Prima pagină » International » A murit președintele Ciadului. Idriss Deby Itno a decedat după ce a fost rănit în lupte împotriva rebelilor
A murit președintele Ciadului. Idriss Deby Itno a decedat după ce a fost rănit în lupte împotriva rebelilor

A murit președintele Ciadului. Idriss Deby Itno a decedat după ce a fost rănit în lupte împotriva rebelilor

21 apr. 2021, 09:18,
în International

Vestea care face înconjurul lumii. A murit președintele Ciadului. Acesta a decedat marţi după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul ţării, la sfârşitul săptămânii trecute.

Mahamat Kaka, fiul sau, a fost numit președinte interimar de către un consiliu militar.

A murit președintele Ciadului

Preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, aflat în funcție de 30 de ani, a murit marţi după ce a fost rănit în timp ce comanda armata în lupte împotriva rebelilor din nordul ţării, la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea de stat, informează AFP.

Reuters anunță că fiul lui Deby, Mahamat Kaka, a fost numit președinte interimar de către un consiliu militar. El vă fi președinte pentru următoarele 18 luni. Armata a anunțat că alegeri democratice vor fi organizate de-abia dupp această perioadă de tranziție.

Guvernul țării și parlamentul au fost dizolvate, a fost declarată starea de asediu și granițele au fost închise.

„Preşedintele republicii, şeful statului, şeful suprem al armatei, Idriss Deby Itno, şi-a dat ultima suflare apărând integritatea teritorială pe câmpul de luptă. Cu profundă tristeţe anunţăm poporul ciadian că mareşalul Ciadului a decedat marţea aceasta, 20 aprilie 2021”, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad, informează Agerpres.

Deby, 68 de ani, militar de carieră care a ajuns la putere în 1990 în urma unei lovituri de stat şi care a fost promovat în rangul de mareşal în august anul trecut, tocmai fusese reales pentru un mandat de 6 ani cu 79,32% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor provizorii anunţate luni seara de instanţa electorală naţională.

Miniştri şi ofiţeri de rang înalt au anunţat luni că şeful statului s-a deplasat sâmbătă şi duminică pe front, unde armata să luptă împotriva unor rebeli care au lansat o ofensivă de la baze aeriene din Libia în ziua scrutinului, pe 11 aprilie.

Deby și-a făcut campanie electorală cu o platformă care promova pacea și stabilitatea în regiune, însă existau nemulțumiri legate de gestionarea de către guvernul Ciadului a resurselor de petrol ale țării.

Președintele populist al Tanzaniei, John Magufuli, a murit la 61 de ani

La jumatatatea lunii trecute, o altă veste tristă avea să țină prima pagina a ziarelor din întreaga lume. Președintele Tanzaniei, John Magufuli, un proeminent sceptic COVID-19 din Africa, a cărui guvernare populistă a aruncat adesea țara să într-un reflector internațional dur, a murit. Avea 61 de ani. Moartea lui Magufuli a fost anunțată miercuri de vicepreședintele Samia Suluhu, care a spus că președintele a murit din cauza insuficienței cardiace.

„Iubitul nostru președinte a trecut la ora 6 seara aceasta”, a spus Suluhu la televiziunea națională. „Toate steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg timp de 14 zile. Este o veste tristă. Președintele a avut această boală în ultimii 10 ani. ”

Vicepreședintele a spus că Magufuli a murit la un spital din Dar es Salaam, portul din Oceanul Indian, care este cel mai mare oraș din Tanzania. Deși vicepreședintele a declarat că cauza morții lui Magufuli a fost insuficiența cardiacă, politicienii din opoziție susținuseră anterior că este bolnav de COVID-19.

Magufuli nu mai fusese văzut în public de la sfârșitul lunii februarie și înalți oficiali guvernamentali negaseră că acesta ar avea probleme de sănătate, chiar dacă zvonurile se învârteau online că ar fi bolnav și, probabil, incapacitat de boală.

Magufuli a fost unul dintre cei mai proeminenți negatori africani ai COVID-19. El spusese anul trecut că Tanzania a eradicat boala prin trei zile de rugăciune națională. Tanzania nu a raportat autorităților africane de sănătate numărul total de cazuri și decese confirmate de COVID-19 din aprilie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *