Gruia Popa, un ieșean în vârstă de 44 de ani, a trecut printr-un transplant renal în urmă cu 16 ani, donator fiind chiar tatăl său. După 10 ani, funcția renală a scăzut, iar de atunci este dependent de dializă și este înscris pe lista de așteptare pentru transplant renal
Gruia Popa avea doar 28 de ani când a descoperit că are nevoie de transplant renal. După 4 ședințe de dializă a primit un rinichi funcțional de la tatăl său, dar organul, fiind transplantat de o persoană destul de în vârstă, a rezistat doar 10 ani. Acum, bărbatul face dializă, dar și-ar dori să beneficieze din nou de transplant, deoarece crede că doar astfel ar putea duce o viață cât de cât normală.
Gruia Popa este dependent de dializă de circa 6 ani
Gruia Popa este de aproximativ 6 ani dependent de dializă. Deși are doar 44 de ani, bărbatul s-a pensionat, deoarece îi era foarte greu să se descurce și cu serviciul, și cu ședințele de dializă.
„Am avut transplant în primă fază, 10 ani de zile, iar de vreo 5-6 ani fac dializă. Transplantul nu te ține toată viața, maxim 10-15 ani, cam asta este garanția unui rinichi. Un caz fericit este să te țină 20 de ani, dar depinde și de vârsta donatorului, să fie tânăr, eventual un frate geamăn. Eu am primit un rinichi de la tatăl meu, dar el a avea o vârstă și de asta după 10 ani am avut nevoie de dializă.
La mine totul a pornit de la un stafilococ, nu știu exact boala cu care am fost diagnosticat, dar din ce am înțeles era vorba de o răceală care nu a fost tratată corespunzător. Doar boala de rinichi nu doare, nu am avut niciun fel de simptome, de asta am ajuns la doctor când a fost prea târziu. Tata mi-a donat rinichiul imediat ce m-au diagnosticat, cred că am făcut vreo 4 ședințe de dializă, iar apoi am făcut transplantul, la Cluj, nu la Iași. Am început cu două ședințe de dializă pe săptămână, iar acum fac trei ședințe a câte 4 ore. Am făcut dializă și în Europa, atunci când mergeam în vacanță, aceeași procedură este și acolo. În ziua în care fac dializă sunt mai slăbit, asta e valabil pentru toți pacienții, nu ești bun de nimic în ziua aia, ești moleșit.
De vreo două-trei luni m-am pensionat, am lucrat 23 de ani, dar e dificil să faci dializă și să mergi și la muncă, sunt zile în care fizicul, efectiv, nu-ți permite să lucrezi. A fost o perioadă în care nu am avut nicio problemă, dar în ultimul timp am avut niște episoade mai dificile, mai ales după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19. Îmi și pare rău că m-am vaccinat. După a doua doză am făcut miocardită și nu sunt singurul care a pățit asta”, a mărturisit Gruia Petru.
Gruia Popa: „E important să fii optimist și echilibrat”
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/09/Spitalul-Parhon-3.jpg)
Gruia Popa face dializă, dar și-ar dori să beneficieze din nou de transplant, deoarece crede că doar astfel ar putea duce o viață cât de cât normală
Gruia Popa a povestit că este înscris pe lista de așteptare pentru transplant renal, dar în cei 6 ani nu a fost sunat niciodată pentru a-i fi testată compatibilitatea. Deși spune că și-a pierdut speranța de a mai primi un rinichi sănătos.
„Sunt pe lista pentru transplant la Iași și la București, încă nu am ajuns la Cluj. În 6 ani, de când fac dializă, nu m-a sunat nimeni. La mine ar fi al doilea transplant, aici e problema, sunt foarte mulți oameni care așteaptă primul transplant. Știu un domn care face dializă de 30 și ceva de ani și e bine, pe picioarele lui. A fost printre primii pacienți care au făcut dializă în Iași și erau procedurile alea urâte de dializă, acum sunt aparate performante.
E important să fii optimist și echilibrat, dacă rămâi singur, te gândești la toate prostiile, așa, când ești cu cineva, cu prieteni, ai activitate, trebuie să-ți ții mintea ocupată. Eu mi-am cam pierdut speranța că o să fiu sunat. Există persoane care nici nu vor să audă de transplant, le este frică. Este o doamnă care face dializă lângă mine și a zis că nici nu vrea să audă de transplant”, a declarat bărbatul.
Gruia Popa consideră că viața cu transplant renal este ceva mai ușoară decât cea a unui pacient dependent de dializă.
„Dar când faci dializă ești condiționat, cu transplant e mult mai ușor, ai și tu o viață normală, cât de cât. Spre exemplu, când mă duc în vacanță stau un pic cu stres. Eu am pățit-o chiar vara asta, am fost în vacanță în Grecia, mi-a fost rău după o ședință de dializă și am ajuns la spital și a trebuit să mă înțeleg cu medicii de acolo cu Google translate. Nu am lipsit de la ședințele de dializă, s-a mai întâmplat să sun și să anunț că nu pot ajunge atunci, ci a doua zi.
Nu ai cum să nu mergi la dializă, pentru că nu urinezi și tot lichidul acela se adună în tine și trebuie eliminat cumva. În caz contrar, îți poate crea insuficiență respiratorie, cardiacă, depinde. Simți că ești plin de lichid. Ori transpiri la greu, ori mergi la dializă, de asta trebuie făcută de 3 ori pe săptămână”, a povestit Gruia Popa.