Prima pagină » National » A murit academicianul Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului
A murit academicianul Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului

A murit academicianul Emilian Popescu! Cariera impresionantă a profesorului

25 aug. 2020, 11:40,
în National

Anunţ foarte trist pentru lumea academică din România şi nu numai. Marţi dimineaţa, a murit academicianul Emilian Popescu, la vârsta de 92 de ani. De-a lungul vieţii, acestuia i s-au acordat mai multe distincţii şi merite, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în 2004. Doi ani mai târziu, în 2006, profesorul avea să fie ales membru de onoare al Academiei Romane.

A murit academicianul Emilian Popescu. Cine a fost renumitul academician

Emilian Popescu s-a născut în dată de 20 februarie 1928, în localitatea Orleşti, judeţul Vâlcea.

A urmat Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din Bucureşti, secţia, limbi clasice (1948-1952) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

În 1955 a susţinut teza de licenţă despre Sfântul Grigorie Palama, alcătuită sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae.

A fost Preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (de la 1 februarie 1978).

A participat la Congrese şi simpozioane Internaţionale de epigrafie şi istorie, precum şi la a şasea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983).

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria G – „Cultele”.

În anul 2006 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.

Trei ani mai târziu, în 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Acad. Emilian Popescu Crucea Patriarhala „pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere şi promovare a lucrărilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii lui Hristos”.

În anul 2018, renumitul profesor a primit din partea Preafericirii Sale Ordinul Sfântul Andrei pentru întreaga activitate desfăşurată.

Academicianul Alexandru Zub, distins cu Premiul Cantemir

Academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir. Este al şaptelea Premiu, oferit ca distincţie anuală în cadrul Colocviilor Regale.

„Al şaptelea Premiu Cantemir, distincţie anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, este acordat în anul 2020 profesorului Alexandru Zub, membru al Academiei Romane. Din cauza restricţiilor existente ca urmare a crizei COVID-19, Colocviul Regal din anul 2020 a fost anulat. Al VII-lea Premiu Cantemir va fi înmânat domnului academician în a doua jumătate a anului”, precizează site-ul romaniaregala.ro.

Alexandru Zub s-a născut la data de 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani. Acesta este un istoric roman, membru corespondent al Academiei Romane din 10 septembrie 1991 şi membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studenţească, considerată ilegală de către autorităţi, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ştefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică (din care a executat şase, că deţinut politic). A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Şi-a legat numele de editarea unor lucrări de referinţă ale marilor istorici romani: V. Pârvan, Corespondenţa şi acte (1973); M. Kogălniceanu, Opere II (Scrieri istorice) (1976); V. Pârvan, Scrieri (1981); A. D. Xenopol, Istoria romanilor din Dacia Traiana s.a.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`