Prima pagină » Local » A murit o legendă a culturii și teatrului din Iași! Constantin Brehnescu a părăsit scena vieții
A murit o legendă a culturii și teatrului din Iași! Constantin Brehnescu a părăsit scena vieții

A murit o legendă a culturii și teatrului din Iași! Constantin Brehnescu a părăsit scena vieții

20 mai 2023, 21:06,
în Local

O figură de marcă a culturii și teatrului din Iași a murit! Este vorba de Constantin Brehnescu.

„O să trec să vă văd, mi-e dor să mai vorbim despre teatru”, aşa mi-a spus la ultima noastră discuţie telefonică domnul Constantin Brehnescu, artistul a cărui cariera se suprapune pe istoria Teatrului Luceafărul din Iaşi.

Începând de azi îl vom pomeni la trecut, căci domnul Titi, cum îi ziceam, s-a stins din viaţă în această după-amiază.

Avea 89 de ani, dar a fost până în ultima clipă unul dintre cei mai tineri oameni pe care i-am cunoscut, mereu activ, plin de idei şi de energie. Discipol al profesorului şi regizorului Manole Al.Focă, s-a angajat la Teatrul de Păpuşi de Stat, strămoşul Luceafărului de azi, în 1951, iar de atunci numele şi creativitatea sa au fost asociate cu al acestui aşezământ pentru copii şi tineret.

O să ne lipsiţi mult, domnule Titi, drum lin în lumina stelară! Condoleanţe familiei!”, a transmis pe o rețea de socializare, Oltița Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași

Între anii 1950 – 1954, Constantin Brehnescu a fost discipol al profesorului şi regizorului Manole Al. Focă

Între anii 1950 – 1954, Constantin Brehnescu a fost discipol al profesorului şi regizorului Manole Al. Focă, întemeietor al Teatrului de Păpuşi din Iaşi. În urmă cu exact 65 de ani, în 1956, tânărul actor cucerea Premiul I pentru interpretarea rolului principal din „Punguţă cu doi bani” la Festivalul naţional al Teatrului de Păpuşi. În 1982, Constantin Brehnescu a obţinut Premiul I pentru spectacolul „Cine-i oare Fat Frumos”, la Festivalul Naţional de Teatru. În calitate de regizor, a realizat spectacole de mare succes în ţară şi străinătate, precum „Chiriţă în Iaşi”, „Punguţă cu doi bani”, „Bing – Bang – Bing”, „Alba ca Zăpada”, cu reprezentaţii îndelung aplaudate în Italia, Iordania, Franţa, Germania, India, Belgia, Austria, Siria, Rusia. Cariera sa cuprinde peste 120 de premiere montate pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, contribuind astfel într-un mod decisiv la definirea profilului sau artistic.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase şi romantice poveşti ale Iaşului de altădată! Ea este legată de locul unde, după ce au luat parte la reprezentaţii emoţionante şi inocente, mii de micuţi au plâns de bucurie când au văzut ceea ce pot face mâinile măiestre ale unor faimoşi actori pe scenă fostului Teatru de Păpuşi. Fondat la mijlocul secolului trecut, anume 1949, acesta a fost găzduit într-un spaţiu minuscul al unei foste săli de cinematograf de pe actualul bulevard Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *