Prima pagină » Titlurile zilei » A murit Clocoteală, ultimul lăutar al Iașului! Acordeonul a fost abandonat în gară – FOTO/VIDEO

A murit Clocoteală, ultimul lăutar al Iașului! Acordeonul a fost abandonat în gară – FOTO/VIDEO

28 iul. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

A murit Clocoteală, ultimul lăutar al Iașului! Acesta a fost condus ieri pe ultimul drum de către familie și a fost înmormântat la Cimitirul „Sf. Petru și Pavel”, din municipiul Iași. Faimosul lui acordeon, cu care a încântat sute de oameni, a rămas abandonat în gară

Lumea muzicală din Iași este de acum mai săracă! Ionel Dura, zis și Clocoteală, a murit în urmă cu 4 zile. Lăutarului i s-ar fi făcut rău în Gara din Iași, acolo unde cânta. A fost transportat la spital, iar mai apoi s-a constatat decesul. Întreaga familie a lui Clocoteală s-a reunit în cursul zilei de ieri, 27.07.2022, după multă vreme, la înmormântarea acestuia care a avut loc la un cimitir din municipiul Iași. În urmă cu un an a murit și soția acestuia.

„Acum vin de la înmormântare! L-au îngropat la cimitirul «Sf. Petru și Pavel». Au venit și copiii din străinătate. Noi nu eram prea apropiați, nu am mai vorbit de multă vreme. Știu că mai cânta prin gară, la Iași, acolo i s-a făcut rău, l-au dus la spital și a murit. Era bătrân, era și bolnav. Nu avea nici casă, el a trăit în mahala și după l-a luat sora noastră în spațiu, dar nu stătea aici, în Podu Iloaiei. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat fratele lui Clocoteală.

A murit Clocoteală, iar faimosul lui acordeon a rămas abandonat în gară

După ce Clocoteală a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital, faimosul lui acordeon, cu care a încântat sute de oameni, a rămas abandonat în gară. Acum, acesta se află în grija celor de la Baia Publică din Iași, unde a locuit, în ultimul timp, Clocoteală. Reporterii BZI au vorbit ultima dată cu acesta în luna ianuarie 2022. Acesta povestea cu atâta dragoste despre cei 4 copii ai săi și își dorea să plece să cânte în Germania.

„Am avut mulți bani… Ce pot să zic? Dar tot, absolut tot ce am avut le-am dat copiilor mei, că doar ei o să rămână după ce plec eu. Slavă Domnului că sunt sănătoși și sunt realizați în viață! Au plecat prin străinătate, au afaceri, mașini… Au tot ce și-au dorit. Eu aș putea să mă mut oricând la ei, dar nu vreau să îi deranjez. Eu mereu i-am lăsat să facă ce vor și să învețe din greșeli. Cât am putut, i-am ajutat. Acum, uitați-vă, am varice de la cât am stat în picioare! Anul trecut, când a murit soția mea, am trecut prin niște momente grele care m-au adus în situația asta. În orice caz, când ies de aici, vreau să îmi iau un acordeon și să plec în Germania sau în Anglia ca să cânt din nou”, povestea, în urmă cu 6 luni, Ionel Dura, zis Clocoteală, ultimul lăutar al Iașului.

Clocoteală a fost ultimul lăutar al Iașului

Ionel Dura, zis și Clocoteală, era ultimul lăutar al Iașului. Timp de decenii, artistul a cântat în toate cârciumile din oraș. În vârstă de 71 de ani, Clocoteală și-a trăit ultimele luni din viață în centrul de tranzit amenajat la Baia Publică. Într-o mahala din Podul Iloaiei, Clocoteală a învățat după ureche să cânte la acordeon, încă de la vârsta de 12 ani. Acesta a cântat, de-a lungul carierei sale, cu și pentru nume mari ale orașului. A cântat prin toate cârciumile cu renume din Iași, din țară, dar și din afara granițelor.

Astfel, Clocoteală a ajuns să se cunoască cu Nelu Ploieșteanu, Catanga, Gabi Luncă și mulți alții. Din nefericire, pe data de 24 iulie 2022, a murit Clocoteală, ultimul lăutar al Iașului. Dumnezeu să-l ierte!


Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *