Prima pagină » National » A murit Ennio Morricone! Anunțul decesului faimosului compozitor a fost făcut de familie
A murit Ennio Morricone! Anunțul decesului faimosului compozitor a fost făcut de familie

A murit Ennio Morricone! Anunțul decesului faimosului compozitor a fost făcut de familie

06 iul. 2020, 11:47,
Cristian Zavastin, în National

A murit Ennio Morricone! Compozitorul italian, celebru pentru coloanele sonore a numeroase filme, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani. Potrivit presei italiene, acesta a decedat la o clinică din Roma.

Ennio Morricone a căzut zilele trecute și a suferit o fractură de femur. În urma acestui incident, compozitorul a fost internat în spital, relatează La Repubblica.

Înmormântarea lui Ennio Morricone va avea loc într-un cadru privat, „în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, a anunțat familia prin intermediul avocatului lor, Giorgio Assumma.

Morricone a murit „în zorii zilei de 6 iulie, la Roma, cu mângâierea credinței”, se mai arată în declarația familiei.

Assumma mai arată că maestrul „și-a păstrat până în ultima clipă deplina luciditate și o mare demnitate”.

Vestea trecerii lui Morricone a stârnit un val de reacții ăn mediul online.

„De unde să începi vorbind despre compozitorul iconic Ennio Morricone? El ar putea transforma un film obișnuit într-un film de neratat, un film bun în artă și un film grozav în legendă. Nu mi-a fost în toată viața stereo toată viața. Ce moștenire de muncă lasă în urmă. RIP”,  a comentat regizorul Edgar Wright.

A murit Ennio Morricone: Un titan al muzicii pentru film

Morricone, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”, a devenit cunoscut pentru muzica unor filme celebre precum „For a Fistful of Dollars”, „Mission” sau „Once Upon a Time in America”.

În 2016, Morricone a câștigat un Oscar pentru scorul său pentru filmul lui Quentin Tarantino „The Hateful Eight“, devenind la acea vreme cea mai în vârstă persoană care a câștigat un Oscar. El a fost nominalizat pentru încă șase premii Oscar.

Născut în 1928, Morricone a început ca jucător de fotbal și un fan pasionat al echipei AS Roma, dar a trecut rapid la muzică. După ce a cântat la trompetă în mai multe trupe de jazz în anii 40, a devenit aranjator de studio și apoi a început să scrie muzică pentru film și teatru.

Din 1966 până în 1980, a fost membru principal al Il Gruppo, unul dintre primele grupuri de compozitori, iar din anii ’70 a ajuns la Hollywood, compunând pentru filmele unor regizori celebri, printre care Don Siegel, Mike Nichols, Brian De Palma, Barry Levinson, Oliver Stone, Warren Beatty, Quentin Tarantino și John Carpenter.

În cariera sa de peste 50 de ani, Morricone a colaborat cu Sergio Leone în trilogia „Dolarilor”. Cea mia importante lucrare a sa fiind tema muzicală pentru „The Good, The Bad & The Ugly“.

Leone, care a murit în 1989, a spus anterior despre activitatea lui Morricone: „Muzica este indispensabilă, deoarece filmele mele ar putea fi practic filme mute, dialogul contează relativ puțin și astfel muzica subliniază acțiuni și sentimente mai mult decât dialogul. L-am făcut să scrie muzica înainte de filmare, într-adevăr ca parte a scenariului în sine.”

Colaborări cu nume mari din muzică

Formația Metallica a folosit „Ecstasy of Gold” muzică introductivă de la Morricone, în 1984, și a înregistrat o copertă instrumentală de metal pentru un album tribut din 2007 pentru Morricone.

Dintre colaboratorii săi europeni s-au numărat și Bernardo Bertolucci, Roland Joffé, Roman Polanski și Henry Veneuil. Marele cinematograf a compus și muzică pentru cântăreți precum Zucchero și Andrea Boccelli.

Până în 2016, Morricone a vândut peste 70 de milioane de discuri în întreaga lume și un an mai târziu a primit premiul onorific al Academiei „pentru contribuțiile sale la arta muzicii de film”. De-a lungul carierei sale, a câștigat trei Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA, zece premii David di Donatellows și două premii pentru filmul european.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *