Prima pagină » International » A murit Sidney Poitier. Acesta a fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar
A murit Sidney Poitier. Acesta a fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

A murit Sidney Poitier. Acesta a fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

07 ian. 2022, 23:20,
în International

Primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar a fost Sidney Poitier. Acesta a fost un actor pionier și un respectat activist pentru drepturile omului si s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani.
A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru Lilies of the Field (Crinii câmpului) în 1963. Născut la Miami, a crescut într-o fermă de tomate din Bahamas și s-a mutat la New York la 16 ani.

Apariția sa în The Defiant Ones – Sfidătorii (1958) i-a adus prima sa nominalizare la Oscar pentru rol secundar

S-a înrolat pentru o scurtă perioadă în armată și a făcut alte câteva slujbe în timp ce lua lecții de actorie, înainte de a deveni o vedetă a scenei și a ecranului.

Apariția sa în The Defiant Ones – Sfidătorii (1958) i-a adus prima sa nominalizare la Oscar pentru rol secundar – în sine o realizare istorică pentru un bărbat de culoare la o categorie principală la acea vreme.

Cinci ani mai târziu a câștigat titlul suprem la Oscar – primul pentru un actor de culoare, pentru Crinii câmpului, în care a jucat rolul unui meseriaș care ajută călugărițe germane să construiască o capelă în deșert.

Filmele: În arșița nopții (1967) și Ghici cine vine diseară la cină (1968) au rulat și în România

Unul dintre cele mai puternice roluri ale sale a fost Virgil Tibbs din filmul In the Heat of the Night – În arșița nopții (1967), un film cunoscut publicului din România. Poitier joacă un rol de ofițer de poliție confruntat cu rasismul în cursul unei anchete de omor.

Un alt film care a rulat în România a fost Guess Who’s Coming to Dinner – Ghici cine vine diseară la cină (1968), în care joacă rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă.

Mai târziu a apărut în filme ca Shoot to Kill – Împușcă mortal (1988) și The Jackal – Șacalul.

A continuat să regizeze o serie de filme, iar luna trecută a fost anunțată o piesă de teatru pe Broadway despre viață și carieră.

Actorul de culoare Denzel Washington, care a câștigat un Oscar în 2002 în aceeași noapte în care Poitier a câștigat un Oscar onorific, a glumit spunând: „De 40 de ani îl urmăresc pe Sidney cu Oscarul și ce fac ei – se duc și i-l dau în aceeași noapte. ”

Actrița de culoare Whoopi Goldberg a citat versurile piesei To Sir With Love – Domnului profesor cu dragoste, care a inclus coloana sonoră a filmului lui Poitier din 1967. „Ne-a arătat cum să ajungem la stele”, a remarcat ea, în timp ce actorul Joseph Gordon-Levitt l-a numit „o legendă absolută”.

„A fost o responsabilitate enormă”, a spus Poitier, într-un interviu cu celebra personalitate media de culoare, Oprah Winfrey despre rolul său de model pentru actorii de culoare. „Și am acceptat-o ​​și am trăit într-un mod care a arătat cât de mult respect această responsabilitate. A fost necesar pentru ca alții să vină în spatele meu, trebuia să fac eu anumite lucruri.”

Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Sir lui Poitier

Poitier a luat adeseori poziție în favoarea drepturilor civile ale populației de culoare din Statele Unite începând cu anii ’60. Aducându-i un omagiu lui Sidney Poitier în 1967, Martin Luther King, Jr. a spus: „Este un om de o mare profunzime, un om cu o mare preocupare socială, un om care este dedicat drepturilor omului și libertății”.

În aprilie 1997, Poitier a fost numit ambasador al Bahamas în Japonia, funcție pe care a deținut-o până în 2007. Din 2002 până în 2007, a fost în același timp ambasador al Bahamas la UNESCO.

În 1974, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Sir lui Poitier, el fiind și cetățean al Bahamas, stat membru al Commonwealth.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *