Prima pagină » Economic Local » A murit vulpea care a pus pe jar autoritățile din Iași! A fost văzută ultima dată pe o stradă din centrul orașului. DSVSA: „A fost călcată de o mașină”
A murit vulpea care a pus pe jar autoritățile din Iași! A fost văzută ultima dată pe o stradă din centrul orașului. DSVSA: „A fost călcată de o mașină”

A murit vulpea care a pus pe jar autoritățile din Iași! A fost văzută ultima dată pe o stradă din centrul orașului. DSVSA: „A fost călcată de o mașină”

26 nov. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A murit vulpea care a pus pe jar autoritățile din Iași! Un șofer neatent a călcat vulpea care alerga speriată pe străzile din centrul Iașului. DSVSA a testat animalul sălbatic pentru rabie, iar rezultatul a fost negativ

Vulpea care a pus pe jar autoritățile, după ce a ajuns pe străzile din Iași vineri, 23 noiembrie 2024, a murit. Un șofer neatent a călcat animalul sălbatic care alerga speriat pe o stradă din centrul Iașului. La câteva ore după ce a fost văzută prima dată, aceasta a murit. „Vulpea a fost călcată de o mașină. A fost un accident. Am prelevat probe și rezultatele au arătat că nu are rabie. Persoanele care văd animale sălbatice trebuie să anunțe imediat autoritățile, să nu se aproprie de acestea”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

A murit vulpea care a pus pe jar autoritățile din Iași

Autoritățile din Iași pot să prindă animalele sălbatice sau câinii vagabonzi folosind o armă cu aer comprimat. „Din păcate, noi nu am mai reușit să găsim vulpea. Am avut echipe care s-au ocupat de căutarea ei. Așa se întâmplă când un animal sălbatic ajunge într-o aglomerație urbană, ea era speriată și alerga dintr-un loc în altul, era dificil ca să o depistezi. Avem o echipă specializată care se ocupă și de câinii vagabonzi. Se folosește o armă cu aer comprimat, care are o săgeată cu tranchilizant. Așa este mai simplu, nu mai chinuim animalul și nici personalul nu este pus în pericol”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Campanie derulată de DSVSA Iași, împotriva rabiei

O campanie de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei a demarat în Iași. În acest an, medicii veterinari și specialiștii asociațiilor de vânătoare vor arunca manual momelile pentru vulpile din județ. În Iași sunt aproximativ 4.000-5.000 de animale. Campania de vaccinare antirabică, pe cale aeriană, a vulpilor a demarat în Iași anul trecut. Potrivit specialiștilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, din cauza situației epidemiologice, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic. Aproape un milion de doze de vaccin antirabic au fost distribuite, pe cale aeriană, în Iași.

Ce simptome prezintă oamenii bolnavi de rabie?

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă acută, produsă de un virus neurotrop, transmis de la animale la om prin mușcătură, prin pătrunderea salivei infectate în plagă. Pătruns în organism, virusul rabic se propagă pe calea firișoarelor nervoase până în sistemul nervos central, unde determină apariția unor leziuni ireversibile. Izvorul de virus este reprezentat de animalele bolnave, în special de câinii vagabonzi. Perioada de incubație a rabiei la om variază între 1 și 3 luni, în medie 45 de zile, și în mod excepțional, între 10 și 12 zile. Boala se manifestă la om prin febră premonitorie, inapetență, cefalee, depresie psihică, apoi o stare de neliniște. La om, turbarea prezintă două forme clinice principale: forma furioasă și forma paralitică. Un nou caz de rabie la o bovină dintr-o gospodărie din comuna Șipote a apărut în această perioadă, avertizează DSVSA Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025