Prima pagină » Economic Local » A plecat să muncească în Italia, dar nu s-a acomodat, așa că s-a apucat de afaceri la Iași. Acum trimite bunătăți peste hotare și câștigă bani frumoși: „Am observat că lumea se îndreaptă spre mâncare sănătoasă și am zis că este momentul să facem asta”

A plecat să muncească în Italia, dar nu s-a acomodat, așa că s-a apucat de afaceri la Iași. Acum trimite bunătăți peste hotare și câștigă bani frumoși: „Am observat că lumea se îndreaptă spre mâncare sănătoasă și am zis că este momentul să facem asta”

26 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Elena Cocuța Bujor a renunțat la străinătate pentru satul său natal din comuna Cotnari, Iași. S-a apucat de agricultură în urmă cu cinci ani, iar în 2020 a deschis un magazin, împreună cu alți trei producători, unde valorifică tot ce au în ferme. Cele mai multe pachete cu bunătățile producătorilor din Iași ajung la familiile de români stabilite în Italia și Franța

Ieșeanca Elena Cocuța Bujor provine dintr-o familie cu șapte copii, fiind singura care a rămas în satul natal. Toți ceilalți frați au plecat să muncească în străinătate și au rămas acolo. Când s-a întors acasă, după experiența nereușită în străinătate, s-a gândit să se apuce de comerț. A încercat o perioadă să facă bani din vânzarea de produse de patiserie. A renunțat după câțiva ani și s-a apucat de agricultură când a văzut că tot mai mulți oameni vor să consume mâncare sănătoasă, direct din fermă.

„Am fost în Italia doar zece luni, când se pleca cu viză, acum ceva timp. Din șapte frați, câți suntem, eu am rămas în țară. Nu m-am adaptat acolo. Mă leagă de țară oamenii de aici. Nu pot fi ca italienii, care sunt foarte comozi. Dacă se strică un bec, cheamă electricianul și așteaptă nu știu cât timp până vine. Eu știu să schimb un bec. Dacă știu să fac un lucru nu trebuie să plătesc să îl facă altcineva. Eu am două hectare de legume, în câmp și trei hectare cu pomi fructiferi și 3.000 de găini.

Fac legumicultură de vreo 4-5 ani. Am observat că lumea se îndreaptă spre mâncare sănătoasă și am zis că este momentul să facem asta. Înainte de asta am făcut comerț cu produse de patiserie, eu fiind patiser la bază. Am zis să dezvolt în continuare latura asta a agriculturii și poate preia copilul afacerea, el fiind student”, spune Elena Bujor, antreprenoare din Iași.

Elena Cocuța Bujor, producător din Iași: „Suntem patru familii care producem și valorificăm aproape tot ceea ce este necesar pentru a pune pe masă”

În urmă cu un an a deschis un magazin, în comuna Cotnari, unde sunt comercializate doar produse care provin din zonă.

„Din cauza restricțiilor de anul trecut au scăzut vânzările de legume și fructe proaspete. Legumele de la Cotnari se vindeau oricum mai greu, pentru că sunt netratate, nu arată perfect. Am zis să mă apuc mai serios de făcut borcane cu zacuscă, dulcețuri. Le făceam de ceva timp pentru că mergeam de obicei la Piața de pe Ștefan cel Mare și le vindeam. Însă pandemia m-a determinat să mă axez mai mult pe procesarea legumelor și fructelor, chiar dacă de vreo cinci ani făceam deja asta, însă nu la acest nivel. Magazinul l-am deschis anul trecut, în comuna Cotnari, chiar la stradă, pe șoseaua Iași-Botoșani. Pentru că omul care venea să cumpere de la mine voia și produse din carne, lactate, am căutat colaboratori. Am găsit un crescător de ovine și caprine, care asigura produsele din carne și lapte, apoi un alt producător.

În total suntem patru familii care producem și valorificăm aproape tot ceea ce este necesar pentru a pune pe masă, de la carne și preparate din carne, produse de panificație și patiserie, lactate și brânzeturi, legume și fructe, murături, conserve din legume, dulcețuri, zacuscă, lichioruri. Produsele sunt făcute după rețete vechi, de pe vremea copilăriei”, mai spune producătorul din Iași.

Aproximativ 80 la sută din clienții producătorilor din Cotnari sunt românii stabiliți în străinătate

Cei mai mulți clienți sunt din rândul românilor din străinătate, Franța sau Italia. Vânzările de anul acesta au mai scăzut, susține antreprenoarea.

„Anul trecut au mers foarte bine vânzările. Anul acesta a mai scăzut cererea. Un procent de 80 la sută din clienți îl reprezintă comunitățile de români din străinătate, din Franța și Italia. Acum discutăm și cu cei din Irlanda. Ne-au contactat pentru a discuta despre comenzile pentru sărbători. La Paște, la Crăciun, facem mici pachete cu produsele noastre. Se grupează 4-5 familii, dau comanda, vine mașina și ia pachetele. Dacă e Paștele, mai vor carne de miel. În general vor de toate să aibă pe masă. Au crescut prețurile la transport colete și de obicei pachetele grele se plătesc mai mult. Mai vindem online, iar în magazin vin de obicei persoanele care tranzitează zona.

O perioadă am avut clienți mulți moldoveni, dar acum au venit mai puțini, cred că din cauza restricțiilor. În noiembrie și decembrie avem cele mai bune vânzări. La magazinul de la stradă vindem legume proaspete, dar și conserve. Dacă nu îmi ajung legumele, de exemplu la roșie am nevoie pentru că ce produc eu nu-mi acoperă toată cererea, iau de la un producător de la Ștefănești”, susține Elena Bujor.

Producătorul din Iași vrea să obțină certificarea ecologică pentru legume și zacuscă

Investiția totală în afacerea din Cotnari se ridică la 70.000 de euro.

„Eu am înființat livada cu banii europeni, 40.000 de euro, luați pe măsura tânărului fermier. În magazin și borcane am investit 30.000 de euro. Mi-ar mai trebui niște bani să cumpăr o mașină de spălat borcanele, dar vom vedea dacă depun proiect sau investesc din fonduri proprii. Borcanele le iau cu TIR-ul, din Republica Moldova. Nu sunt din alea clasice. Sunt din gama amfora, mai calitative. Vrem să certificăm bio plantația cu legume. Suntem în primul an de reconversie. Dacă reușim să obținem și pentru zacuscă, e și mai bine. Noi vindem foarte bine zacusca, e unul din cele mai cerute produse. La zacusca de ghebe și hribi am vorbit cu cineva din Bucovina care colectează ciupercile și îmi poate da acte pentru ele”, explică producătorul din Cotnari, Iași. Fondurile europene acordate tinerilor fermieri s-au epuizat înainte de termen, în anul 2021.

Elena Cocuța Bujor, producător din Iași: „Eu susțin omul care muncește. I-am consiliat pe mulți din Cotnari”

Elena este și consilier în acordarea de fonduri europene în timpul liber.

„Sunt vreo 7-8 familii în Cotnari pe care le-am ajutat să facă proiecte pentru fonduri europene. Le-am consiliat. Nu am neapărat pregătire sau atestat, dar le-am dat niște sfaturi. Lucrând în comerț, am întâlnit mulți oameni pe care i-am ajutat, dacă am putut. Sunt oameni care au anumite posibilități să dezvolte fermele de familie. Multora le este frică. Spun că dacă iau banii europeni se îndatorează. Mai sunt și familii necăjite și mă afectează asta, vreau să le ajut.

Trag de ei să facă ceva pentru că vreau să se dezvolte comunitatea, să aibă oamenii din ce trăi, dacă tot muncesc aici, în comună. Dacă cineva are 500 de kilograme de varză și nu a avut cui să le vândă, le-a adus la mine. Eu susțin omul care muncește”, mai spune Elena Cocuța Bujor. Alexandru Pașaniuc, Dorian Secară și Liviu Calancea, trei tineri din Iași care au muncit mulți ani în străinătate, s-au întors în comuna natală și au înființat „Cooperativa Natural”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`