Prima pagină » Local » A murit unul dintre cei mai îndrăgiţi, admiraţi şi iubiţi preoţi din Iaşi. Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu a urcat la Ceruri – EXCLUSIV, VIDEO IN MEMORIAM, FOTO, UPDATE

A murit unul dintre cei mai îndrăgiţi, admiraţi şi iubiţi preoţi din Iaşi. Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu a urcat la Ceruri – EXCLUSIV, VIDEO IN MEMORIAM, FOTO, UPDATE

07 apr. 2021, 10:14,
în Local

Doliu în lumea bisericească din Iaşi. Astăzi, 7 aprilie 2021, a murit unul dintre cei mai îndrăgiţi, admiraţi şi iubiţi preoţi din Iaşi. Părintele paroh de la Biserica Banu a urcat la Ceruri, după o îndelungată suferinţă.

În anul 2017 pentru activitatea derulată în decursul anilor în slujba Bisericii, pentru jertfelnicia și implicarea de care a dat dovadă, părintelui Dumitru Merticariu, parohul Bisericii Duminica Tuturor Sfinților, i-a fost acordată distincția Crucea Patriarhală. De asemenea, părintele paroh a primit distincții și din partea Armatei Române dar și a Republicii Moldova.

UPDATE: Trupul neînsufleţit al părintelui Dumitru Merticariu a fost depus astăzi, 7 aprilie 2021, la Biserică Banu, unde fiecare ieşean va putea veni să-i aducă un ultim omagiu, până sâmbătă după amiază, 10 aprilie 2021, ora 13.00, când va avea loc slujba de înmormântare. Prezent va fi și Mitropolitul Teofan.

Când a fost construită Biserica Banu din Iași

Părinte Dumitru Merticariu, parohul acestui sfânt lăcaş, a transmis în urmă cu câțiva ani în ce împrejurări a fost ridicată actuala biserică:

”Locașul Bisericii Banu cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor este construit în anul 1800, la iniţiativa mitropolitul Iacob Stamatti, pe terenul aferent unei biserici anterioare din 1700-1705, construită de banul Savin Smuncila, cu familia sa. Mitropolitul Iacob Stamatti, văzând că biserica anterioară era aproape în ruină, a propus poporului că din contribuţie publică să se zidească din piatră această clădire. O dată cu mitropolitul Iacob Stamatti s-a întrerupt tradiţia arhitectonică de tip moldovenesc musatin cu planul treflat şi cu turla la nava centrală. Stilul neoclasiv adoptat aici este de provenienţă vieneză, dar îmbraca în sine şi un stil târziu de baroc. Pictură şi sculptură din catapeteasma este realizată de pictorul Eustatie Altine care, de asemenea, rupe tradiţia picturii bizantine folosită până tunci şi se integrează în stilul neoclasic’.

Biserica Banu face parte din patrimoniul cultural naţional, păstrând până în prezent obiecte de cult de o importanţă deosebită. În prezent, Biserica Banu din Iaşi se afla într-un proces de consolidare şi restaurare, despre stadiul căruia ne-a vorbit, de asemenea, părintele paroh Dumitru Merticariu: ‘Ne aflăm încă în stare de cercetare arheologică pentru că este aici sit istoric, şi după săpăturile laterale din sudul bisericii s-au descoperit mărturii grafice, epigrafice şi numismatice de la 1560 încoace, motiv pentru care aceste lucrări trebuie să fie extinse pe tot arealul ce a mai rămas neconstruit din jurul bisericii. În urma săpăturilor arheologice, constructorul trebuie să demareze lucrările de consolidare de la talpa bisericii, care are o profunzime de 4 metri. Aceasta cheltuială însumează 36 miliarde lei, lucru pentru care, după aproape 9 ani de intervenţii şi solicitări pentru finanţare, am primit doar 600 de milioane pentru a demara lucrările. Suntem în căutare de un nou constructor, capabil, sincer, corect şi priceput în materie, pentru că avem şi asistenta de la Direcţia Monumente Istorice”, a transmis în anul 2006 părintele Dumitru Merticariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024