La 85 de ani, la Iași, într-o liniște și eleganță solemnă, s-a stins din viață una dintre cele mai mari personalități, pentru urbea moldavă, dar și de valoare națională, din ultima sută de ani! Marea șahistă Margareta Perevoznic a impresionat întreaga lume prin viața și performanțele sale uluitoare. A fost campioană la șah a României, vicecampioană mondială și participantă la două Olimpiade, ajungând pe locul 12 la nivel internațional. Ea fost fondatoare Școlii de Șah din Iași și locuia în Capitala Moldovei
Orașul Iași și întreaga Românie au pierdut una dintre cele mai mari personalități, pentru urbea moldavă, dar și de valoare națională, din ultima sută de ani! La 85 de ani, la Iași, într-o liniște și eleganță solemnă, s-a stins din viață Margareta Perevoznic (născută la 10 septembrie 1936). Ea a impresionat întreaga lume prin viața și performanțele sale uluitoare. A fost campioană la șah a României, vicecampioană mondială și participantă la două Olimpiade, ajungând pe locul 12 la nivel internațional. Ea fost fondatoarea Școlii de Șah din Iași și locuia în Capitala Moldovei. A învățat șah, în clasa a VI-a, de la unchiul său.
În 1967 a devenit Maestru Internațional. În 1962 a devenit campioana României la Șah. Tot în 1967 a jucat în Turneul Candidatelor la titlul mondial de șah. În 1979, alături de echipa României, termină pe locul VI la Olimpiada Internațională a Șahului prin corespondență. A reprezentat de două ori România la Olimpiada Mondială de Șah (1963 și 1966). În 1966 a avut cea mai mare performanță din istoria șahului românesc, locul al II-lea, după fosta Uniune Sovietică (URSS). Rusul Anatoli Karpov, fostul campion mondial de șah, a inaugurat în 2016 la Iași, Școala de Șah „Margareta Perevoznic”, găzduită de Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Iași. Este interesant de subliniat că la Bogdan Petriceicu Hașdeu din Iași, în anul 1980, a fost introdus șahul, fiind prima instițutie de învățământ din țara noastră unde s-au dat note la această disciplină sportivă.
Margareta Perevoznic a avut o copilărie și o tinerețe teribilă. Nu și-a mai revăzut niciodată, de la 4 ani, tatăl care a fost deportat în Siberia
Margareta Perevoznic a rememorat, în varii interviuri acordate, secvențe din viața sa. Ea a avut o copilărie și o tinerețe teribilă.
„M-am născut la Cernăuți, într-o familie plină de diversitate culturală, tatăl meu fiind român, iar mama de origine poloneză. De altfel, cu bunica mea vorbeam doar în această limbă. Tot în copilărie am învățat germană (mergând la Kindergarten) și ceva ucraineană (de la o persoană care ne ajuta în casă).
În 1940, la numai 4 ani, am fost brutal separată de părinții mei de către ocupanții sovietici. Pe tatăl meu, deportat în Siberia, nu l-am mai revăzut vreodată. Mama a avut și ea câțiva ani domiciliu forțat, la Irkuțk, după care s-a putut întoarce lângă mine. Eu am fost dusă într-un orfelinat sovietic din Cernăuți, de unde bunica mea a reușit, după câtva timp, să ma scoată și ne-am refugiat în România, la familia fratelui mamei mele. Apoi, legat de șah, pe mine m-a impresionat domnul antrenor Borel Menas, care m-a remarcat înspre mijlocul anilor ’50, la Iași”, arăta marea șahistă.
Componentă a echipei medaliate cu argint la Olimpiada din 1966 de la Oberhausen și participantă la Interzonalul de la Subotica în 1967
Componentă a echipei medaliate cu argint la Olimpiada din 1966 de la Oberhausen și participantă la Interzonalul de la Subotica în 1967.
„Atunci veneam dintr-o altă lume, în care toți a trebuit să înfruntăm dificultățile războiului. Se trăia mai greu, dar noi eram tineri și sigur că acest lucru trage foarte greu în cumpănă… Cele mai vii impresii le păstrez de la Olimpiada desfășurată în 1963 la Split, pe malul Mării Adriatice. În acea toamnă extraordinară, cu soare blând și culori fantastice, mergeam cu fosta campioană mondiala Olga Rubtova și priveam schimbările mării în raport cu soarele, pe țărmul calcaros. Mai apoi, arc peste, timp, am fost de multe ori la Băile Herculane, dar cu precădere rețin un an când făceam pregătire cu Ovidiu Foișor, în vederea Campionatului Mondial de Juniori.
Este chiar primul copil pe care l-am observat a avea ceva înclinații către șah, deși a venit destul de târziu (în clasa a VI-a) la Cercul de Șah de la Casa Pionierilor din Iași. S-a dovedit a fi un elev foarte serios la șah, iar, pe de altă parte, mai târziu, un student strălucit și campion național în 1982”, mai arăta Margareta Perevoznic. Printre elevii remarcabili ai acesteia au fost: Tudor Puiu, Vasile Manole, Vladimir Danilov, Adrian Malanca.
Moment greu pentru șahul ieșean și românesc, Margareta Perevoznic a îndrumat mai multe generații, lăsând în urma sa o tradiție
Moment greu pentru șahul ieșean și românesc, Margareta Perevoznic a îndrumat mai multe generații, lăsând în urma sa o tradiție.
„Este un moment greu pentru șahul ieșean și românesc, doamna Margareta Perevoznic a îndrumat mai multe generații, lăsând în urma sa o tradiție. Nume mari ale șahului au plecat din Sala de Șah din Tătărași sau din Copou, s-au obținut rezultate remarcabile, s-a format o adevărată Școală de Șah. De azi, Familia șahului ieșean și românesc este mai săracă, iar ceea ce putem face acum este doar să ducem mai departe ceea ce dumneaei a creat! Dumnezeu să o ierte!”, arată prof. Vlad Ungureanu, expert FIDE și promotor al proiectului „Șah în Școală”.
Pe de altă parte, un alt mesaj este:
„Pe 15 decembrie, 2021 a încetat din viață simbolul șahului ieșean, Margareta Perevoznic. Întreaga Școală șahistă ieșeana s-a construit pe fundația ridicată de Margareta Perevoznic, profesor, dascăl, antrenor, om de bine”, a transmis și Radu Botez, pasionat jucător de șah și fost viceprimar al Iașului.
Sorin Iacoban, fostul președinte al Federației Române de Șah (FRH), a reliefat:
„A fost și va rămâne o mare personalitate a orașului nostru, a țării și de renume internațional. Ea a fondat marea Școală ieșeană de Șah. Pe 15 decembrie 2021, a plecat dintre noi, una dintre marile Doamne ale șahului românesc, Margareta Perevoznic! A pregătit și îndrumat spre performanță generații întregi de șahiști care au făcut ca acum Iașul să fie Capitala Șahului din Romania! Recunoștință veșnică și drum bun printre stele! Sincere condoleanțe familiei!”
Margareta Perevoznic a reușit să creeze o mare Școală de Șah în Iași și mai ales o mare familie a șahului ieșean
Margareta Perevoznic a reușit să creeze o mare Școală de Șah în Iași și mai ales o mare familie a șahului ieșean.
„Am cunoscut-o pe doamna Margareta Perevoznic în anul 1980, la începutul lunii octombrie, când, un coleg de clasa m-a îndemnat să merg la orele de antrenament conduse de dânsa. Aceste ore se țineau în incinta Spitalului de Neurochirurgie Iași. Am fost impresionat de la început de atmosfera de lucru creată, de calitatea colegilor de club și de modul deosebit prin care doamna te impulsiona să progresezi. Așteptam cu nerăbdare orele de antrenament și nu lipseam pentru a nu pierde din informațiile prețioase, tehnice, pe care doamna le prezenta.
Câștigând la începutul anului 1981 sferturile Campionatului Național de Seniori pe Iași, am intrat în atenția doamnei și astfel am ajuns să merg la competiții oficiale în țară și în străinătate. În aceste competiții am descoperit erudiția doamnei și dragostea pentru artă, frumos, lucruri care sunt convins că le-am învățat în acei ani și pe care am încercat să le transmit și eu mai târziu când am ajuns să am proprii elevi. Doamna a reușit să creeze o mare Școală de Șah în Iași și mai ales o mare familie a șahului ieșean! Datorită ei și colegilor cu care am copilărit am învățat să lupt să devin mai bun, să mă autodepășesc atât în plan șahistic, cât și profesional”, a scos în prim-plan Vasile Manole, președinte Clubul Sportiv (CS) Politehnica Iași.