Prima pagină » International » A murit John le Carré, scriitor britanic a numeroase cărți de spionaj

A murit John le Carré, scriitor britanic a numeroase cărți de spionaj

14 dec. 2020, 09:22,
George Cristian în International

Scriitorul britanic de spionaj John le Carré a murit la vârsta de 89 de ani, în urma unei boli, a spus agentul său literar.

Spionul care a venit din sărăcie și autorul Tinker,  a fost croitor, soldat, spion, scriitor și a murit sâmbătă seara de pneumonie. Jonny Geller l-a descris ca un „uriaș incontestabil al literaturii engleze” care „a definit epoca Războiului Rece și a spus cu frică adevărul la putere”. „Nu vom mai vedea asemănările lui”, a spus el într-un comunicat.

Jonny Gelle, elogiu pentru cel care a fost John le Carré

Jonny Geller a declarat că l-a reprezentat pe romancier, al cărui nume real era David Cornwell, timp de aproape 15 ani și „pierderea lui va fi resimțită de fiecare iubitor de carte, de toți cei interesați de condiția umană”.

„Am pierdut o mare figură a literaturii engleze, un om cu mare inteligență, bunătate, umor și inteligență. Am pierdut un prieten, un mentor și o inspirație.”

O declarație împărtășită în numele familiei autorului spunea: „Este cu mare tristețe că trebuie să confirmăm că David Cornwell – John le Carré – a murit de pneumonie sâmbăta trecută, după o luptă cu boala.

„David a supraviețuit iubitei sale soții de aproape 50 de ani, Jane, și fiilor săi Nicholas, Timothy, Stephen și Simon.

„Cu toții ne întristăm profund trecerea. Mulțumirile noastre sunt adresate minunatei echipe NHS de la Spitalul Royal Cornwall din Truro pentru îngrijirea și compasiunea pe care i-a arătat-o ​​pe parcursul șederii sale. Știm că împărtășesc tristețea noastră”

Rudele spun că moartea să nu era legată de Covid-19.

Câteva dintre cele 25 de lucrări ale lui Carré au fost transformate în filme, printre care Grădinarul constant, Croitorul din Panama și Tinker, Croitor, Soldat, Spion, în timp ce Night Manager a devenit un serial de televiziune BBC de succes .

Cel mai faimos personaj al său, George Smiley, care a apărut pentru prima dată în Call for the Dead, a fost interpretat de actori printre care Rupert Davies, Alec Guinness și Gary Oldman.

„Un personaj de neuitat, unic”

Aducându-i un omagiu lui Carré, autorul Stephen King a spus într-un tweet: „Acest an teribil a revendicat un gigant literar și un spirit umanitar”.

Iar istoricul și romancierul Simon Sebag Montefiore l-a descris pe Le Carré drept „titanul literaturii engleze” și a spus că este „inima frântă”.

Scriitorul de ficțiune istorică Robert Harris a spus că este „unul dintre marii romancieri britanici de după război” și „un personaj de neuitat, unic”.

Actorul Oldman, care a apărut în filmul din 2011 al lui Tinker, Croitor, Soldat, Spion, a spus că le Carré este „un autor foarte mare, adevăratul„ proprietar ”al romanului serios, pentru adulți, complicat, spion” și a fost „întotdeauna un adevărat domn”.

Autorul Margaret Atwood a scris pe Twitter că romanele Smiley sunt „cheia înțelegerii mijlocului secolului XX”.

Cine a fost John le Carré, celebrul scriitor englez

Născut ca David Cornwell în Poole, Dorset, în 1931, a scris sub pseudonimul lui John le Carré. A studiat la universitatea din Berna, în Elveția și apoi la Oxford, înainte de a intra într-o carieră în serviciile de informații sub acoperire. După doi ani de predare la Eton, s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe și a avut inițial sediul la Ambasada Britanică la Bonn.

În timpul petrecut acolo, el a lucrat în departamentul de înregistrări de informații, oferindu-i acces la fișiere cu informații despre funcționarea serviciului secret.

De asemenea, a scris primul său roman, Call For The Dead, care a fost publicat în 1961.

Aceasta a însemnat necesitatea unui nume de scris, deoarece oficialilor de la Ministerul de Externe nu li sa permis să publice cărți sub numele lor. În 1963, cel de-al treilea roman al său, Spionul, i-a adus aprecieri în toată lumea și i-a permis să înceapă să scrie cu normă întreagă.

Le Carré a declarat că manuscrisul său a fost aprobat de serviciul secret pentru că „pe bună dreptate, dacă cu reticență” au concluzionat că este „ficțiune pură de la început până la sfârșit”, dar a spus că presa mondială a adoptat o opinie diferită, hotărând că scrierea nu este „doar autentică, ci una extraordinară „.

Cariera sa de spion a luat sfârșit în 1964, după ce numele său a fost unul dintre multele date Uniunii Sovietice de către un agent dublu, un incident care a inspirat o linie complotă în Tinker, Croitor, Soldat, Spion.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`