iar evenimentul a fost un real succes, potrivit organizatorilor, astfel că și anul viitor se va desfășura tot la Iași.
Pe de altă parte, Andreea Anghel, tânăra care a pus pe picioare o afacere de succes cu produse artizanale, spune că va fi prezentă și la alte târguri dedicate producătorilor locali.
Dar ce avem noi aici ? Concurenta ? Fata, ai cumva cumatra brodereasa ? Trimiti cozonaci machitori in Hanglea ? Nu ?
Fa bine si nu mai facea concurenta neloaiala, ca trustul nostru elibereaza de ceva timp bon fiscal si platim si taxe. De ceva timp, poate nu intotdeauna, dar asa e sa fii artizan. Mai fentezi, mai iei un ANAF in freza, ce sa faci…