Un individ a fost „făcut pachet” de judecătorii ieșeni, după ce a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni pe teritoriul Germaniei. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis cererea de extrădare a lui Radu Ionuț Topală
Un bărbat a plecat în Germania, visând că va câștiga destui bani ca să-și ridice o casă și să-și ia o mașină. Individul a reușit să se angajeze la o renumită firmă, doar că a dat cu piciorul la tot. Acesta a fost încătușat la Iași, fiind suspectat că s-a apucat să deschidă coletele pe care trebuia să le livreze. Acum, judecătorii ieșeni l-au „făcut pachet” pe individ și l-au trimis în Germania.
„Instanța admite sesizarea formulată de Judecătoria Munchen. Constată că persoana solicitată, Radu Ionuț Topală, a consimțit la predare. Dispune predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă, în vederea cercetării pentru comiterea infracțiunilor de însușire pe nedrept, însoțită de încălcarea secretului poștal sau al telecomunicațiilor, și deteriorare de bunuri, alături de tentativă de însușire, pe nedrept, de bunuri. Menține măsura arestării persoanei solicitate pentru o durată de 30 de zile, în vederea predării. Definitivă”, au precizat magistrații din cadrul Curții de Apel Iași.
Radu Ionuț Topală, încătușat la Iași pentru că s-a apucat de desfăcut colete
Tânărul Radu Ionuț Topală (25 de ani) a intrat recent în vizorul procurorilor ieșeni. Acesta a fost reținut în urmă cu câteva săptămâni, fiind dus în fața judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași. Asta, după ce, pe 12 august 2021, Biroul SIRENE din Germania a informat Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul SIRENE România despre introducerea în Sistemul de Informații Schengen a unei semnalări pe numele individului din Bârlad, prin care s-a cerut arestarea acestuia, în vederea predării, pe baza unui mandat european.
„Persoana solicitată a lucrat ca livrator de colete pentru DHL Express Germany GmbH, împreună cu numiții C. și S. În acest context, în jurul datei de 6 octombrie 2018, cei 3 au decis să nu livreze unele dintre coletele primite pentru distribuire, să le deschidă și să caute obiecte de valoare pentru a și le însuși. În acest fel, au deschis colete destinate pentru a fi livrate în localitatea Neufahrn și și-au însușit următoarele bunuri: un telefon Apple iPhone 8 Plus, în valoare de 789,90 de euro, două telefoane Apple iPhone X în valoare de 1.019,90 și 1.280 de euro, o placă video Asus, în valoare de 236,89 de euro, și un notebook Apple M Book, în valoare de 4.969 de euro. Bunurile proveneau din 5 colete, dar sus – numiții au mai deschis alte 6 colete, însă nu au găsit obiecte de valoare în acestea”, au afirmat anchetatorii germani.
A crezut că i-a pus Dumnezeu mâna-n cap, dar a ajuns după gratii
Indivizii au crezut că vor scăpa cu bunurile furate, dar, la scurt timp, s-au trezit cu plângeri penale. La un moment dat, Radu Ionuț Topală a revenit în România. Însă pe numele său a fost emis un mandat european de arestare de către magistrații germani. De remarcat este faptul că infracțiunea de însușire pe nedrept de bunuri se regăsește și în legislația română, fiind sancționată, potrivit prevederilor art. 238, alin. 1 Cod penal, privind abuzul de încredere, pedeapsa prevăzută fiind închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Pe de altă parte, dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunilor din legislația germană, tânărul Radu Ionuț Topală riscă să petreacă după gratii câțiva ani.