În urmă cu zece ani a decis să plece într-o țară nordică din curiozitate. După ce a învățat timp de trei ani cum se pun bazele unor afaceri de succes, a revenit în România pentru a pune în practică ceea ce a învățat. Tânăra a aplicat în cadrul unui program de finanțare cu bani de la stat pentru tinerii reîntorși în țară cu idei de afaceri și a obținut rapid banii. Cei doi copii și familia din țară au fost impulsul necesar pentru a se reîntoarce. „Un motiv important pentru noi, care a stat la baza deciziei de a ne stabili în România, a fost și familia de aici, bunicii mai ales, care ne ajută cu cei doi copii”, susține ieșeanca.
Tot mai mulți tineri plecați din România să studieze în țările mai dezvoltate educațional se reîntorc și aplică ceea ce au învățat acolo în afacerile pe care le înființează. Mulți dintre ei sunt impulsionați financiar să își deschidă aceste afaceri. În ultima perioadă, fondurile alocate ieșenilor prin intermediul programelor de finanțare cu bani de la stat au fost rapid accesate. Unul dintre programele de succes derulat la Iași este Diaspora Start-Up Ro-WIN. În cadrul acestuia au fost accesați anul trecut cei aproape 40.000 de euro de către mai mulți ieșeni. Unul dintre aceștia este Ramona Albu, în vârstă de 29 de ani.
Apare și în România educația alternativă
Tânăra a decis să plece la studii în Danemarca în anul 2010.
„După terminarea liceului am plecat în această țară să studiez marketing, comunicare și evenimente. Studenția este mult mai relaxată și se face multă practică. Toată teoria pe care o avem noi de citit este mai mult o dezbatere, se pune accent pe practică”, povestește ieșeanca.
După terminarea studiilor a rămas însărcinată și a născut o fetiță.
„După terminarea celor 3 ani de studii m-am înscris la master și am plecat cu o bursă Erasmus în Marea Britanie. Fetița era deja născută când am ajuns în Anglia, iar băiețelul l-am născut în anul 2018. Așa am luat contact cu educația alternativă, Montessori, după nașterea celor doi copii”, mai spune Ramona.
Independența copilului, baza educației Montessori
Aceasta explică ce diferențe sunt între sistemul educațional românesc și cel din Danemarca sau Marea Britanie.
„În UK, de exemplu, fetița a fost acolo la o creșă câteva luni, unde se aplică educația independentă. De exemplu, pe copii îi lasă să facă niște lucruri la 12 luni care nu se fac aici, în țară. De exemplu, îi învață să taie cu foarfeca, la 12 luni! Și în Danemarca au un alt stil de educație față de România, mai concentrat pe copil și pe nevoile copilului în primul rând. Respect pentru copil și ce-i trebuie lui în momentul respectiv. La ateliere e mai cu murdărie, copiii sunt ajutați să se schimbe după ce termină activitatea”, spune Ramona Albu.
Afacere de familie, deschisă la Iași
Decizia de a se întoarce în România a venit în anul 2018, iar un an mai tarziu au revenit definitiv în Iași.
„Am locuit în Danemarca majoritatea timpului până în anul 2019, când ne-am întors definitiv acasă. În 2018 s-a născut și băiețelul și ne gândeam deja să ne întoarcem. După ce s-a născut el, la sfârșitul lunii iulie, ne-am întors în România. Între timp, până s-a finalizat proiectul, am mai mers în Danemarca în concediu de maternitate. Acesta durează un an de zile. Un motiv important pentru noi, care a stat la baza deciziei de a ne întoarce, a fost și familia de aici, bunicii mai ales, care ne ajută cu cei doi copii”, povestește Ramona.
Ajutor financiar din partea statului
În luna august au început efectiv atelierele recreative și educative. Suma primită de la stat a fost de peste 40.000 de euro.
„Suma de 41.000 de euro a fost pe proiect, iar efectiv am investit 32.000 de euro. Restul până la 41.000 de euro au fost cheltuiți cu cursurile pentru antreprenoriat derulate prin proiect. Am mai cheltuit și noi pe lângă banii din program. În august 2019 am început activitatea. Am angajat două educatoare, amândouă lucrează din luna ianuarie. Am colaborat cu altă educatoare din luna august până în luna decembrie și apoi a renunțat. E foarte greu să găsim persoane pregătite. Acum avem doamne educatoare din sistemul tradițional”, mai spune ieșeanca.
Atelierele creative și educative au succes la Iași
Aceasta intenționează să dezvolte afacerea, mai ales că prin aceste ateliere a dat un restart educației.
„Noi avem ateliere recreative și educative pentru copii care sunt inspirate din educația Montessori, în limba română sau engleză. Nu avem propriul nostru loc de joacă, pentru că așa ne-au sfătuit și cei de la proiect să facem. Și bine a fost, pentru că o mare parte din bani s-ar fi dus pe chirie și pe amenajarea spațiului, care costă extrem de mult și, când ești la început și nu ai o bază de clienți, e mai greu. Ne gândim pe viitor să avem propriul nostru loc, dar momentan funcționăm pe baza colaborărilor cu alte locuri de joacă. Avem ateliere în fiecare zi, începând cu ora 8 :00 până la ora 12:00. În weekend mai mergem și în alte părți, în funcție de solicitări”, povestește Ramona Albu.