Prima pagină » Economic Local » A participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” și a avut succes. La numai 23 de ani, ieșeanca Ștefania i-a impresionat pe cei mai cunoscuți chefi. „Mulți nu mă iau în serios din cauza vârstei”
A participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” și a avut succes. La numai 23 de ani, ieșeanca Ștefania i-a impresionat pe cei mai cunoscuți chefi. „Mulți nu mă iau în serios din cauza vârstei”

A participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” și a avut succes. La numai 23 de ani, ieșeanca Ștefania i-a impresionat pe cei mai cunoscuți chefi. „Mulți nu mă iau în serios din cauza vârstei”

03 apr. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșeanca Ștefania, în vârstă de 23 de ani, a devenit cunoscută după ce a participat la emisiunea „Chefi la Cuțite”, unde a primit două cuțite de la jurați și a trecut în etapa următoare. Se întreține singură de la vârsta de 16 ani și spune că multe persoane nu o iau în serios din cauza vârstei. Chiar și așa, nu a renunțat la bucătărie și vrea să devină un bucătar și mai bun

Ștefania Daniela Maricescu este o tânără din Iași care a participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” și a trecut în etapa următoarea. Povestește că această experiență a ajutat-o foarte mult.

„Cel mai bun moment din cariera mea a fost emisiunea «Chefi la Cuțite». Am zis să încerc, soțul m-a sprijinit și am decis să particip la emisiune. Am luat două cuțite pentru preparatul burrito și am trecut în etapa următoare. Nu se vede pe filmarea de pe TikTok, dar la 3 dimineața am intrat cu preparatul și apoi am primit două cuțite. Când te înscrii la concurs ai mai multe variante de preparate, iar mie mi-a picat burrito.

Nu era ce voiam eu, dar până la urmă a ieșit bine. Am trecut în etapa următoare, în bootcamp, am ajuns și la etapa cu echipele. A fost obositor pentru mine, dar a fost totul bine până la urmă, pentru că am reușit să trec în etapa următoare. Experiența de la «Chefi la Cuțite» m-a ajutat foarte mult. Îmi place foarte mult de chef Sorin Bontea, dar mai sunt bucătari și cofetari pe care îi urmăresc. Câteodată e bine să nu îți cunoști eroii sau modelele, se spune”, povestește Ștefania.

Ștefania a participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” și a avut succes

Are doar 23 de ani, dar lucrează ca bucătar la unul din cele mai cunoscute restaurante din Iași. Se întreține singură de la vârsta de 16 ani și spune că, deși la început nu i-a plăcut să lucreze în bucătărie, și-a dat seama că este ceea ce își dorește să facă.

„Am început să lucrez în bucătărie dintr-o întâmplare. În 2017, m-am dus să mă angajez ca ospătar, la Cafeneaua Piața Unirii, iar bucătarul șef m-a convins să intru în bucătărie. Eu nu știam să țin un cuțit în mână, am intrat ca un novice. Eram la liceu, demisionasem de la KFC și am zis să încerc ceva nou. Lucrez de la 16 ani și la KFC aveau un program pentru cei din liceu care vor să se angajeze, de aceea m-a dus și eu la ei și m-am angajat. La Cafeneaua Piața Unirii am lucrat de la 17 ani până la 21 de ani. Șeful bucătar de acolo m-a convins să lucrez în bucătărie pentru că îmi spunea că e mai ok, salariul mai motivant.

Eu nu aveam experiență, specializare în domeniu. Practic am început totul de la zero. A fost foarte greu pentru mine atunci. Nu se uita nimeni că ai 17 ani și nu știi nimic. Ești în bucătărie. Am început ca ajutor de bucătar. E o lume a bărbaților, o lume dură, nu te menajează nimeni și din contră, dacă ești mai slab, te tachinează, ești dezavantajat. Nu ești luat în serios. Munceam foarte mult. La început nu mi-a plăcut și am muncit pentru bani, să mă întrețin. Pe parcurs, șeful bucătar de acolo mi-a insuflat dragostea pentru bucătărie.

Eu ziceam gata, nu mai pot, renunț. Îmi zicea: «Ștefana, tu poți, ești bucătar, te descurci». Eu aveam nevoie de asta. Clienții nu văd ce este în spate, în bucătărie, e o adevărată nebunie”, mai spune Ștefania. La Iași se gătește vită Kobe, cea mai scumpă vită din lume.

Ștefania: „Mulți nu mă iau în serios din cauza vârstei”

Tânăra mai spune că mulți bucătari cu experiență nu o iau în serios din cauza vârstei, dar acest lucru nu a împiedicat-o, ci din contră, a vrut să învețe mai multe.

„Am lucrat la Cafenea (n.r. – Cafeneaua Piața Unirii) 4 ani și după ce am rămas însărcinată am stat doi ani acasă, în concediul de creștere a copilului. Apoi m-am angajat la Veranda, pentru că programul este mai maleabil și pot să am grijă și de copil. La Cafenea era mai greu din punctul acesta de vedere și volumul de muncă nu mai este atât de mare aici, ca acolo. Clienții sunt diferiți în cele două locații. Eu m-am specializat pe bucătăria mediteraneeană și puțin pe cea românească, dar nu e pentru mine.

Am încercat să lucrez într-o bucătărie cu specific românesc. Mulți nu mă iau în serios din cauza vârstei și am pățit asta când am lucrat în bucătăria cu specific românesc. Bucătarii cu experiență, mai în vârstă, îmi spuneau că «lasă că știu eu mai bine» și simțeam că nu e corect și nu înțelegeam de ce nu vor să mă ia în serios, pentru că aveam dreptate. Am preferat să plec. Eu am doar experiență în domeniu, nu am niciun curs, o diplomă, ci fac tot ce știu din experiență.

Vreau să fac o școală, să învăț mai multe. Am primit și oferte de muncă în străinătate, pe un vas de croazieră, dar am refuzat pentru că nu m-am gândit să fac asta deocamdată, să plec în străinătate. Mi-e bine aici. La Veranda e o echipă tânără și, deși sunt de 3 luni aici, m-am acomodat repede, m-am integrat în echipă. Contează foarte mult să ai un colectiv ok, colegi cu care să te înțelegi”, mai spune Ștefania.

Un alt tânăr bucătar din Iași este Lucian Rusanu.

În ultimii ani, mulți bucătari din Iași au participat la diverse emisiuni culinare, iar unul dintre cei care au participat la emisiunea „Chefi la Cuțite” este Ștefania Daniela Maricescu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *