O veste tristă pentru România. Saveta Lazăr, fiica lui Ion al Glanetasului, din romanul scris de Liviu Rebreanu a murit la vârsta de 96 de ani. Urmașa unui personaj emblematic din literatura română va fi înmormântată sâmbătă, pe 3 octombrie 2020.
Anunţul decesului a fost făcut de către Daniel Suciu, cel care o vizitase pe Saveta Lazăr în aprilie 2019.
„Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important. Ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier. Și totuși, în fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, trăiește faţa lui Ion și a Anei iar ieri Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani. Cea mai vârstnică din tot satul.
M-am dus să mă înclin în fața ei, să-i văd mormintele părinților și să-i urez din tot sufletul sănătate și încă mulți ani demni de numele înaintașilor și urmașilor. Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei. În schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria. Și bunica Saveta din Prislop, faţa lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!“, scria Daniel Suciu la acel moment.
Ce spune Ioan Lazăr despre mama sa
Iată declarația băiatului Savetei Lazăr:
„O chinuiau de câteva zile niște dureri, a mâncat puțin în această dimineață, apoi s-a întins pe pat și s-a stins pe nesimțite, fără să spună nimic. Sora ei, Maria, care locuia în Bistrița, s-a stins la 97 de ani. Alți doi frați de-ai ei, George și Nicolae, s-au stins mai demult, în Dumitra. Mai aveau un frate, Macedon, care a murit cel mai probabil pe front… A fost dat dispărut și nu a mai auzit nimeni nimic despre el… Dintre copiii celor doi care l-au inspirat pe Rebreanu a mai rămas în viață, acum doar mătușa mea, Xenia Pop…”, a povestit Lazăr pentru bistriţeanul.ro.
Cine a fost Saveta Lazăr
Saveta Lazăr s-a născut pe 12 aprilie 1924 şi este mama senior-editorului Ioan Lazăr, al publicaţiei „Răsunetul”, din judeţul Bistriţa-Năsăud. A fost unul dintre cei 6 copii ai familiei, dar şi singura care a parcurs opera inspirată de viaţa părinţilor săi. Despre ea nu s-a vorbit foarte mult în presă. Se știe că părinţii ei, Ion şi Rodovica Boldijeri, au fost prototipurile personajelor din cunoscutul roman „Ion”, scris de Liviu Rebreanu. Ajunsă străbunică, ea s-a făcut remarcată de-a lungul timpului prin puterea cu care a luptat cu neajunsurile şi problemele vieţii. Dar şi prin hărnicia şi dăruirea ei faţă de ajutorarea semenilor. A trebuit să treacă şi prin ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci a suportat inclusiv corecţii fizice aplicate de ocupaţia maghiaro-hortistă.
A cântat în corul bisericii din satul natal şi a fost membră a diverse organizaţii obşteşti. A rămas văduvă în tinereţe, cu 3 copii mici. A învăţat să ţină loc şi de tată, dar şi-a educat copiii în spiritul creştinismului şi al muncii cinstite.
Din cei 6 copii, acum mai trăieşte doar Xenia, care are 90 de ani, în cartierul Liviu Rebreanu. Ea este cea mai mică dintre fete. Tot ea a văzut filmul „Ion” şi a precizat că Rebreanu nu a expus adevărul complet, ci a şi mai minţit.
„Ai mei au murit de moarte bună. Mamă, adică Ana, nu s-a spânzurat“, a declarat ea pentru adevărul.ro.
Începutul lunii octombrie este presărat cu zile importante pentru cultura românească. Pe 2 octombrie, binecunoscutul Dan Spătaru ar fi împlinit 81 de ani.