Prima pagină » Titlurile zilei » A plătit o pereche de boi pe o mașină de cusut Singer în urmă cu 100 de ani. Acum, nepotul din Iași a făcut un gest impresionant pentru bunica sa

A plătit o pereche de boi pe o mașină de cusut Singer în urmă cu 100 de ani. Acum, nepotul din Iași a făcut un gest impresionant pentru bunica sa

10 sept. 2022, 02:00, 4 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

O mașină de cusut Singer, veche de 100 de ani, a fost recondiționată de Rodica Pop. Proprietarul mașinii este din Iași și a primit-o cadou de la bunica sa

Rodica Pop, restaurator de mobilă veche, a readus la viață o mașină de cusut Singer, veche de 100 de ani. Restaurarea a durat 100 de ore, iar proprietarul mașinii a primit-o cadou de la bunica sa.

„Mașina de cusut e primită de la bunica proprietarului, iar acesta vrea să o păstreze. Noi am restaurat atât componenta lemnului, cât și cea funcțională, în cazul în care proprietarul vrea să o folosească. Restaurarea a durat aproximativ 100 de ore. În funcție de complexitatea lucrării diferă și prețurile. Eu nu pot să spun un preț, iar la final să coste mai mult, pentru că e vorba de soluțiile pe care vreau să le folosesc. Fiecare piesă are alt preț. Dacă eu cer 3.000 sau 4.000 de lei, clientul întreabă de ce. Eu explic faptul că fiecare piesă este diferită. Două scaune, același model, care sunt deteriorate în mod diferit necesită alte soluții, poate mai complexe. Clientul a fost mulțumit de ceea ce am făcut, chiar am reușit să îl conving de faptul că nu era nevoie să vopsim cu alb, pentru că s-ar fi pierdut autenticitatea obiectului și e păcat. Am verificat seria mașinii și arată că a fost imprimată între februarie și aprilie 1922. Este un obiect păstrat din generație în generație și acum în încăperea în care a fost pus”, susține Rodica Pop, restaurator de mobilă veche din Iași.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea Rodicăi Pop ce restaurează de ceva timp mobilă veche.

Mașina de cusut Singer a fost cumpărată cu o pereche de boi

Soția proprietarului mașinii de cusut Singer care a fost recent restaurată spune că obiectul are valoare sentimentală pentru ea și soțul său.

„Bunica soțului este proprietara mașinii de cusut, o mașină pe care a avut-o când s-a căsătorit, pentru că, atunci, așa se obișnuia, să se cumpere un obiect din acesta. Nouă ne-a lăsat-o moștenire, ca bun de familie. Soțul meu știe să coasă, de la bunica lui a învățat. Noi am restaurat-o pentru că are valoare sentimentală. La această mașină bunica i-a cusut pantalonii strănepotului, deci încă e funcțională. Bunica era din Slănic Moldova și numea Marica. Nu era croitoreasă, dar o folosea în timpul liber. Pe atunci nu erau alte branduri și am înțeles că se vindea o pereche de boi și se lua o mașină de cusut Singer”, susține Mariana Bucur, soția proprietarului.

Mașina de cusut Singer a apărut în 1851 și este o îmbunătățire a unui model care exista atunci. Pe piața colecționarilor de mașini de cusut, un model Singer valorează undeva între 400 și 500 de euro cel puțin, însă unele modele au fost licitate și cu sume mai mari. În anii precedenți, o metodă de țepuit clienții era vânzarea mașinilor Singer.

Comentarii
  • Seria ianuarie-aprilie 1922 are 400 buc asamblate cu contragreutatea volantei din argint (in aliaj este si 1,2% platina) si e foarte cautata. E drept cu una nu prea ai ce face dar din 2 buc deja scoti 5 g platina si 84 g argint. Clar ca alea nu o sa mai functioneze vreodata ca nu ai ce pune in loc, dar gramul de platina sare de 5000 euro. Seriile cu astfel de aliaj se gasesc pe net la arhiva producatorului, dar multe au fost deja cumparate si dezmembrate.

  • Iosif Lucaci

    Poate …”un gest impresionant”, dle ”ziarist”.

  • @Zingher – Du-te în py **a mă-ti cu vrajeala ta cu platina pw lii lu tac-tu, mergeți la muncă și nu mai sperați la escrocherii că sunt fumate demult cacaturile voastre

  • Platinum Spot Prices – Platinum Prices Per Gram $27.55

    O simpla cautare pe goagăl arata decat 27 de dolari. Am dat de curiozitate, sa se stie.
    Pana la 5000, oare cata prosteala incape?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *