Prima pagină » Local » A murit Sorin Iftimi, istoric îndrăgit şi apreciat! Avea Covid -19. Apropiat: „I-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret” – EXCLUSIV

A murit Sorin Iftimi, istoric îndrăgit şi apreciat! Avea Covid -19. Apropiat: „I-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret” – EXCLUSIV

13 nov. 2021, 22:46,
în Local

A plecat dintre noi, în această seară la ora 21:40, îndrăgitul şi apreciatul istoric dr. Sorin Iftimi, de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Sorin Iftimi era internat de o săptămână cu COVID-19. Starea lui s-a agravat în doar câteva zile. Avea comorbidități. Sorin Iftimi avea doar 56 de ani

Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cine a fost Sorin Iftimi

Istoricul Sorin Iftimi s-a născut la 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoșani. A fost istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iaşi. A fost expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Direcţii şi domenii de cercetare ale istoricului Sorin Iftimi: o primă direcţie de cercetare a constituit-o studiul organizării administrative a Moldovei medievale, în speţă, evoluţiei ţinutului Iaşi în secolele XIV-XVIII. Cercetarea, care a durat aproape patru ani, s-a finalizat prin redactarea tezei de licenţă cu acest subiect, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Caproşu.

Patru texte din această lucrare au fost publicate în paginile Buletinului „Ioan Neculce” (1995-2001). Evoluția urbană a orașului Iași, între secolele XV-XIX, este un domeniu în care a adus mai multe contribuții notabile, publicate în anuarul „Monumentul” sau în diverse volume de autor. „Istoria minorităților etnico-religioase din Iași” a fost concretizata printr-o temă de cercetare privitoare la comunitatea Armeană (2006-2008). „Iașul grecesc” a reunit într-un nou album cercetări mai vechi (comunitatea rușilor scapeți din Iași; cercetări arheologice la Sinagogă Veche și Biserica Armenească din Iași – Istoria Bisericii, mai ales a monumentelor celei ieşene).

Studiile cu această tematică, publicate în diverse volume, au fost reunite în lucrarea „Cercetări privitoare la istoria bisericilor ieşene. Monumente, ctitori, mentalități”. Preocuparea pentru heraldică a dr. Sorin Iftimi s-a concretizat, de asemenea într-o serie de texte, comunicate în cadrul şedinţelor lunare ale Comisiei de Genealogie şi Heraldică – Filiala Iaşi. O parte dintre acestea au fost cuprinse în volumele: „Iaşii – simbolurile unui oraş simbol” sau „Vechile blazoane vorbesc. Obiecte armoriate din colecții ieșene”.

Daniel Șandru: „Am avut extraordinara șansă de a colabora cu domnia sa în atâtea rânduri”

Managerul interimar al Operei Ieșene, Daniel Șandru, un apropiat de-al îndrăgitului istoric, a declarat că s-a întâlnit cu acesta pe 28 octombrie, pentru ultima dată.

„Sunt terifiat de-a dreptul: aflu că istoricul Sorin Iftimi a plecat spre eternitate. E atât de nedrept și atât de trist!

Am avut extraordinara șansă de a colabora cu domnia sa în atâtea rânduri, tot atâtea ocazii de a-i putea admira profesionalismul, probitatea, onestitatea, modestia și fantastica știință de a povesti istoriile puțin știute ale Iașului!

Ne-am văzut, pentru ultima dată, pe 28 octombrie, când am participat împreună la un eveniment unde mersesem, în principal, pentru bucuria de a-l reasculta povestind. Înainte de intervenția pe care o avea în programul evenimentului, mi-a spus că nu se simte prea bine, acuzând o răceală neobișnuită.

De altfel, a fost nevoit să își întrerupă discursul tocmai din acest motiv. S-a așezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret. Nu am știut că va fi pentru totdeauna, nu am știut că Iașul va pierde atât de multe istorii pe care, cu siguranță, domnia sa le avea pregătite pentru noi.

Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Condoleanțe și multă putere familiei.”, a declarat Daniel Sandru, Opera Națională Română Iași.

Urmăriți AICI un interviu In Memoriam, la BZI LIVE.

Dumnezeu să-l odihnească la cele Veșnice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`