Prima pagină » Local » A murit pictorul Aurel Istrati! Lumea artistică din Iași pierde o nouă personalitate
A murit pictorul Aurel Istrati! Lumea artistică din Iași pierde o nouă personalitate

A murit pictorul Aurel Istrati! Lumea artistică din Iași pierde o nouă personalitate

02 iul. 2020, 21:35,
în Local

Pictorul Aurel Istrati, născut în anul 1942, a murit. Originar din Republica Moldova, Aurel Istrati era o figură a mediului cultural, artistic respectiv al criticii. Pictorul Aurel Istrati a fost un profesionist desăvârșit, a expus la numeroase evenimente naționale și internaționale, fiind implicat și în activitatea Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași din cadrul Palatului Culturii din Iași.

Inedit și remarcabil este ca de-a lungul carierei și activității, Aurel Istrati a fost un fervent susținător și admirator al derulării unor numeroase momente culturale de substanță, cu implicații și reverberatii în Iași, Republica Moldova dar și în afara României.

„Aurel Istrati, un om minunat, a plecat dintre noi! Pictor talentat, critic de artă şi muzeograf născut la Bălţi, în Republica Moldova, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi la clasa profesorului Dan Hatmanu şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti la clasa profesorului Marin Gherasim. L-am cunoscut în perioada în care lucra la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii din Iași și mi-l voi aminti cum cânta la chitară. Drum bun, Ică! Condoleante familiei!”, a spus Celia Iacob, angajat al Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

Cine a fost Aurel Istrati

Aurel Istrati s-a născut în anul 1948. Acesta a fost pictor, critic de artă şi muzeograf român. Acesta s-a născut în Bălţi, Basarabia. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi la clasa profesorului Dan Hatmanu şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti la clasa profesorului Marin Gherasim. A fost muzeograf la Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi (din 1990) și membru al UAPR.

În ultimele săptămâni mai multe decese au îndoliat mediul cultural din Iași

Elena Ștefanescu, de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Mihai Eminescu din Iași, unul dintre cei mai indragiti și respectați oameni dedicați cărții a murit.

„Cu profundă tristețe, anunțăm stingerea din viață înainte de vreme a colegei noastre, Elena Ștefănescu. Pentru colegi a fost o persoană meticuloasă, foarte muncitoare, pasionată de munca desfășurată, împărtășind cu generozitate din cunoștințele și experiența ei. Pentru prieteni, un sprijin de nădejde, o inimă prea mare într-un trup atât de subţire. Pentru familie, o adevărată soră, atentă şi iubitoare. Într-un cuvânt, un suflet deosebit! Ar mai fi avut multe de spus și multe de făcut. Ne rămâne nouă să-i prețuim amintirea și să-i continuăm munca. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, tuturor celor care au cunoscut-o și au apreciat-o. Dumnezeu să o odihnească în pace și liniște!”, au transmis cei de la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași.

Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu o pierde pe Elena Ştefănescu, unul dintre cei mai buni bibliotecari

Elena Ștefanescu de la Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu este o pierdere de neînlocuit. Elena Stefanescu a activat ca un foarte bun specialist pe segmentul domeniului ce tine de principiile de păstrare și mânuire a materialului din biblioteca. Doamna Elena Ştefănescu era persoana care se ocupă de segmentul Colecţiilor speciale din cadrul Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Mihai Eminescu din Iași. Aceasta avea în ultima perioadă probleme de sănătate. Drept consecinţă aceasta şi-a luat concendiu în ultimele săptămână. De-a lungul a zeci de ani Elena Ştefănescu a fost unul dintre bibliotecarii care au ţinut să protejeze şi să promoveze unele dintre cele mai valoroase publicaţii, documente şi cărţi din secţia Colecţii speciale ale Biblioteca Central Universitară (BCU) Iași. Nu în ultimul rând trebuie spus că, Elena Ştefănescu a oferit prin munca sa spre expunere şi evidenţiere fondul valoros şi inestimabil al secţiei Colecţii speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025