Prima pagină » Local » A murit o mare figură a Culturii din Iași! A condus Palatul Culturii și a creat un patrimoniu monumental -EXCLUSIV

A murit o mare figură a Culturii din Iași! A condus Palatul Culturii și a creat un patrimoniu monumental -EXCLUSIV

29 ian. 2022, 13:40,
în Local

Astăzi, 29 ianuarie 2022, a murit o mare figură a Culturii din Iași. Ion Arhip, în vârstă de 94 de ani, a condus Palatul Culturii și a creat un patrimoniu monumental.

Lumea culturală are de astăzi un om mai puțin, um om despre care am auzit multe. Ion Arhip ( n.1928 Bacau) căci despre el este vorba a fost istoric literar, publicist şi Muzeograf român. Dragostea de carte l-a apropiat și l-a împrietenit cu mari oameni de cultură precum Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Nichita Stănescu, Otilia Cazimir sau Nicolae Labiș. Însă la bază, Ion Arhip este învățător. Mai târziu, a fost corector și redactor la ziarul „Flacăra Iașului”, director al Complexului Muzeistic din Iași și a pus bazele la 18 muzee și case memoriale în Iași. Despre domnia sa ar fi multe de spus însă nu încap aici …
Personal l-am cunoscut prin intermediul nepotului, Andrei Arhip și am rămas impresionat de simplitatea domniei sale. Un om atât de „mare și valoros” și totuși atât de simplu în purtare …
Odihnește-te în pace, Arhip Ion !!!, transmite Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.

Copil de ţăran, urmaş al răzeşilor de pe timpul domitorului Alexandru cel Bun, acesta s-a născut pe Valea Tazlaului, în satul Ardeoani – Bacău. Nimic nu ar fi anunţat că, peste ani şi ani, el avea să devină un important personaj care i-a impresionat, rând pe rând, pe Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae şi Elena Ceauşescu sau pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu! Şi asta nu e tot, a fost unul dintre celebrii jurnalişti ai Iaşului şi prieten intim cu marii scriitori, oameni de cultura sau de ştiinţă ca: Nicolae Labiș, Mihai Codreanu, Miluţa Gheorghiu, Ştefan Bârsănescu, respectiv Henri Coandă.

O viaţă dedicată culturii

Prin ceea ce a putut să facă timp de aproape un sfert de secol pentru oraşul Iaşi, Ion Arhip, omul care avea 94 de ani, a fost cu siguranţă o figură marcantă a culturii romaneşti din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Aventura miraculoasă a acestuia a început în jurul anului 1950.

„Eu sunt un fiu de ţăran răzeş, un om simplu. Soarta mea a fost decisă, în 1950, când, aflat pe peronul gării, am dat cu banul ca să văd unde merg: la Iaşi sau la Bucureşti! Destinul a decis ca să ajung în acest oraş deosebit şi cu totul aparte. Totuşi, ceea ce am găsit eu în acest oraş nu se compară cu ceea ce îmi imaginam… Un oraş bombardat, sărac şi o Universitate din Iaşi unde erau promovaţi doar politrucii sau cadrele Partidului Comunist. A fost foarte greu, dar am răzbit. Am reuşit, pentru început, să ajung corector la ziarul Flacăra Iaşului, spun corector pentru că altceva nu puteam fi, deoarece nu aveam «origini sănătoase»”, declara Ion Arhip.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *