O nouă veste tristă pentru mediul ştiinţific şi academic al Iaşului. A murit una dintre figurile de marca ale mediului academic şi istoric al Iaşului şi României! Este vorba de istoricul, cercetătorul şi arheologul Vasile Chirica.
Chirica Vasile s-a născut în anul 1943. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din Iaşi în 1968. A devenit Doctor în ştiinţe istorice în 1980 și cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie A.D. Xenopol din Iaşi. În perioada 1997-2000 a fost Director general al Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi. De asemenea acesta a ocupat funcția de editor al revistei ştiinţifice Bibliotheca Archaeologica Iassiensis. În 1986 a primit premiul Vasile Pârvan al Academiei Române.
Condorm lui Mihai Gligor, un proiect de cercetare de care s-a simţit ataşat profesorul Chirica a fost implementarea la Institutul din Iaşi a temei de cercetare „Comunităţi umane şi creaţia lor materială şi spirituală în preistoria şi protoistoria spaţiului carpato-nistrean” în cadrul proiectului Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorală (2010–2013). Şi-a dorit foarte mult să transforme oportunitatea acestui amplu proiect de cercetare într-un succes. Rezultatele ştiinţifice cuantificabile ale bursierilor domniei sale dovedesc că a reuşit cu prisosinţă. Dincolo de latura profesională a acestei colaborări, desfăşurată pe o perioadă de doi ani, a fost impresionantă grija părintească cu care i-a înconjurat pe studenți. Vasile Chirica a fost un profesor şi un cercetător exigent, preocupat în permanenţă de treaba bine făcută. Dojana din vorbele sale căpătă o greutate aparte tocmai pentru că întotdeauna avea o acoperire ce se baza pe argumente.
Vasile Chirica este fondator şi editor a seriei Bibliotheca Archaeologica Iassiensis, membru în Colegiul de redacţie a prestigioasei reviste Arheologia Moldovei, ambele apariţii editoriale sub egida Institutului de Arheologie, Academia Română, Filiala Iaşi. A coordonat grant-uri şi proiecte de cercetare importante, cu rezultate de mare impact asupra desluşirii tainelor civilizaţiilor preistorice. Deşi Vasile Chirica a fost un neobosit arheolog de teren (săpături la Cucuteni-Cetăţuie; Ripiceni-Izvor; Mitoc-Malu Galben, Ohaba Ponor; Baia de Fier, Nandru-Peştera Curată, Peştera Spurcată; Gura Cheii-Râşnov; Ceahlău-Dârţu, Cosăuţi, Molodova V), a fost în egală măsură preocupat de elementele de
spiritualitate, de descifrarea simbolurilor artei paleolitice, neolitice şi eneolitice, de studiul religiilor
preistorice.